Παιδί στην εφηβεία – Έτσι θα καταφέρετε να μιλήσετε

Έτσι θα καταφέρετε να μιλήσετε με το παιδί, ακόμα και αν διαρκώς σας κρατά σε απόσταση.
20 Αυγούστου 2021 | 07:00

Τα εφηβικά χρόνια είναι διαβόητα για τη σύγκρουση γονέων και παιδιών, ειδικά γύρω από την επικοινωνία. Μπορεί να είναι αποκαρδιωτικό για τους γονείς (και τους εφήβους), αλλά όταν έρχεται η εφηβεία, πολλά παιδιά αρχίζουν να απομακρύνονται από την μαμά και τον μπαμπά, οι οποίοι ξαφνικά είναι «περίεργοι», «ενοχλητικοί» ή απλά πολύ «μεγάλοι». Οι απλές συνομιλίες μπορεί ξαφνικά να είναι τεταμένες σε τέτοιο σημείο που να μην μπορείτε να μιλήσετε με ειλικρίνεια.

Πώς θα καταφέρετε να μιλήσετε

Είτε είστε απλά περίεργοι για το τι θα φέρουν τα εφηβικά χρόνια, επιδιώκετε να βελτιώσετε και να διατηρήσετε την επικοινωνία σας με το παιδί σας, είτε έχετε «ξεμείνει» από προσπάθειες και τεχνικές, υπάρχουν μερικές στρατηγικές, που συνιστούν οι ειδικοί και μπορούν να βοηθήσουν.

Μόνο ακούστε

Μερικές φορές, οι γονείς, με τον ενθουσιασμό τους να επισημάνουν ή να ξεκινήσουν τη συζήτηση, μπορεί να εγκλωβιστούν σε έναν μονόλογο χωρίς να το καταλάβουν. Αντιστρέψτε τη δυναμική της κουβέντας σας και βεβαιωθείτε ότι τους δίνετε την ευκαιρία να μιλήσουν.

Δώστε προσοχή στο πόσο μιλάτε και, αν είναι περίπου 50%, στοχεύστε να μειώσετε τον χρόνο ομιλίας σας. Αφήστε το παιδί να μιλήσει, κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και δείξτε ειλικρινές ενδιαφέρον για όλα όσα έχουν να σας πουν.

Δώστε προσοχή

Ακούστε πραγματικά τι λένε και τι όχι και χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να ανανεώσετε το επικοινωνιακό σας στυλ ώστε να δημιουργήσετε μια σύνδεση ή να ενδυναμώσετε την υπάρχουσα. Φαίνεται να έχουν διάθεση να μοιραστούν κάτι παραπάνω μαζί σας;

Θέλουν να μιλήσουν για ένα συγκεκριμένο θέμα αλλά ταυτόχρονα φαίνεται σαν να το αποφεύγουν; Τι ερωτήσεις σας κάνουν; Σε ποια θέματα φαίνονται περισσότερο και λιγότερο ενθουσιασμένοι να μιλήσουν; Ποιοι φίλοι, δραστηριότητες και θέματα αναδεικνύουν περισσότερο; Αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε καλύτερα στην μεταξύ σας επικοινωνία.

Μην πιέζετε το παιδί

Παρόλο που είναι σημαντικό να τους κάνετε τις σωστές ερωτήσεις, δεν θέλετε επίσης να πιέσετε το παιδί, να του γκρινιάξετε ή να τα ωθήσετε να μιλήσουν ενώ στην πραγματικότητα δεν το θέλουν. Φροντίστε να τους δώσετε χώρο στη συζήτηση για να σκεφτούν τι λένε.

Εάν μια συνομιλία μοιάζει με ανάκριση, το παιδί είναι λιγότερο πιθανό να μοιραστεί, να συμμετάσχει ή να ακούσει, πόσο μάλλον να νιώσει ενθουσιασμό για να σας μιλήσει.

Μην ξεχνάτε, σας χρειάζονται

Πολλές έρευνες επισημαίνουν ότι οι έφηβοι δεν έχουν ακόμα αναπτύξει πλήρως τον τομέα της εκτελεστικής λειτουργικότητας, γεγονός που εξηγεί την παρορμητικότητα, την αποδιοργάνωση, τη συναισθηματική δυσρύθμιση, την ανάληψη ρίσκων που είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της στερεότυπης εφηβείας.

Έτσι ενώ το παιδί μπορεί να σας διατηρεί συνεχώς σε απόσταση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι χρειάζονται περισσότερο από ποτέ γονική παρέμβαση, επίβλεψη και καθοδήγηση.

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδιά και βρέφη: Ώρα για… περιποίηση! 3 Μαΐου 2024, 08:00
Παιδιά: Αφήστε τα να παίξουν στη φύση και να… λερωθούν! 2 Μαΐου 2024, 08:00
Παιδί: Δεν χρειάζεται η τιμωρία για να βάλετε όρια 2 Μαΐου 2024, 08:00
Παιδιά: Τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να τους κάνουμε 1 Μαΐου 2024, 04:55
Παιδί: 3 υγιεινές συνήθειες που πρέπει να του μάθουμε 29 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδικά τραύματα: Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο 28 Απριλίου 2024, 08:00
Ο τρόπος που λέμε «όχι» στα παιδιά έχει σημασία 27 Απριλίου 2024, 08:00
Ακμή στην εφηβεία: Πώς μπορεί να αποφευχθεί; 26 Απριλίου 2024, 08:00
Για να παραμείνουν τα αδέρφια αγαπημένα 26 Απριλίου 2024, 08:00
Το παιδί μου μιλά ασταμάτητα- Τι μπορώ να κάνω; 25 Απριλίου 2024, 08:00
Sleepover: Τι να προσέξετε όταν το παιδί κοιμάται σε φίλους 25 Απριλίου 2024, 08:00
Ο Νο 1 φόβος των παιδιών 24 Απριλίου 2024, 08:00
Ένας γρήγορος οδηγός για να αναπτύξει το μικρό σας παιδί αυτοπεποίθηση 24 Απριλίου 2024, 08:00
Οι φράσεις που πρέπει να λέμε στο παιδί για «καληνύχτα» 24 Απριλίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Πώς τα βιβλία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών 23 Απριλίου 2024, 15:21
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version