Τα παιδιά περιστασιακά μπορεί να παραπονιούνται για πόνους στην πλάτη, ειδικά αν είναι ηλικίας 10 ετών και κάτω. Όμως οι επίμονοι πόνοι στην πλάτη δεν είναι συχνοί στα παιδιά.

Εάν το παιδί σας αρχίσει να παραπονιέται για επίμονους πόνους στην πλάτη, μπορεί να υπάρχει ένας συγκεκριμένος τραυματισμός ή κατάσταση που πρέπει να εξεταστεί από έναν πεδο-ορθοπεδικό.

Συχνοί λόγοι για τους επίμονους πόνους στην πλάτη του παιδιού

#1 Υπερβολική χρήση και μυϊκές καταπονήσεις, που μπορεί να προκληθούν από σωματική δραστηριότητα

Η υπερβολική χρήση και οι μυϊκές καταπονήσεις είναι μακράν οι πιο κοινές αιτίες πόνου στην πλάτη σε παιδιά και εφήβους, αλλά συνήθως υποχωρούν μετά από μια περίοδο ανάπαυσης ή τροποποίησης της δραστηριότητας.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, καθώς και ο πάγος ή οι ζεστές κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Το περπάτημα χαμηλής έντασης σε ημερήσια βάση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης καθώς ο αρχικός τραυματισμός επουλώνεται, ενώ οι διατάσεις των οπίσθιων μηριαίων και η ενδυνάμωση της κοιλιάς μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τους πόνους στην πλάτη. Πολλά παιδιά μπορούν επίσης να επωφεληθούν από ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

#2 Σακίδιο πλάτης

Τα σακίδια πλάτης που είτε είναι φορτωμένα με σχολικά βιβλία, εξοπλισμό γυμναστικής και σχολικά είδη, είτε δεν φοριούνται σωστά, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη σε παιδιά και εφήβους.

Ένα παιδί πρέπει να φορά ένα σακίδιο από ελαφρύ υλικό, όπως καμβά ή νάιλον, που είναι το κατάλληλο μέγεθος γι’ αυτό. Επιπλέον, τα σακίδια πλάτης δεν πρέπει να ζυγίζουν περισσότερο από 15-20% του σωματικού βάρους του παιδιού σας. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί που ζυγίζει 45 κιλά δεν πρέπει να έχει σακίδιο που να ζυγίζει περισσότερο από 15 έως 20 κιλά.

#3 Κατάγματα από στρες

Τα κατάγματα από στρες, γνωστά και ως σπονδυλολυσία, είναι ένα ελάττωμα στους σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση ως αποτέλεσμα δραστηριοτήτων που απαιτούν συστροφή, υπέρταση ή επαναλαμβανόμενη καμάρα της πλάτης, όπως γυμναστική ή πάλη.

Το να κάνετε ένα διάλειμμα από τα αθλήματα αυτά και να επικεντρωθείτε σε ασκήσεις που εστιάζουν στο τέντωμα των οπίσθιων μηριαίων και στη δύναμη του κορμού, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της έντασης στο κάτω μέρος της πλάτης και στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Ένα στήριγμα πλάτης μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση σε ορισμένες περιπτώσεις. Η χειρουργική επέμβαση προορίζεται για τις περιπτώσεις έντονου πόνου που δεν βελτιώνονται με παρατεταμένη μη χειρουργική θεραπεία.

#4 Σκολίωση, καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης μεγαλύτερη από 10 μοίρες

Η σκολίωση είναι μια πλάγια καμπύλη της σπονδυλικής στήλης που συνήθως διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της συνήθους εξέτασης υγείας του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου σκολίωσης ενός σχολείου. Περίπου το 2-3% των παιδιών έχουν σκολίωση.

Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία, όπως κηδεμόνας σπονδυλικής στήλης, φυσικοθεραπεία ή πιθανώς ακόμη και χειρουργική επέμβαση, μπορεί να σας βοηθήσει να σώσετε το παιδί σας από πόνους επιπλοκές, όπως καρδιολογικά ή πνευμονολογικά προβλήματα.

#5 Κύφωση Scheuermann

Η κύφωση ή οστεοχονδρίτιδα, χαρακτηρίζεται συχνά από σφηνοειδείς σπονδύλους που καταρρέουν και καταλήγουν σε μια καμπυλωτή ή στρογγυλεμένη εμφάνιση, κάνοντας ένα παιδί να φαίνεται σαν να μην έχει καλή στάση.

Οι ασκήσεις για τον κορμό μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης, αλλά μπορεί να προταθεί ένα στήριγμα πλάτης ή χειρουργική επέμβαση σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

#6 Δισκοκήλη

Μια δισκοκήλη αναπτύσσεται όταν ένας από τους δίσκους μεταξύ των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης απομακρύνεται από τη θέση του και πιέζει τα παρακείμενα νεύρα. Αυτοί οι δίσκοι είναι σαν «μαξιλάρια» που έχουν μαλακό κέντρο και σκληρό εξωτερικό. Εάν το σκληρό μέρος του δίσκου ραγίσει και το μαλακό μέρος εκτεθεί, αυτό ονομάζεται κήλη.

Η φυσικοθεραπεία είναι συνήθως το πρώτο βήμα στη θεραπεία, αλλά οι ειδικοί μπορεί να συστήσουν χειρουργική επέμβαση γνωστή ως δισκεκτομή για την αφαίρεση του δίσκου.

Πιθανές ενδείξεις ότι το παιδί πρέπει να παραπεμφθεί σε πεδο-ορθοπεδικό

Ο γιατρός του παιδιού σας λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παράγοντες, θα κρίνει εάν πρέπει να σας παραπέμψει σε πειδο-ορθοπεδικό. Οι παράγονες αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στην πλάτη που οδηγεί σε δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης και σχετίζεται με πυρετό, γενική δυσφορία, ανησυχία ή πόνο ή κακή όρεξη
  • Χρόνιος πόνος που διαρκεί περισσότερο από 6 εβδομάδες
  • Πόνος στην πλάτη που σχετίζεται με πόνο στα πόδια
  • Πόνος στην πλάτη που παρεμποδίζει τον ύπνο του παιδιού σας
  • Πόνος στην πλάτη που εμποδίζει το παιδί σας να συμμετέχει σε δραστηριότητες

Ο ειδικός γιατρός θα ολοκληρώσει πρώτα μια φυσική εξέταση του παιδιού σας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει σωματικές κινήσεις όπως η κάμψη για να αγγίξει τα δάχτυλα των ποδιών του ή στρίψιμο, και θα κάνει πολλές ερωτήσεις για να προσδιορίσει την αιτία και τη θέση του πόνου.

Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί επίσης να συστήσει πρόσθετες εξετάσεις, όπως ακτινογραφία, αξονική τομογραφία, υπέρηχο, εξέταση αίματος, κ.λπ.

Μόλις οι ειδικοί στην παιδιατρική σπονδυλική στήλη προσδιορίσουν τον συγκεκριμένο τραυματισμό ή την αιτία του πόνου στην πλάτη του παιδιού σας, μπορεί να προτείνουν θεραπεία.