Μωρά όλων των ηλικιών χρησιμοποιούν πιπίλα. Μερικές φορές, είναι για να βοηθήσει με την φασαρία. Άλλες φορές, πιο συχνά σε μεγαλύτερα παιδιά, είναι ένα στοιχείο άνεσης.

Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο όταν επιλέγετε να δώσετε στο μωρό σας πιπίλα. Εναπόκειται πραγματικά στην κάθε οικογένεια να αποφασίσει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Και ναι, δεν αρέσουν σε όλα τα μωρά οι πιπίλες. Εάν εισάγετε την πιπίλα σε ένα μωρό και αρνείται να την πάρει, μην το πιέζετε.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πιπίλας

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι και στυλ πιπίλας. Μερικές πιπίλες είναι φτιαγμένες αυστηρά για νεογέννητα μωρά και κάποιες για μεγαλύτερα παιδιά. Ορισμένες έχουν καμπύλες θηλές, άλλες έχουν ίσιες και κούφιες θηλές. Υπάρχει μια ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων για να διαλέξετε. Κάθε πιπίλα έχει μια περιγραφή στη συσκευασία που πρέπει να διαβάσετε για να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε τη σωστή για την ηλικία του μωρού σας. Και, ίσως χρειαστεί να αγοράσετε πολλές πριν βρείτε αυτή που αρέσει στο μωρό σας.

Μια πιπίλα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του μωρού σας στο πιπίλισμα

Το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος είναι ένα φυσιολογικό, φυσικό ένστικτο στα μωρά. Το κύριο όφελος από τη χρήση πιπίλας είναι να ηρεμήσετε ένα φασαριόζικο μωρό. Βοηθά επίσης ορισμένα μωρά να κοιμηθούν πιο γρήγορα. Οι πιπίλες έχουν επίσης συνδεθεί στο παρελθόν με χαμηλότερο κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Εάν το μωρό σας αρνείται να πάρει πιπίλα, μην το πιέζετε. Αντίθετα, ενθαρρύνετέ το να πιπιλάει τα δάχτυλά του ή τους αντίχειρές του.

Περιορισμοί και προφυλάξεις

Το παιδί σας μπορεί να εξαρτάται από την πιπίλα του

Ενώ οι πιπίλες μπορεί να είναι ευεργετικές σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν και μειονεκτήματα. Η χρήση πιπίλας κατά την καθιέρωση του θηλασμού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μανδάλωσης. Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών συνιστά τη μείωση της χρήσης πιπίλας μετά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής για να μειωθεί ο κίνδυνος μολύνσεων του αυτιού. Προειδοποιούν επίσης ότι η χρήση πιπίλας μετά την ηλικία των 2 ετών μπορεί να οδηγήσει σε κακή ευθυγράμμιση των δοντιών.

Εξετάστε προσεκτικά τις πιπίλες με τα νεογέννητα που θηλάζουν

Πολλοί οργανισμοί όπως η La Leche League και η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών συμφωνούν ότι η προσφορά πιπίλας σε ένα νεογέννητο που θηλάζει μπορεί να μην είναι καλή ιδέα. Ο τρόπος με τον οποίο ένα μωρό «κουμπώνει» σε μια πιπίλα και ένα στήθος είναι διαφορετικός. Όταν ένα μωρό πιπιλάει συχνά μια πιπίλα, μπορεί να «κολλήσει» στο στήθος αναποτελεσματικά και να προκαλέσει προβλήματα στη μητέρα, όπως επώδυνες θηλές. Επιπλέον, το πιπίλισμα της πιπίλας μπορεί να περιορίσει τον χρόνο που το μωρό είναι στο στήθος και αυτό έχει τη δυνατότητα να μειώσει αρχικά την παροχή γάλακτος της μητέρας.

Επιθεωρήστε σχολαστικά τις πιπίλες κατά τη χρήση

Όταν χρησιμοποιείτε πιπίλα, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

  • Ποτέ μην δένετε μια πιπίλα στο λαιμό ενός μωρού ή ενός παιδιού με ένα κορδόνι. Αυτό μπορεί να είναι κίνδυνος στραγγαλισμού.
  • Ελέγχετε πάντα την πιπίλα για χαλαρά κομμάτια ή φθαρμένα μέρη που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού.
  • Πάντα να πλένετε την πιπίλα πριν τη βάλετε στο στόμα του μωρού και μην μοιράζεστε ποτέ την πιπίλα με άλλο μωρό.