Τα παιδιά γκρινιάζουν για κάθε είδους λόγους, συνήθως επειδή είναι αναστατωμένα για κάτι ή επειδή, στο παρελθόν, η γκρίνια τα βοήθησε να πάρουν κάτι που ήθελαν. Είναι επίσης πιο πιθανό να γκρινιάζουν αν είναι άρρωστα ή κουρασμένα. Ανεξάρτητα από το λόγο, η γκρίνια είναι ενοχλητική και περιττή – κάτι που δεν έχουν μάθει ακόμη τα μικρά παιδιά.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να διαχειριστείτε τη γκρίνια του παιδιού σας αρκετά εύκολα και αποτελεσματικά, ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές:

   *Επισημάνετε στα παιδιά σας ότι γκρινιάζουν

Μερικές φορές τα παιδιά δεν γνωρίζουν καν αυτή τη συμπεριφορά.

    *Ποτέ μην δίνετε στα παιδιά αυτό που θέλουν όταν γκρινιάζουν

Αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερη γκρίνια μόνο όταν το παιδί σας θέλει κάτι στο μέλλον.

    *Ο καλύτερος τρόπος να απαντήσετε όταν τα παιδιά γκρινιάζουν είναι να πείτε ότι δεν τα καταλαβαίνετε

Για παράδειγμα, πείτε «Δεν μπορώ να καταλάβω ούτε μία λέξη απ’ όσα  λες. Θα χρειαστεί να μου μιλήσεις με φωνή μεγάλου κοριτσιού (ή μεγάλου αγοριού).».

   *Η σιωπή είναι χρυσός

Αν αγνοήσετε τη γκρίνια μέχρι να ακούσετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί έναν αποδεκτό τόνο φωνής, αυτό θα τους στείλει το μήνυμα ότι η γκρίνια δεν αποδίδει.

   * Μην μοντελοποιείτε τη γκρίνια

Οι ενήλικες είναι εξίσου ικανοί να γκρινιάζουν με τα παιδιά. Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και στο παιδί σας να χρησιμοποιείτε την κατάλληλη συμπεριφορά και γλώσσα όταν είστε απογοητευμένοι.

    *Επιβραβεύστε την κατάλληλη γλώσσα

Όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τον κατάλληλο τόνο φωνής, ειδικά όταν ζητούν κάτι ή εκφράζουν ένα παράπονο, αναγνωρίστε τα και επαινέστε τα. Για παράδειγμα, πείτε «Σε ευχαριστώ που μιλάς τόσο καθαρά. Με βοηθάς να καταλάβω τι θέλεις». Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν το παιδί σας χρησιμοποίησε πρώτα μια κατάλληλη φωνή, χωρίς να γκρινιάζει. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σημαντικό το παιδί σας να καταλάβει ότι το να μιλάει με φωνή κατάλληλη για την ηλικία του είναι ωφέλιμο και θα κερδίσει τον έπαινο από εσάς.

    *Αποσπάστε του την προσοχή ή αλλάξτε θέμα συζήτησης

Μερικές φορές, μια απλή απόσπαση της προσοχής ή αλλαγή θέματος συζήτησης θα είναι αρκετή για να απομακρύνει το παιδί σας από την πλατφόρμα της γκρίνιας.

   * Χρησιμοποιήστε το Time-Out

Το Time-Out είναι μερικές φορές απαραίτητο όταν η γκρίνια επιμένει και όλες οι άλλες προσπάθειές σας να το σταματήσετε δεν έχουν αποτέλεσμα.