Οι πιο μικροί άνθρωποι μαθαίνουν καλύτερα μέσα από το παιχνίδι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσετε ακριβά ή τεράστια παιχνίδια. Ακολουθούν 6 διασκεδαστικές δραστηριότητες που συμβάλλουν αποδεδειγμένα στην εγκεφαλική ανάπτυξη των νηπίων:

Τουβλάκια

Τα τουβλάκια είναι ίσως το παλαιότερο παιχνίδι στον κόσμο. Βοηθούν στην ανάπτυξη του πειραματισμού – την ικανότητα των νηπίων να σχηματίζουν μια υπόθεση («Τι θα συμβεί αν βάλω αυτό το μεγάλο τουβλάκι πάνω από αυτό το μικρό;», να την δοκιμάσουν («Αναποδογύρισε!») και να σχηματίσουν μια νέα («Μεγάλο πάνω από μικρό ίσον κατάρρευση»). Αυτό το είδος πειραματισμού είναι η βάση για την επιστημονική σκέψη, λένε οι ειδικοί. Τα τουβλάκια ενθαρρύνουν επίσης την γλωσσική ανάπτυξη σε σχέση με τις κατευθύνσεις, όπως πάνω, κάτω, μέσα και έξω.

Tip: Προκαλέστε το ενδιαφέρων των νηπίων δίνοντάς τους τουβλάκια σε ποικιλία σχημάτων, βάρους και χρωμάτων.

Κατασκευές στην άμμο

Ένα κουβαδάκι με νερό, μια λεκάνη με άμμο και μερικές μεζούρες μπορούν να κρατήσουν το παιδί σας γοητευμένο για ώρες ενώ μαθαίνει για τον όγκο, την υφή, τα υγρά και τα στερεά. Επιπλέον, η δραστηριότητα αυτή είναι ελκυστική, οπότε το μικρό σας θα αναπτύξει επιμονή καθώς αντιμετωπίζει ήρεμα το γεγονός ότι το νερό που ρίχνει στην προσεκτικά σκαμμένη τρύπα του εξαφανίζεται συνεχώς.

Tip: Δοκιμάστε μια ανοιχτή ερώτηση κάθε τόσο για να προσελκύσετε το παιδί σας. («Αυτά τα μπαστούνια που τοποθέτησες στέκονται στην άμμο μόνα τους. Αναρωτιέμαι γιατί;»).

«Είμαι ο αρχηγός»

Αυτή η δραστηριότητα επιτρέπει στο παιδί σας να είναι υπεύθυνο. Θέλει να παίζει με ένα φύλλο σε μια λακκούβα για δέκα λεπτά; Κανένα πρόβλημα. Να σκάψει μια τρύπα με ένα ραβδί; Μην το διακόπτετε. Και μπορείτε να το κάνετε αυτό μαζί του σε ένα πάρκο, μια παιδική χαρά ή ακόμα και στην αυλή σας. Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερες λέξεις όταν τα ακολουθούμε, παρά όταν μας ακολουθούν, λένε οι ειδικοί. Επιπλέον, όλη αυτή η συγκεντρωμένη προσοχή σημαίνει ότι το παιδί σας περνά χρόνο μαζί σας και μαθαίνει για τον φυσικό κόσμο με τον δικό του ρυθμό.

Tip: Αφήστε το παιδί σας να ηγηθεί και κάντε περιστασιακά μια ερώτηση παρατήρησης. («Σκάβεις πολύ βαθιά. Τι βρήκες;»).

Παιχνίδι ρόλων

Συχνά στα παιδιά αρέσει να φορούν τα ρούχα των γονιών τους (γόβες, χαρτοφύλακας, σακάκι, κ.ο.κ.) και να υποδύονται ρόλους, όπως τη δασκάλα, την τραγουδίστρια, τον γιατρό… Όταν τα παιδιά αλλάζουν ρούχα, μπαίνουν σε έναν άλλο ρόλο. Η δραστηριότητα αυτή αναπτύσσει τη φαντασία, τη δημιουργική σκέψη, ακόμη και τον έλεγχο των παρορμήσεων, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας καθώς το παιδί σας μεγαλώνει σημειώνουν οι ειδικοί.

Tip: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει ρούχα που έχετε βάλει στην άκρη γι’ αυτό το σκοπό και δείτε τη φαντασία του να «απογειώνεται».

Μικροί μάγειρες

Δώστε στο μικρό σας μια άδεια κατσαρόλα κι ένα ξύλινο κουτάλι και αφήστε το να «μαγειρέψει». Ξέρει ότι απλώς προσποιείται, αλλά διασκεδάζει και παράλληλα αναπτύσσει προκαταρκτικές δεξιότητες ανάγνωσης. Όπως η προσποίηση, η ανάγνωση είναι μια αφηρημένη δραστηριότητα, κατά την οποία τα σχήματα σε μια σελίδα «γίνονται» κάτι (το «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ» γίνεται «το πράγμα στο γκαράζ»).

Tip: Εάν το παιδί σας ζητά «πραγματικό» φαγητό, αλλά δεν είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε ένα μεγάλο χάος, δοκιμάστε να του δώσετε ένα σφουγγάρι που μπορεί να χρησιμεύσει ως σάντουιτς, για παράδειγμα, και τραπουλόχαρτα που θα μπορούσαν να είναι κομμάτια κοτόπουλου. (Προσοχή: Αποφύγετε μικρά αντικείμενα, όπως τα φασόλια, που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού για ένα μικρό παιδί.)

Κρυφτό

Αυτό το πανάρχαιο παιχνίδι είναι ίσως ο πιο διασκεδαστικός τρόπος για να αναπτύξει το νήπιό σας δεξιότητες πλοήγησης, χαρτογράφησης και χωρικών δεξιοτήτων. Αυτός που ψάχνει να βρει τον άλλο πρέπει να οπτικοποιήσει τη διάταξη της παιδικής χαράς (ή του σπιτιού σας), να σχηματίσει μια υπόθεση σχετικά με τα διάφορα μέρη που μπορεί να βρίσκεται αυτός που κρύβεται, να βρει πώς θα φτάσει εκεί, στη συνέχεια να δημιουργήσει έναν νέο νοητικό χάρτη σε σχέση με τη νέα του τοποθεσία και να πλοηγηθεί ξανά. (Ποιος ήξερε ότι το κρυφτό ήταν τόσο περίπλοκο;).

Tip: Για ένα νήπιο που δεν αντιλαμβάνεται καλά την ιδέα της απόκρυψης, δοκιμάστε να κρύψετε ένα αντικείμενο. Βάλτε ένα φλιτζάνι ή ένα λούτρινο ζωάκι κάτω από ένα μαξιλάρι καθώς σας παρακολουθεί και μετά ζητήστε του να το βρει. Θα είναι περήφανο, θα εκπλαγεί και θα μάθει την πλοήγηση και την προβλεψιμότητα.