Υπάρχουν πολλές καταστάσεις υγείας που μπορεί να εκδηλωθούν στη γλώσσα μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι προσέχετε τη γλώσσα του παιδιού σας κι ότι προσέχετε για τυχόν ανησυχητικά σημάδια ασθενειών. Επιπλέον, αν το παιδί σας παραπονιέται για πόνο στη γλώσσα, αυτό δικαιολογεί μια επίσκεψη στον παιδοδοντίατρό του, ώστε να το ελέγξετε.

Προβλήματα ή ασθένειες της γλώσσας

Παρακάτω είναι μερικά κοινά προβλήματα της γλώσσας και τι μπορεί να σημαίνουν για τη γενική υγεία του παιδιού σας:

   *Κόκκινη γλώσσα

Εάν η γλώσσα του παιδιού σας φαίνεται γυαλιστερή ή έντονα κόκκινη, μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης βιταμίνης Β12 ή σιδήρου. Μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμινών.

    *Ρυτίδες στη γλώσσα

Οι ρωγμές ή οι ρυτίδες στη γλώσσα είναι συνήθως αβλαβείς, αλλά αν το παιδί σας δεν φροντίζει τη στοματική του υγιεινή, μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Η συσσώρευση τροφής μπορεί να προκαλέσει μυκητίαση στις ρωγμές της γλώσσας.

   * Λευκές κηλίδες

Ανώδυνες λευκές κηλίδες μπορεί να προκληθούν από υπερβολική ανάπτυξη κυττάρων. Αυτό μπορεί απλώς να οφείλεται στο τρίψιμο της γλώσσας του παιδιού σας στα δόντια του. Ωστόσο, εάν τα μπαλώματα δεν υποχωρήσουν μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο.

    *Υφή Cottage Cheese

Οι λευκοί σβώλοι στη γλώσσα που μοιάζουν με τυρί cottage, μπορεί να είναι σημάδι  στοματικής μυκητίασης – γνωστή ως καντιντίαση. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πάτε το παιδί σας στον γιατρό.

    *Καφέ ή μαύρο θολό

Το μαύρο ή καφέ χνούδι στη γλώσσα είναι ένας δείκτης ότι πρέπει να προσέχετε περισσότερο τη στοματική υγιεινή του παιδιού σας. Χρησιμοποιήστε ξύστρα γλώσσας για να απομακρύνετε αποτελεσματικά τα υπολείμματα τροφής από τις τροχοειδής θηλές στην επιφάνεια της γλώσσας.

Εάν το παιδί σας παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα ή ανησυχείτε για την υγεία της γλώσσας του, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό του.