Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης των παιδιών. Ένα βασικό συστατικό της διατροφής τους είναι και η πρωτεΐνη, που εμπλέκεται σε πολλές και σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Η συμπερίληψη μιας ποικιλίας τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το πολύτιμο μακροθρεπτικό συστατικό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το σώμα του λαμβάνει όλα τα απαραίτητα για να έχει ενέργεια αλλά και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η δύναμη της πρωτεΐνης για τα παιδιά

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο μέρος της διατροφής λόγω των σημαντικών λειτουργιών της για τον οργανισμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι μύες αποτελούνται από πρωτεΐνη. Ένα λιγότερο γνωστό γεγονός είναι ότι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης, γνωστά ως αμινοξέα, συνθέτουν ουσιαστικά κάθε κύτταρο του σώματος.

Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται επίσης στη μεταφορά άλλων μορίων σε όλο το σώμα. Οι εξειδικευμένες πρωτεΐνες δρουν ως αντισώματα που καταπολεμούν τις ασθένειες και χρησιμεύουν ως αγγελιοφόροι σε πολλές διαφορετικές βιολογικές λειτουργίες.

Διατροφικά μιλώντας, η πρωτεΐνη είναι σημαντική επειδή αφομοιώνεται πιο αργά από τους υδατάνθρακες, επομένως μπορεί να βοηθήσει στη σταθερή απόκριση του σακχάρου στο αίμα όταν έχετε μεικτά γεύματα, που αποτελούνται από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες ενώ θα βοηθήσει τα παιδιά να νιώθουν χορτάτα για περισσότερο, ώστε να μην αναζητούν λιπαρές τροφές ή junk food.

Πόση χρειάζονται σε κάθε ηλικία

Οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνη εξαρτώνται από την ηλικία και το βάρος του παιδιού. Μέχρι τα παιδιά να φτάσουν τα 14 έτη τους, οι συστάσεις πρωτεΐνης είναι ίδιες τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια.

Στα τελευταία χρόνια της εφηβείας (14-19), οι συστάσεις πρωτεΐνης αυξάνονται ελαφρώς για τα αγόρια, με την υπόθεση ότι αποκτούν περισσότερη μυϊκή μάζα και τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο από τα κορίτσια.

Τα παιδιά ηλικίας 2-3 ετών χρειάζονται 13 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως, από 4 έως και τα 8 έτη χρειάζονται 19γραμμάρια ημερησίως, από τα 9 έως και τα 13 έτη χρειάζονται 34 γραμμάρια ημερησίως, τα κορίτσια από τα 14 έως και τα 18 τους έτη χρειάζονται 46 γραμμάρια ημερησίως ενώ τα αγόρια στην ίδια ηλικία χρειάζονται ημερησίως 52 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Υπάρχουν πολλά νόστιμα και θρεπτικά τρόφιμα που έχουν άφθονη πρωτεΐνη, όπως φασόλια, αυγά, ψάρι, ξηροί καρποί, άπαχο κρέας (κοτόπουλο), αρακάς, γάλα φυτικής προέλευσης και τόφου.

Θυμηθείτε είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής

Λάβετε υπόψη ότι μόνο το 10% έως 30% της ενεργειακής πρόσληψης των παιδιών προέρχεται από πρωτεΐνες, ενώ το υπόλοιπο παρέχεται από υδατάνθρακες και καλά λιπαρά. Η ποικιλία τροφίμων καθημερινά συμβάλλει στην διαμόρφωση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών από νωρίς.

Μια υγιεινή διατροφή για τα παιδιά θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και σίδηρο, που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των μυών και των οστών.