Το πρώτο δόντι εμφανίζεται σε γενικές γραμμές μεταξύ του 6ου και 8ου μήνα, συνήθως στην κάτω σιαγόνα και στο μέσο των ούλων. Ωστόσο, σε ορισμένα μωρά τα δοντάκια μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους νωρίτερα, ενώ σε άλλα δεν εμφανίζονται πριν από τον 12ο μήνα, ακόμη και τον 18ο. Κι ενώ η δυσφορία που αισθάνεται το μωρό κατά την οδοντοφυΐα μπορεί να προκαλέσει μια ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας, ως γονείς θα πρέπει να έχετε το νου σας και σε άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν μια πιθανή ασθένεια. Ο λόγος είναι ότι τα βρέφη έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό μετά τη γέννηση και άρα είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις. Κατά την περίοδο της οδοντοφυΐας, επίσης, τείνουν να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους – κάτι που επίσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης.

Πώς λοιπόν θα καταλάβετε εάν η αδιαθεσία του οφείλεται στην οδοντοφυΐα ή όχι, και πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό;

Όταν το μωρό βγάζει δόντια – τα συμπτώματα

*Είναι πιο ανήσυχο από το συνηθισμένο

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι είναι ανήσυχο, γκρινιάζει ή θέλει  να το παίρνετε αγκαλιά ή να το παρηγορείτε πιο συχνά.

*Έχει σάλια όλη την ώρα

Όταν οι κορυφές των δοντιών πιέζουν τα ούλα τα βρέφη παρουσιάζουν σιελόρροια.  Μερικές φορές όλο αυτό το επιπλέον σάλιο μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη εξανθήματος στο πηγούνι, τα μάγουλα και τον λαιμό.

*Δαγκώνει τα πάντα

Στην προσπάθειά του να ανακουφιστεί, το μωρό σας μπορεί να δαγκώνει ή να μασάει παιχνίδια ή/και άλλα αντικείμενα. Ή μπορεί να το δείτε να τρίβει τα ούλα ή τα μάγουλά του.

*Έχει ελαφρώς αυξημένη θερμοκρασία

Παλαιότερα αποτελούσε κοινή πεποίθηση ότι η οδοντοφυΐα προκαλεί πυρετό. Η έρευνα έδειξε ωστόσο ότι τα βρέφη δεν ανεβάζουν πραγματικά πυρετό όταν βγάζουν δοντάκια. Στην χειρότερη περίπτωση παρουσιάζουν μια ελαφρά αύξηση της κανονικής τους θερμοκρασίας (37,2°C).

*Ενδιαφέρεται λιγότερο για τις στερεές τροφές

Εάν το μωρό σας έχει ήδη αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το ενδιαφέρον μειώνεται ξαφνικά γι’ αυτές. Εφόσον όμως εξακολουθεί να πίνει αρκετό μητρικό γάλα ή φόρμουλα, αυτό δεν είναι κάτι το ανησυχητικό.

Όταν το μωρό είναι άρρωστο – τα συμπτώματα

*Κλαίει συνέχεια και είναι απαρηγόρητο

Ο πόνος στην οδοντοφυΐα είναι αρκετά ήπιος, αλλά λίγη επιπλέον φασαρία είναι αναμενόμενη. Όμως, αν το μωρό σας κλαίει τόσο πολύ που δεν μπορεί να κοιμηθεί ή να παρηγορηθεί, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

*Έχει υψηλό πυρετό

Εάν το μωρό σας έχει θερμοκρασία 38°C ή υψηλότερη, είναι πιθανό να είναι άρρωστο. Λάβετε όμως υπόψη ότι ένα μωρό που βγάζει δοντάκι, βάζει συνεχώς τα χέρια του στο στόμα του, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να «τσιμπήσει» ένα μικρόβιο. Εάν ο πυρετός υπερβεί τους 38,8°C, συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό του παιδιού σας.

*Δεν έχει όρεξη

Μερικά μωρά αποφεύγουν τις στερεές τροφές, καθώς ένα καινούργιο δόντι πληγώνει τα ούλα του. Αλλά εάν το παιδί σας αρνείται επίσης να θηλάσει ή να πάρει ένα μπιμπερό, μιλήστε με τον παιδίτρο.

*Έχει καταρροή, βήχα, εμετό ή διάρροια

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η οδοντοφυΐα προκαλεί κάποιο από αυτά τα προβλήματα. Είναι λοιπόν πιο πιθανό το παιδί σας να έχει «πάρει» κάποιο μικρόβιο.

*Έχει εξάνθημα σε διάφορα σημεία

Τα πολλά σάλια μπορεί μερικές φορές να δημιουργήσουν εξάνθημα γύρω από το στόμα του μωρού. Αλλά εάν το εξάνθημα καλύπτει τον κορμό, τα χέρια ή τα πόδια του, αυτό υποδεικνύει κάποια ασθένεια.

*Τα συμπτώματα συνεχίζονται για πολλές ημέρες

Η ευερεθιστότητα, το τρίψιμο των ούλων και η ελαφρώς αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να οφείλονται στην οδοντοφυΐα – αλλά μόνο τις ημέρες ακριβώς πριν και μετά την άφιξη του δοντιού.

Έτσι, αν το μικρό σας είναι αδιάθετο για πολλές ημέρες κι εξακολουθείτε να μην βλέπετε δόντι, τότε μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει. Απευθυνθείτε λοιπόν στον παιδίατρό σας.