Δεν είναι λίγα τα παιδιά, ειδικά όταν είναι ακόμη μικρά, που φοβούνται το κούρεμα. Θα έλεγε κανείς πως συχνά αυτή η κατά τα άλλα απλή πράξη ρουτίνας, απαιτεί σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρο σχεδιασμό και προσεκτική οργάνωση ώστε να βγει εις πέρας…

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες που συντηρούν αυτόν τον φόβο και πώς θα βοηθήσετε το παιδί να τον ξεπεράσει;

Πώς προκύπτει αυτός ο φόβος

Ο φόβος είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα που νιώθουν όλοι οι άνθρωποι και αποτελεί έναν προσαρμοστικό μηχανισμό. Αυτό σημαίνει ότι είναι χρήσιμος για εμάς προκειμένου να εντοπίζουμε πιθανές απειλές και να είμαστε σε θέση να ενεργήσουμε για να αμυνθούμε. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι οι αναπτυξιακοί φόβοι της παιδικής ηλικίας είναι αναμενόμενοι και μάλιστα υγιείς. Γνωρίζουμε επίσης πως γενικά είναι προσωρινοί και τις πιο πολλές φορές δεν απαιτούν παρέμβαση.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν το φόβο ενός παιδιού να κουρευτεί, ειδικά αν είναι η πρώτη του φορά:

  • Το παιδί πηγαίνει στο κομμωτήριο, ένα άγνωστο μέρος που έχει πολλά οπτικά, ακουστικά και οσφρητικά ερεθίσματα.
  • Ο τύπος των εργαλείων που χρησιμοποιούνται μπορεί να φαίνεται σε ένα παιδί απειλητικός.
  • Το να μένει ακίνητο γνωρίζοντας πως διαφορετικά μπορεί να πληγωθεί, δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο.
  • Αν και δεν πονούν φυσικά κατά το κούρεμα, η αφαίρεση ενός «μέρους» του σώματός τους μπορεί να σοκάρει τα παιδιά, πέρα από την αλλαγή της εικόνας που θα ακολουθήσει.

 

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να καταπολεμήσει το φόβο του

Αναγνωρίστε και σεβαστείτε το φόβο του παιδιού

Όπως προαναφέραμε, αυτός ο φόβος που κάθε παιδί μπορεί να αισθανθεί είναι απολύτως φυσιολογικός. Τα παιδιά πιστεύουν ότι κάτι μπορεί να τα πληγώσει και, ως εκ τούτου, φοβούνται. Επομένως, είναι σημαντικό να κάνουμε το παιδί μας να καταλάβει πως το καταλαβαίνουμε και σεβόμαστε αυτό που νιώθει. Η ακύρωση ή η κοροϊδία είναι λάθος. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τους φόβους του παιδιού, όποιοι κι αν είναι, καθώς αυτοί είναι που το βοηθούν να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Προετοιμάστε το έδαφος

Μια ξαφνική επίσκεψη στο κομμωτήριο δεν είναι καλή ιδέα. Εξηγήστε στο παιδί λίγες μέρες πριν πως θα κουρευτεί  έτσι ώστε τα μαλλιά του να είναι δυνατά και όμορφα. Εξηγήστε του τη διαδικασία ή εάν το κομμωτήριο είναι κοντά, στη βόλτα, περάστε απέξω και αφήστε το να ρίξει μια ματιά.

Ξεκαθαρίστε του ότι το κούρεμα δε βλάπτει

Τα παιδιά γνωρίζουν ότι υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα που μπορούν να κάνουν το σώμα μας να πονέσει. Τα στιβαρά έπιπλα, ορισμένα εργαλεία με αιχμηρές άκρες, όπως το ψαλίδι, μπορεί να τα κάνουν να αιμορραγούν και να πονούν. Είναι σημαντικό λοιπόν να καθησυχάσουμε το παιδί πως τίποτα δε θα του συμβεί. Μπορείτε άλλωστε εύκολα να το αποδείξετε στο σπίτι κόβοντας μια μικρή τούφα από τα μαλλιά σας μπροστά του.

Επιλέγοντας το σωστό κομμωτήριο για παιδιά που φοβούνται να κουρευτούν

Υπάρχουν κομμωτήρια ειδικά σχεδιασμένα για να απολαμβάνουν τα μικρά παιδιά το κούρεμα τους. Αυτά έχουν καρέκλες σε σχήμα αυτοκινήτου, πολύχρωμους τοίχους και διαδραστικά παιχνίδια στο πάτωμα. Σε έναν τέτοιο χώρο, αντιλαμβάνονται αυτή την πράξη σαν ένα ακόμη παιχνίδι και μπορεί ακόμη και να θέλουν να επιστρέψουν σύντομα.