Ο θηλασμός τη νύχτα, πέραν των πολλαπλών οφελών, δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Κι αυτό διότι το μωρό διακόπτει τον ύπνο της μαμάς του, προκαλώντας της πιθανόν σταδιακά ένα αίσθημα εξάντλησης.

Ποια η σημασία του και πώς θα γίνει η όλη διαδικασία πιο εύκολη;

 

Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται καλύτερα

 

 

Η σημασία του θηλασμού κατά τη διάρκεια της νύχτας

H επιστήμη εξηγεί ότι ο θηλασμός τη νύχτα ωφελεί διότι:

 

Διεγείρει την παραγωγή γάλακτος

 

Αποδεδειγμένα, η παραγωγή γάλακτος είναι υψηλότερη μεταξύ 2 τη νύχτα και 6 το πρωί. Έτσι, φυσικά και ενστικτωδώς, το ίδιο το μωρό εξασφαλίζει την πηγή τροφής του και για την επόμενη μέρα, αφού θηλάζοντας βοηθά στην ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή του. Εάν το μωρό δεν θηλάζει τη νύχτα, η παραγωγή γάλακτος μπορεί σταδιακά να μειωθεί.

 

Προάγει τον βαθύ ύπνο

Η προλακτίνη είναι ικανή να προάγει τη χαλάρωση και να προκαλέσει υπνηλία. Μια άλλη ορμόνη που εμπλέκεται στο μητρικό γάλα είναι η ωκυτοκίνη, η οποία μπορεί να προωθήσει την ξεκούραση και τον βαθύ ύπνο για μητέρα και παιδί. Ταυτόχρονα, το μητρικό γάλα περιέχει ένα μείγμα ισχυρών ενώσεων που ονομάζονται νουκλεοτίδια και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του ύπνου. Και αυτά παράγονται σε μεγαλύτερη αναλογία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων είναι η μελατονίνη. Όλες αυτές οι ενώσεις ρυθμίζουν τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης καθώς το μωρό τρέφεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του μωρού

Τα μωρά έχουν τις δικές τους διατροφικές ανάγκες και απαιτήσεις για να εξασφαλίσουν τις λειτουργίες του σώματός τους. Το μητρικό γάλα είναι απαραίτητο για την παροχή γλυκόζης και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Με την παράλειψη του θηλασμού κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιουργείται μια παρατεταμένη περίοδος «νηστείας». Επομένως, υπάρχει κίνδυνος χαμηλού σακχάρου στο αίμα ή υπογλυκαιμίας που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τις λειτουργίες των οργάνων του μωρού.

Η μέση νυχτερινή κατανάλωση μητρικού γάλακτος αντιπροσωπεύει το 20% των διατροφικών αναγκών του μωρού. Έτσι, εξασφαλίζεται η σωστή του ανάπτυξη.

 

Αποτρέπει την απόφραξη των μαστικών αδένων

 

Οι μητέρες που θηλάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι λιγότερο πιθανό να έχουν συσσώρευση γάλακτος που δεν απορροφάται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει οίδημα και πόνο.

 

Συμβουλές για πιο ξεκούραστο νυχτερινό θηλασμό

 

Το να ταΐζετε το μωρό σας τη νύχτα είναι μια ανταποδοτική αλλά εξαντλητική διαδικασία. Για να απολαύσετε τη στιγμή:

 

  • Κοιμηθείτε με το μωρό σας με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ή τοποθετήστε την κούνια δίπλα στο κρεβάτι.
  • Υιοθετήστε την κατάλληλη στάση. Η καλύτερη στάση για το θηλασμό είναι να ξαπλώνετε με το μωρό στο πλάι.
  • Έχετε αρκετό νερό δίπλα σας, σβήστε το φως και κάντε πολλή ησυχία.