Το burnout είναι γνωστός όρος ανάμεσα στους εργαζόμενους. Αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι και η μητρότητα είναι μια πολύ δύσκολη και απαιτητική δουλειά. Γεγονός που σημαίνει ότι και οι μαμάδες κινδυνεύουν από εξουθένωση. Πόσο μάλλον εκείνες που συνδύαζουν τη μητρότητα με τη δουλειά.

Για τις περισσότερες μαμάδες φαίνεται λες και οι ώρες της ημέρας δεν είναι αρκετές για να χωρέσουν όλα αυτά που πρέπει να κάνουν. Μια δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι οι μητέρες ξοδεύουν σχεδόν 100 ώρες την εβδομάδα σε καθήκοντα γονέων. 

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια προοπτική, η εβδομάδα εργασίας του μέσου ανθρώπου είναι 40 ώρες. Για τις μητέρες, 100 ώρες πηγαίνουν μόνο σε γονεϊκά καθήκοντα. Πού βρίσκουν το χρόνο; 

Διαβάστε επίσης: Υπομονή: Πώς τη μαθαίνουμε ως γονείς;

Περισσότερες από τις μισές από τις 2.000 μαμάδες που συμμετείχαν στην έρευνα θυσιάζουν τον ύπνο, τις βραδιές ραντεβού και τα χόμπι τους. Η πραγματικότητα είναι ότι μια μέρα έχει 24 ώρες, το πρόγραμμά σας είναι χαοτικό και τα παιδιά απρόβλεπτα.

Πώς μπορούν, λοιπόν, οι μαμάδες να διαχειριστούν καλύτερα αυτές τις ώρες, ώστε να κάνουν πράγματα και να αισθάνονται επίσης κάπως ξεκούραστες; Και η λύση δεν είναι να μετατρέψετε τους εαυτούς σας σε ρομπότ.

Είτε είστε εργαζόμενη μητέρα είτε μητέρα που μένει στο σπίτι, ένα σημαντικό στοιχείο της διαχείρισης του χρόνου είναι η επικέντρωση της αυτοφροντίδας και η εστίαση στα πράγματα που έχουν σημασία.

Θέτοντας προτεραιότητες

Τα πιάτα πρέπει να πλυθούν τώρα και το email πρέπει να απαντηθεί αυτή τη στιγμή; Να θυμάστε ότι δεν μπορούν όλα να είναι επείγοντα σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορούν να περιμένουν.

Επικεντρωθείτε πρώτα στο να «σβήνετε» τα φλεγόμενα ζητήματα και στη συνέχεια να αντιμετωπίζετε τις υπόλοιπες εργασίες σας με λογικό ρυθμό. Ίσως επίσης να θέλετε να οργανώσετε τη λίστα με τις εργασίες σας, ιεραρχώντας τα πράγματα που δημιουργούν τη μεγαλύτερη νοητική ακαταστασία. Αυτός είναι ένας τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τα αγχωτικά συναισθήματα.

Αποδεχτείτε ότι οι λίστες εργασιών δεν τελειώνουν ποτέ

Σύμφωνα με μια μελέτη στις Η.Π.Α. ο μέσος άνθρωπος αναβάλλει 14 εργασίες από τη λίστα με τις εκκρεμότητές τουΤο να αποδεχτείτε ότι ως μητέρα και ενήλικας θα υπάρχει πάντα κάτι να κάνετε είναι ένας τρόπος για να αξιοποιήσετε καλύτερα τον χρόνο σας.

Το επόμενο βήμα είναι να σταματήσετε να προσπαθείτε να κατακτήσετε μια μη ρεαλιστική λίστα κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να μειώσει την εξουθένωση και το άγχος ενώ αυξάνει την ενσυνειδητότητα.

Ενσωματώστε την αυτοφροντίδα στην καθημερινή σας ρουτίνα

Η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου σας συχνά απαιτεί να είστε παρούσες και αφοσιωμένες. Η έλλειψη ενέργειας μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορείτε να διεκπεραιώσετε τις εργασίες σας. 

Ομοίως, αν αισθάνεστε συναισθηματικά και διανοητικά εξαντλημένοι, η διεκπεραίωση των εργασιών μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Για να αποφύγετε και τα δύο, διατηρήστε τη δεξαμενή της αυτοαγάπης σας γεμάτη, αναπληρώνοντάς την μία φορά την ημέρα.

Συμπεριλάβετε μια συνήθεια αυτοφροντίδας στη λίστα καθηκόντων σας κάθε μέρα και γράψτε την στην κορυφή. Να θυμάστε ότι ακόμη και 10 λεπτά έχουν σημασία και μπορούν να κάνουν τη διαφορά.