Ίσως είστε μια μαμά που διάβασε κάθε βιβλίο για μωρά και κάθε γονεϊκή τεχνογνωσία που θα μπορούσε να βρει. Ή μπορεί να πιστεύατε ότι θα βασίζεστε στο μητρικό ένστικτο που θα «ενεργοποιηθεί» μετά τη γέννηση.

Το να γίνετε μητέρα μπορεί να είναι μια συναρπαστική αλλά και τρομακτική εμπειρία, καθώς συνοδεύεται από τη συνειδητοποίηση ότι τώρα πλέον είστε υπεύθυνη για τη ζωή ενός άλλου ανθρώπινου όντος.

Μπορεί να φαίνεται αδύνατο να νιώσετε ποτέ πραγματικά έτοιμες για τις ευθύνες που συνεπάγεται η μητρότητα. Αλλά η νοοτροπία ότι δεν είστε αρκετά καλή μαμά βρίσκεται στον πυρήνα αυτού που οι ειδικοί αποκαλούν «σύνδρομο του απατεώνα».

Διαβάστε επίσης: Mom burnout: Πώς θα αποφύγετε την εξουθένωση

Αυτό το συχνό αλλά σπάνια συζητούμενο φαινόμενο μπορεί να σας κάνει να περιπέσετε σε μια δίνη αυτοαμφισβήτησης σχετικά με τις γονεϊκές σας ικανότητες. 

Σύνδρομο του απατεώνα και μητρότητα

Το σύνδρομο του απατεώνα κατά τη μητρότητα είναι η πεποίθηση πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα είστε ποτέ αρκετά καλή μαμά. Τα άτομα με αυτή την κατάσταση τείνουν να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως ανάξιο και ανεπαρκή.

Τα σημάδια

Αν και δεν υπάρχει τέλειος γονέας, τα άτομα με αυτή την πάθηση έχουν επίμονα αισθήματα αμφιβολίας και ανεπάρκειας στη γονεϊκότητα. Αυτά μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, όπως:

  • Υπερβολική αρνητική αυτοομιλία
  • Τελειομανία
  • Δυσκολία στην αναζήτηση βοήθειας
  • Αίσθημα αποτυχίας
  • Συχνή κοινωνική σύγκριση
  • Ελαχιστοποίηση των επιτευγμάτων
  • Συνεχές άγχος για το αν θα κριθούν
  • Απομόνωση
  • Αϋπνία

Οι μαμάδες με σύνδρομο απατεώνα συχνά έχουν χαμηλή εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να γίνουν γονείς, παρά τις δεξιότητες, τις προσπάθειες και την προηγούμενη εμπειρία τους με τη γονική μέριμνα.

Αυτές οι γυναίκες βιώνουν ενοχές για το ότι δεν είναι καλές μητέρες για τα παιδιά τους. Γι αυτό τα λόγια επιβεβαίωσης και η θετική ανατροφοδότηση είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά. Μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν αξίζετε τα κομπλιμέντα και ότι παραπλανήσατε τους άλλους.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης στη μητρική σας ικανότητα μπορεί να οδηγήσει σε πιο αυτοκαταστροφικές τάσεις. Η αυτοαμφισβήτηση μπορεί να εξελιχθεί σε παράλογο φόβο για το μέλλον, απομόνωση από τους άλλους και δυσκολίες στην επιστροφή στην εργασία μετά την άδεια μητρότητας.

Οι αιτίες

Το σύνδρομο του απατεώνα συμβαίνει μερικές φορές όταν αντιμετωπίζετε μια νέα ή δύσκολη πρόκληση, και το να είστε μητέρα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η μετάβαση σε μια νέα ταυτότητα ως μητέρα μπορεί να σας κάνει να αμφισβητήσετε την ετοιμότητά σας να αναλάβετε αυτό το νέο σύνολο ευθυνών.

Οι μητέρες που έχουν υψηλές προσδοκίες για τον εαυτό τους ή είναι εσωστρεφείς είναι πιο πιθανό να βιώσουν το σύνδρομο. Η μεγαλύτερη αφορμή είναι η προσδοκία της κοινωνίας ότι οι γυναίκες γεννιούνται για να γίνουν μητέρες. Και όταν έρθει η ώρα, αναμένεται ότι η μετάβαση θα γίνει φυσικά και απρόσκοπτα.

Μπορεί, επίσης, να συγκρίνετε τις γονεϊκές σας συνήθειες με άλλες μητέρες που γνωρίζετε ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φαίνεται να έχουν τα πιο «τέλεια» παιδιά ή να εμφανίζονται σαν «σούπερ μαμάδες».

Επιπτώσεις στα παιδιά

Τα παιδιά παρατηρούν και αντιγράφουν τις στάσεις των γονέων τους ως τρόπο εκμάθησης του τρόπου συμπεριφοράς. Η σχέση σας με τον εαυτό σας είναι ένα από τα πολλά πρότυπα για το πώς το παιδί σας βλέπει πώς πρέπει να σας συμπεριφέρεται και στον εαυτό του.

Και ενώ σχεδόν όλοι οι γονείς βιώνουν στιγμές αυτοαμφισβήτησης, η επίδειξη συνεχούς φόβου και άγχους μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη δική τους ευημερία.

Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορεί να εσωτερικεύσουν τις πεποιθήσεις της μητέρας τους όταν μεγαλώσουν. Μπορεί να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους, να νιώθουν ότι δεν είναι ποτέ αρκετά καλά ή να αναπτύξουν άλλες αρνητικές αυτοπεποιθήσεις.

Ξεπερνώντας το σύνδρομο του απατεώνα

Μόλις εντοπίσετε την αυτοαμφισβήτηση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας. Βρείτε έναν ασφαλή χώρο για να επεξεργαστείτε τις σκέψεις σας, είτε με μια άλλη μαμά που εμπιστεύεστε είτε με έναν θεραπευτή.

Χρησιμοποιήστε το δίκτυο υποστήριξής σας για να σας υπενθυμίζει ότι πρέπει να γιορτάζετε τα επιτεύγματά σας, ακόμη και αν δεν σας αρέσει στην αρχή. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τα μικρά. Απαριθμήστε τρία καλά πράγματα που κάνατε κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε.

Κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να χτίσετε την αυτοπεποίθηση. Έτσι θα αναγνωρίσετε τα δυνατά σας σημεία και να δημιουργήσετε μια πιο υγιή νοοτροπία. Ένα άλλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσετε είναι η σύγκριση του εαυτού σας με τους άλλους.

Ένας τρόπος για να βάλετε τέλος σε αυτή την αρνητική συνήθεια είναι να κάνετε unfollow άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα οποία συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας. 

Πάνω απ όλα, να θυμάστε ότι είστε η μητέρα που χρειάζεται το παιδί σας. Προσπαθήστε επίσης να αναγνωρίσετε ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι κάνουμε απλώς το καλύτερο που μπορούμε. Μέρα με τη μέρα.