Ο αμοιβαίος σεβασμός, αν και θεμελιώδης, είναι πολλές φορές πολύ πιο δύσκολος από ό,τι περιμένουμε ως γονείς. Όταν αισθανόμαστε πως το παιδί μας δεν μας σέβεται, συχνά αντιδρούμε με λάθος τρόπο αφού ο αυτοέλεγχος είναι λογικό να μην είναι πάντα εφικτός.

Για να μάθουν όμως τα παιδιά το σεβασμό, πρέπει εμείς πρώτα να τον δείξουμε σε εκείνα. Αυτό σημαίνει να τους δίνουμε προσοχή και να κατανοούμε τα συναισθήματά τους λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία και τις ανάγκες τους ώστε να βλέπουμε τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πώς τα επηρεάζει ο φόβος να μην πάρουν καλούς βαθμούς;

 

 

Ο διάλογος είναι βασικό μέρος μιας καλής σχέσης

Ο σεβασμός είναι, χωρίς αμφιβολία, μια από τις πιο σημαντικές αξίες που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας και είναι μια αμοιβαία έννοια. Το να φερόμαστε στο παιδί μας με σεβασμό δε σημαίνει να το αντιμετωπίζουμε ως ανώτερο ή να υποτασσόμαστε στη θέλησή του. Έχει να κάνει με το να πλησιάζουμε το παιδί και να προσπαθούμε να καταλάβουμε τι σκέφτεται και τι αισθάνεται.

Είναι σημαντικό λοιπόν να αναζητάτε τις κατάλληλες στιγμές για να κάθεστε μαζί με το παιδί και να συζητάτε ήρεμα ώστε να βρίσκετε από κοινού λύσεις.

Προσπαθήστε να ανταποκρίνεστε υπομονετικά στις ανησυχίες του παιδιού. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε το σεβασμό που έχετε για εκείνο.

 

Κανόνες: Το «κλειδί»

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε ως γονείς είναι να είμαστε οι ίδιοι οι πρώτοι που σεβόμαστε τους κανόνες που θέτουμε. Είναι σημαντικό να είμαστε συνεπείς ώστε τα παιδιά να μην αποπροσανατολίζονται όταν τους δίνουμε οδηγίες. Διαφορετικά, δεν θα λάβουν σοβαρά υπόψη τα αιτήματά μας.

Τα σαφή όρια και η επεξήγηση της ύπαρξής τους είναι στοιχεία απαραίτητα κατά την ανατροφή των παιδιών. Βέβαια, είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να τα σπάνε αφού αυτός είναι ένας τρόπος εξερεύνησης και μέρος της ανάπτυξής τους. Όταν τα παιδιά ξεπερνούν τα όρια, δεν το κάνουν για να μας πάνε κόντρα. Εξηγώντας ήρεμα και σταθερά ξανά και ξανά τους κανόνες και το λόγο πίσω από αυτούς, το παιδί θα μάθει με τον καιρό να σέβεται αυτά τα όρια.

Άλλο ένα «κλειδί» ως προς την καλλιέργεια του σεβασμού είναι η επιβράβευση. Τα λόγια επιβεβαίωσης από την πλευρά μας κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται καλά που κάνουν το σωστό και τα παρακινεί να συνεχίσουν να το κάνουν.

 

Πώς να πεις όχι…;

Μερικές φορές είναι δύσκολο να πούμε «όχι» στα παιδιά μας όταν μας ζητούν κάτι. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να υποχωρήσετε μόνο και μόνο για να κάνετε το παιδί σας χαρούμενο ή για να αποφύγετε τη σύγκρουση.

Ωστόσο, πρέπει να λέτε «όχι» όταν χρειάζεται. Όταν θέτετε σταθερά όρια, στέλνετε το πιο σημαντικό μήνυμα από όλα στο παιδί. Του δείχνετε ότι το αγαπάτε και νοιάζεστε για το τι του συμβαίνει. Του δείχνετε ότι γνωρίζετε τις ανάγκες του και ποιες επιθυμίες είναι απαραίτητο να εκπληρωθούν.

Ο σεβασμός είναι μια αξία, αλλά είναι επίσης και ένα σημείο συνάντησης μεταξύ δύο ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις.

 

Πειθαρχία ναι, αυστηρότητα όχι

Μην φωνάζετε και μην αφήνετε τις συζητήσεις να μετατρέπονται σε καβγάδες. Το να υψώνετε τη φωνή σας δεν σας δίνει περισσότερη εξουσία, αξιοπιστία ή σεβασμό. Στην πραγματικότητα, οι φωνές μόνο φόβο, ανυπακοή και απόσταση προκαλούν.

Όταν το παιδί σας σας απαντά άσχημα, κρατήστε την ψυχραιμία σας και κάντε ό,τι μπορείτε για να εξηγήσετε ότι ο τρόπος που ανταποκρίνεται δεν είναι σωστός. Διδάξτε στο παιδί ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πει εκείνο που θέλει χωρίς επιθετικότητα ή ένταση.

 

*Εντέλει

 

Αν και μερικές φορές αυτές οι συμβουλές μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη, ως γονείς πρέπει να ασκούμε τον αυτοέλεγχο. Εάν οι αντιδράσεις μας είναι επιθετικές, τότε μπορούμε να περιμένουμε μόνο επιθετικές απαντήσεις από τα παιδιά μας.