Υπάρχουν μερικά παιδιά που καθαρίζουν τα δωμάτιά τους μόνα τους, χωρίς οι γονείς τους να χρειάζεται να τους το υπενθυμίσουν… εκατομμύρια φορές. Επίσης, βουρτσίζουν τα δόντια τους και πλένουν τα χέρια τους χωρίς καμιά υπενθύμιση. Ενώ όλοι οι έφηβοι στην ηλικία που βρίσκονται είναι απολύτως ικανοί να κάνουν σχεδόν τα πάντα μόνοι τους, πολλοί αρνούνται. Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος;

 

Γιατί οι έφηβοι δεν θέλουν να κάνουν καμιά δουλειά

Γενικά, οι έφηβοι πιστεύουν ότι, αν δεν κάνουν μια αγγαρεία, θα την κάνει τελικά κάποιος άλλος για αυτούς. Ή, αν δεν κάνουν κάτι αυτή τη στιγμή, μπορούν να το κάνουν αργότερα. Είναι γενικά πιο χαλαροί σε σχέση με τέτοια θέματα, πιθανότατα επειδή δεν τα θεωρούν σημαντικά.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Ποιες είναι οι κατάλληλες δουλειές του σπιτιού για την ηλικία τους;

 

Πολλά παιδιά στην εφηβεία και την προεφηβεία λένε συνεχώς στους γονείς τους ότι «ξέχασαν» να κάνουν πράγματα. Ξέχασαν να κρεμάσουν την τσάντα τους, να πάνε το βρώμικο πιάτο τους στο νεροχύτη, να τακτοποιήσουν το δωμάτιό τους, να μελετήσουν κ.λπ.

Εάν υποψιάζεστε ότι αυτή η λήθη είναι ένα κόλπο χειραγώγησης, τότε είναι πιθανό να βιώσετε μια σειρά από αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμό. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά έχουν την τάση να γίνονται άθελά τους χειριστικά. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι οι έφηβοι που είναι ειλικρινείς όταν υπόσχονται να κάνουν πράγματα σε «10 λεπτά» ή «αύριο».

Πριν θεωρήσετε ότι το παιδί σας σας λέει επανειλημμένως ψέματα, δώστε το καλό παράδειγμα του σεβασμού. Περιμένετε για παράδειγμα να τελειώσει το παιδί τη σειρά που βλέπει πριν επαναλάβετε αυτό που πρέπει να κάνει. Εάν το παιδί σας δεν έχει επιδείξει την ικανότητα να τηρεί τις υποσχέσεις του, τότε μονάχα επιμείνετε και μην επιτρέψετε αναβολές. Η υπευθυνότητα είναι κάτι που πρέπει το παιδί να μάθει σταδιακά, όσος κόπος κι αν απαιτείται από πλευράς μας.

 

Δίνοντας το καλό παράδειγμα

Μην περιμένετε από το παιδί σας να αναλάβει τις ευθύνες του εάν δεν κάνετε εσείς εκείνα που πρέπει. Αν τα παιδιά σας βλέπουν να αναβάλλετε τις εργασίες σας για την τελευταία στιγμή, είναι δύσκολο να συμπεριφερθούν διαφορετικά.

Χρειάζεται επίσης να είστε πολύ υπομονετικοί με το έφηβο παιδί σας, επειδή η εφηβεία είναι ένα περίπλοκο στάδιο. Τα παιδιά αναζητούν τη δική τους ταυτότητα και προσπαθούν να κάνουν τα πράγματα «με τον δικό τους τρόπο». Συχνά θα δείτε το παιδί να ξεπερνά τα όρια και να αμφισβητεί τους κανόνες, γεγονός απολύτως φυσιολογικό. Η στάση σας σε όλη αυτή τη δύσκολη διαδικασία είναι σημαντική.

Εάν είστε θυμωμένοι ή ενοχλημένοι προσφέρετε αρνητική ενίσχυση. Η υπομονή και η συζήτηση από την άλλη έχει ως αποτέλεσμα μια καλύτερη σχέση με το παιδί.

Όταν οι έφηβοι αισθάνονται ότι τους σέβονται, τους εκτιμούν και τους ακούνε, είναι πιο πιθανό να κάνουν πράγματα χωρίς να χρειάζονται συνεχείς υπενθυμίσεις. Επομένως, να είστε πρόθυμοι να διαπραγματευτείτε και να είστε ευέλικτοι. Ταυτόχρονα, φροντίστε να ενημερώσετε το παιδί για τις συνέπειες που έχουν οι πράξεις του ώστε να γνωρίζει τι θα συμβεί εάν δεν φέρει εις πέρας τις λίγες αυτές υποχρεώσεις που του αναλογούν.