Στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιδιά περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε κάποια συσκευή.

Και ενώ σίγουρα υπάρχουν πολλά που μπορούν να μάθουν, να εξερευνήσουν και να δημιουργήσουν χρησιμοποιώντας συσκευές, υπάρχουν δεξιότητες που οι συσκευές δεν μπορούν πάντα να διδάξουν… Kαι που τα παιδιά πρέπει να μάθουν!

Το παιχνίδι ενισχύει τις εκτελεστικές λειτουργίες και τις δεξιότητες ρύθμισης της διάθεσης

Η εκτελεστική λειτουργία, η ρύθμιση των συναισθημάτων και οι γενικές σωματικές δεξιότητες είναι σημαντικό να μαθαίνονται – και να εξασκούνται – από τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Είναι καλύτερο να γράφει ή να πληκτρολογεί;

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν αυτές τις δεξιότητες είναι μέσω του παιχνιδιού. Γι’ αυτό λέμε ότι το παιχνίδι είναι η δουλειά του παιδιού. Καθώς οι συσκευές γίνονται πιο διαδεδομένες και τα προγράμματα των παιδιών γεμίζουν με μαθήματα και οργανωμένες δραστηριότητες, ο χρόνος για παιχνίδι χωρίς οθόνες μπορεί να παραμεριστεί.

Οι συσκευές είναι πανταχού παρούσες και τόσο εύκολη λύση, που μπορεί να χρειαστεί πραγματική προσπάθεια για να τις αφήσουμε στην άκρη και να βρούμε κάτι άλλο να κάνουμε.

Παιχνίδια για να παίξετε με μικρότερα παιδιά: Ηλικίες 4 έως 7

Κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής, το παιχνίδι αφορά κυριολεκτικά την οικοδόμηση εγκεφαλικών συνδέσεων και βασικών δεξιοτήτων. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, το παιχνίδι βασίζεται σε αυτές τις δεξιότητες και τους δίνει ευκαιρίες να σκέφτονται, να είναι δημιουργικά, να συνεργάζονται μεταξύ τους και να χρησιμοποιούν το σώμα τους.

Το «Simon Says» ή το «Αγαλματάκια ακούνητα» είναι παιχνίδια που ενισχύουν την αυτορρύθμιση και τη συνεργασία. Το «I Spy» ή το «Bingo» και άλλα παιχνίδια αντιστοίχισης είναι εξαιρετικά για την ανάπτυξη της μνήμης και των γνωστικών δεξιοτήτων.

Δοκιμάστε να ξεκινήσετε μια ιστορία και να βάζετε τους άλλους να προσθέτουν σε αυτήν για να δείτε τι ανατροπές προκύπτουν. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα. Μπορείτε να κάνετε κάτι παρόμοιο με μια ζωγραφιά: ξεκινήστε με κάτι απλό, όπως ένα σπίτι ή μια βάρκα, και προσθέστε πράγματα εναλλάξ.

Παιχνίδια για να παίξετε με μεγαλύτερα παιδιά: Ηλικίες 8 έως 12 ετών

Τα παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών είναι ικανά για πιο περίπλοκες δραστηριότητες, όπως το να κάνετε παζλ ή να λύνετε σταυρόλεξα και γρίφους. Δοκιμάστε σκάκι, ναυμαχία ή παιχνίδια που απαιτούν μνήμη και προγραμματισμό.

Κάντε μαζί ένα άθλημα όπως μπάσκετ, γιόγκα ή τρέξιμο. Φτιάξτε πράγματα. Μάθετε τους να μαγειρεύουν, να χτίζουν, να ράβουν, να πλέκουν, να καλλιεργούν έναν κήπο. Και αυτό μπορεί να είναι παιχνίδι.

Οι ευκαιρίες για παιχνίδι βοηθούν και τους εφήβους

Καθώς τα παιδιά γίνονται έφηβοι, επιδιώκουν φυσικά περισσότερη ανεξαρτησία και χρόνο με τους συνομηλίκους τους. Οι ευκαιρίες για παιχνίδι παίρνουν διαφορετικές μορφές ανάλογα με τα προσωπικά ενδιαφέροντα.

Ο αθλητισμός, η μαγειρική, η μουσική, το θέατρο, ακόμα και (με μέτρο) τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, τις δεξιότητες ζωής και τη διασκέδαση.