Σε μια προσπάθεια να παρέχετε πλήρη προστασία στα παιδιά, μπορεί να μεταδώσετε τους φόβους σας, άθελά σας, σε εκείνα. Για παράδειγμα, μπορεί να πήγατε στο σπίτι ενός φίλου που έχει σκυλάκι. Το παιδί σας μπορεί να ήθελε να πλησιάσει και να το χαϊδέψει, αλλά εσείς ίσως του είπατε: «Μην το αγγίζεις, θα σε δαγκώσει». Σταδιακά, το παιδί μπορεί να μην θέλει πλέον να έχει καμία επαφή με τα σκυλιά από φόβο μήπως πληγωθεί.

Μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και να απαλλάξουμε τα παιδιά από δικές μας ανησυχίες;

Διαβάστε επίσης: «Mom shaming»: Όταν οι αποφάσεις σου ως μαμά συνεχώς… αμφισβητούνται

Κόβοντας το νήμα των φόβων που ταξιδεύουν από γενιά σε γενιά…

Όλοι έχουμε φόβους. Κάποιοι φοβούνται τις κατσαρίδες, άλλοι το να πάνε στο γιατρό, κάποιοι την αποτυχία και την απόρριψη και η λίστα συνεχίζεται… Είναι φανερό πως κάποιοι φόβοι είναι πιο «απτοί» ενώ άλλοι μάλλον αφηρημένοι.

Όπως και να έχει, οι άνθρωποι λίγο πολύ έχουν επίγνωση των φόβων τους. Δυστυχώς, οι μη συνειδητοί φόβοι είναι εκείνοι που είναι πιο πιθανό να μεταφέρουμε ασυναίσθητα στους γύρω μας.

Για να μην κουβαλούν τα παιδιά τους φόβους σας:

Προσδιορίστε τους

Η αναγνώριση των δικών σας φόβων είναι απαραίτητη αφού καθιστά  λιγότερο πιθανή τη μετάδοσή τους. Για να τα καταφέρετε, κάντε στον εαυτό σας ουσιαστικές ερωτήσεις και:

  • Δώστε προσοχή στα συναισθήματά σας: Συχνά, ο φόβος εκδηλώνεται μέσα από συναισθήματα νευρικότητας και άγχους.
  • Παρατηρήστε τις σκέψεις σας: Σκέψεις που προκύπτουν σε δύσκολες ή αγχωτικές καταστάσεις μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενους φόβους.
  • Κάντε μια λίστα με τους φόβους σας: Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε συνειδητά ό,τι σας προκαλεί φόβο.

Αντιμετώπισε τους

Μόλις αποδεχτείτε τους φόβους σας, επιτρέψτε στον εαυτό σας να ερευνήσει την προέλευσή τους. Η κατανόηση της φύσης των φόβων σας και του πώς σας επηρεάζουν θα σας βοηθήσει να τους αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά.

Για να αποτρέψετε τα παιδιά σας από το να κληρονομήσουν τους φόβους σας, είναι απαραίτητο να δουλέψετε πάνω σε αυτούς και να τους αντιμετωπίσετε με θάρρος.

Προσέξτε τα λόγια και τις πράξεις σας

Είναι αλήθεια ότι στη ζωή, τα πάντα γύρω μπορεί να αποτελούν πιθανούς κινδύνους. Η απλή πράξη του να υπάρχουμε, μας εκθέτει από μόνη της σε κίνδυνο. Επομένως, είναι κατανοητό ότι αντιδρούμε ασυνείδητα και παρορμητικά όταν πιστεύουμε ότι κάτι μπορεί να συμβεί στα παιδιά μας.

Έτσι, προσπαθούμε να τους λύσουμε τα προβλήματά τους ή προσπαθούμε να προλάβουμε το «κακό» με απότομο και ίσως υπερβολικό τρόπο.

Μια πιο υγιής εναλλακτική είναι να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία των παιδιών, εξοπλίζοντάς τα με στρατηγικές αντιμετώπισης και να προσπαθήσετε να παραμείνετε ήρεμοι μπροστά σε μια κατάσταση που, αν το ξανασκεφτείτε, δεν εγκυμονεί δα και τόσο μεγάλο κίνδυνο…