Όλοι γνωρίζουμε ότι η μουσική αποτελεί μια εξαιρετική εκπαιδευτική πηγή και τα μουσικά παιχνίδια μπορούν να διεγείρουν τη δημιουργικότητα των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία.

Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι η μουσική προσφέρει πολλά οφέλη στον εγκέφαλο μικρών και μεγάλων: διεγείρει τη νοημοσύνη, βοηθά στο να ξεπεραστούν ορισμένα μαθησιακά προβλήματα και επιπλέον λειτουργεί ως συνοδευτική θεραπεία για ορισμένες διαταραχές, αυξάνει την αυτοεκτίμηση, ανεβάζει τη διάθεση κλπ.

Τι καλύτερο επομένως από το να κάνουμε το σπίτι μας μια μουσική σκηνή και να καρπωθούμε τα οφέλη της μουσικής, διασκεδάζοντας μαζί με το παιδί μας…

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί και τέχνη: Ποια δραστηριότητα να επιλέξει

 

 

Μουσικά παιχνίδια για υγιή ανάπτυξη και ενίσχυση της δημιουργικότητας των παιδιών

 

 

Το σώμα μας ως μουσικό όργανο

Μπορούμε άραγε να δημιουργήσουμε μουσικούς ήχους με τα πόδια, τα χέρια, την κοιλιά μας; Μα φυσικά… Θυμηθείτε το «χαρωπά τα δυο χέρια τα χτυπώ» που έτσι κι αλλιώς αρέσει πολύ στα μικρά παιδιά. Χτυπώντας λοιπόν την κοιλιά, τα χέρια, τα πόδια, τα δάχτυλα κλπ., μπορούμε να γίνουμε συνθέτες μα και στιχουργοί παρέα με το παιδί.

 

Κάνοντας ήχους με το στόμα μας

Πειραματιστείτε με τους διαφορετικούς ήχους που μπορείτε να κάνετε με το στόμα. Για παράδειγμα, πείτε το «α» παρατεταμένα και μετά γρήγορα ή πείτε το με ανοιχτό και μετά πιο κλειστό στόμα. Προφανώς και το ίδιο γράμμα δεν θα ακούγεται πλέον το ίδιο.

Επίσης, μπορείτε να κλείσετε τη μύτη και να μιλήσετε ή να σφυρίξετε και με όλους αυτούς τους διαφορετικούς ήχους να δημιουργήσετε μια μελωδία με το παιδί.

 

Επαναλαμβάνοντας τους ήχους

Αν συνδυάσετε τις δύο προηγούμενες δραστηριότητες, μπορείτε να παίξετε το εξής παιχνίδι με το παιδί:

  • Εσείς θα κάνετε διαφορετικούς ήχους με το σώμα και το στόμα σας και το παιδί θα πρέπει να επαναλαμβάνει αυτούς τους ρυθμούς.

Εκτός από την τόνωση της δημιουργικότητας, με αυτό το παιχνίδι εξασκείται και η μνήμη του παιδιού.

 

Μιμούμαστε ό,τι ακούμε

Οι ήχοι του περιβάλλοντος είναι πολλοί και μπορούν να είναι πολύ διασκεδαστικοί όταν πάμε να τους μιμηθούμε.

Δοκιμάστε να κάνετε τον ήχο ενός ζώου, τον θόρυβο μιας οικιακής συσκευής, τον ήχο ενός αυτοκινήτου ή οτιδήποτε άλλο σας έρθει στο νου ή ακούτε εκείνη τη στιγμή.

Δοκιμάστε αυτό το παιχνίδι οπουδήποτε, στο πάρκο, στο σπίτι, ενώ περπατάτε στο δρόμο.

Οι ήχοι του περιβάλλοντος μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων των παιδιών. Δώστε προσοχή σε όλους τους ήχους γύρω σας και προσπαθήστε να τους περιγράψετε με δικά σας λόγια εναλλάξ – πρώτα το παιδί και μετά εσείς.

Εκτός από εκπαιδευτική, αυτή η δραστηριότητα θα σας επιτρέψει επίσης να συνδεθείτε με τον κόσμο γύρω σας και να σταματήσετε για μια στιγμή για να αισθανθείτε επί της ουσίας ό,τι σας περιβάλλει.