Στην αρχή, όταν ήσασταν ακόμη ζευγάρι, οι μέρες σας περνούσαν ξέγνοιαστα και ήρεμα. Μετά γίνατε τρεις ή τέσσερις, μπορεί και πέντε… Τώρα οι μέρες σας μπορεί να μην είναι τόσο ήσυχες, αλλά σίγουρα δεν είναι βαρετές!

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να κατευνάσετε το χάος και να φέρετε την ηρεμία (όσο γίνεται) πίσω στο σπίτι.

Διαίρει και βασίλευε

Συζητήστε με το σύντροφό σας για τα θέματα που απασχολούν την οικογένεια. Φτιάξτε ένα σχέδιο για το πώς μπορείτε να τα χωρίσετε για να τα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά, με βάση τα δυνατά σας σημεία ως ενήλικες.

Διαβάστε επίσης: Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά

Έτσι το κάνετε να φαίνεται πιο εύκολο για εσάς και πιο διασκεδαστικό για τα παιδιά.

Quiet time

Ακόμα και αν τα παιδιά σας δεν κοιμούνται πια για μεσημέρι, είναι καλό να καθιερώσετε μια ώρα ησυχίας. Είναι σημαντικό και για τους δύο γονείς να έχουν χρόνο για τον εαυτό τους για να επαναφορτιστούν.

Αφήστε που τα παιδιά σας πιθανότατα το χρειάζονται όσο και εσείς. Είναι μια ευκαιρία για όλους στην οικογένεια να ξεκουραστούν, να παίξουν και απλώς να χαλαρώσουν.

Ρουτίνα

Τα παιδιά τείνουν να ξεσπούν περισσότερο όταν τα πράγματα είναι απρόβλεπτα. Οπότε το να έχετε έναν ρυθμό στην ημέρα σας είναι βασικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόσετε ένα αυστηρό πρόγραμμα, που θα είναι δύσκολο να ακολουθήσετε, ειδικά όταν τα παιδιά σας είναι μικρότερα.

Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στην καθιέρωση μιας προβλέψιμης ροής. Όποια ρουτίνα κι αν καθιερώσετε, βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί φυσικά με τις συνήθειες της οικογένειάς σας. Δεν υπάρχει λόγος να προσθέσετε έξτρα άγχος.

Μαζί

Άλλος ένας απλός τρόπος για να προσθέσετε λίγη αρμονία (και διασκέδαση) στην οικογένεια, είναι να κάνετε δραστηριότητες που απαιτούν ομαδικότητα.

Είτε ψήνετε μπισκότα, είτε μαζεύετε την ακαστασία, είτε παίζετε ένα ομαδικό παιχνίδι, το να δουλεύετε μαζί σε κάτι ενισχύει τη σύνδεση και την αγάπη στην οικογένεια. Παράλληλα ακονίζετε δεξιότητες όπως η συνεργασία και η επικοινωνία.