Σε όλα τα παιδιά αρέσει να παίζουν με τους γονείς τους. Πέραν του ότι περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί τους, κερδίζουν νέες γνώσεις και αποκτούν σημαντικές δεξιότητες. Από την άλλη, οι γονείς έχουν την  ευκαιρία να τα γνωρίσουν καλύτερα.

Κάθε μέρα λοιπόν είναι μια καλή μέρα για να μην χάσετε την ευκαιρία να παίξετε οικογενειακώς και να μοιραστείτε χρόνο μαζί.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Γιατί είναι σημαντικό να παίζουν έξω με φίλους αυτό το καλοκαίρι

 

5 οφέλη του να παίζετε όλοι μαζί σαν οικογένεια

#1 Έρχεστε πιο κοντά

Ό,τι κάνετε μαζί με τα παιδιά σας, ενισχύει τη σχέση σας. Ειδικά μέσω του παιχνιδιού κατά το οποίο η επικοινωνία είναι σε ένα πιο χαλαρό στυλ, γνωρίζετε όπως είπαμε ο ένας τον άλλον καλύτερα χωρίς να προσπαθείτε για κάτι συγκεκριμένο και μοιραζόμενοι κάτι ευχάριστο που σε κάθε ένα μελος της οικογένειας φέρνει χαρά.

#2 Διασκεδάζετε και χαλαρώνετε

Ποιος όταν παίζει δε γελά; Και ποιος δεν γνωρίζει πως το γέλιο είναι ένα… φυσικό φάρμακο;

Τη στιγμή που γελάμε πραγματοποιείται ένας καταιγισμός βιοχημικών αλλαγών. Στον εγκέφαλο απελευθερώνονται πλήθος νευροδιαβιβαστών (π.χ. ενδορφίνες, εγκεφαλίνες, σεροτονίνη) που μας προκαλούν χαλάρωση και ευεξία. Σύμφωνα άλλωστε με έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι το γέλιο μπορεί να μειώσει έως και 20% τη χρήση παυσίπονων, ακριβώς επειδή ενεργοποιεί τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού μας.

#3 Το παιχνίδι είναι πηγή γνώσης

Μέσα από τα παιχνίδια, τα παιδιά μαθαίνουν νέα πράγματα. Εξερευνούν, σκέφτονται, προσπαθούν να επιλύσουν προβλήματα. Η περιέργεια ενεργοποιείται και η ανάπτυξη χρήσιμων για τη ζωή δεξιοτήτων όπως η διαπραγμάτευση, η επίλυση συγκρούσεων και η επιμονή, ευνοείται.

#4 Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση των παιδιών

Όταν παίζετε με τα παιδιά σας, τους δείχνετε πόσο σημαντικά είναι για εσάς, γεγονός που βελτιώνει την αυτοεκτίμησή τους. Επιπλέον, ενώ παίζετε μαζί, μπορείτε να τα παρακινήσετε να βελτιωθούν σε όλα τα επίπεδα, συγχαίροντας τα για όσα καταφέρνουν.

#5 Προωθεί τον συναισθηματικό έλεγχο

Όταν παίζετε μαζί, τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζουν αλλά και να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Επιπλέον, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων, αναπτύσσοντας έτσι την πολύτιμη δεξιότητα της ενσυναίσθησης.

Κι αν δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδι;

Ακόμα κι αν είστε κουρασμένοι μετά από μια γεμάτη μέρα, είναι πολύ σημαντικό να περάσετε έστω λίγο χρόνο με τα παιδιά. Δεν χρειάζεται να κάνετε μαζί κάτι συναρπαστικό και πρωτότυπο. Μπορείτε απλά να διαβάσετε μια ιστορία ή να τραγουδήσετε μαζί.

Τελικά, είναι πολύτιμο να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή που περνάμε με την οικογένειά μας και πραγματικά, η οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να καταλήξει σε παιχνίδι, ακόμα και το να δούμε μια ταινία ή να μαγειρέψουμε μαζί.

Επομένως, μην ανησυχείτε… Πάντα υπάρχει χρόνος για λίγο παιχνίδι…