Το κλείσιμο των σχολείων παλαιότερα σήμαινε ότι τα παιδιά περνούσαν μεγάλο μέρος του Ιουλίου και του Αυγούστου παίζοντας έξω με τους φίλους τους. Αλλά όχι πια, όπως φαίνεται.

Σύμφωνα με έκθεση της Save the Children του 2022, πάνω από τα μισά (51%) παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι παίζουν έξω με την παρέα τους λιγότερο απ ό,τι πριν από την πανδημία.

Διαβάστε επίσης: 3 πρακτικές δεξιότητες που πρέπει κάθε παιδί να διδαχθεί

Μάλιστα, πάνω από το ένα τρίτο (34%) των παιδιών περνούν πλέον το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου παίζοντας μόνοι

Γιατί τα παιδιά δεν παίζουν άλλο έξω;

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία και τα απανωτά lockdown έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά τόσο των γονέων όσο και των παιδιών. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά έπαιζαν όλο και λιγότερο έξω πολύ πριν χτυπήσει ο Covid. Αυτό σημαίνει ότι η πανδημία επιτάχυνε την τάση, αλλά δεν τη δημιούργησε.

Τα παιδιά, σήμερα, περνούν λιγότερο χρόνο παίζοντας στη φύση από ό,τι οι γονείς τους όταν ήταν νέοι. Περνούν τις ώρες τους, κυρίως, χρησιμοποιώντας κονσόλες παιχνιδιών, προσωπικούς υπολογιστές και tablets ή smartphones.

Παράλληλα, φαίνεται ότι οι υπερπροστατευτικοί γονείς δεν ενθαρρύνουν αρκετά τα παιδιά να παίξουν σε εξωτερικούς χώρους μόνα τους, λόγω φόβου.

Την ίδια στιγμή, πολλά παιδιά αναφέρουν ότι άλλοι ενήλικες τα μαλώνουν όταν βγαίνουν έξω, λεγοντάς τους να σταματήσουν να κάνουν φασαρία ή να παίζουν παιχνίδια με μπάλα.

Αυτή η σταδιακή υποχώρηση των παιδιών σε εσωτερικούς χώρους και η μείωση του παιχνιδιού χωρίς επίβλεψη, θα έχει συνέπειες για την ανάπτυξη των νέων, προειδοποεί η Δρ Έλεν Ντοντ, καθηγήτρια παιδικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

«Ως κοινωνία, δεν παίρνουμε αυτό το πρόβλημα αρκετά στα σοβαρά», τονίζει.

Τι χάνουν

Το παιχνίδι δεν είναι απλώς ένας τρόπος να σκοτώνουν τα παιδιά το χρόνο τους. Είναι μια επένδυση. Τα βοηθά να χτίσουν ανθεκτικότητα και χαρακτήρα, καθώς και να αναπτύξουν πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες.

Το αδόμητο και αυτοκατευθυνόμενο παιχνίδι βοηθά στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης. Επιπλέον, δίνει στα παιδιά την αίσθηση του ελέγχου και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους.

Τα παιδιά ανθίζουν όταν έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν αυθεντικά συναισθήματα ενθουσιασμού, να ζήσουν μια περιπέτεια και να πάρουν ρίσκα. Έτσι, καλλιεργούν τη φαντασία τους, ονειρεύονται, κάνουν λάθη και διασκεδάζουν.

Το μη δομημένο παιχνίδι δεν είναι το ίδιο με τον οργανωμένο αθλητισμό. Το παιχνίδι χωρίς προκαθορισμένους κανόνες και γονική συμβολή υποστηρίζει τη γνωστική, τη σωματική και τη συναισθηματική ανάπτυξη. Βελτιώνει τις γλωσσικές δεξιότητες και ενισχύει τη δημιουργικότητα.

Έτσι, αυτό το καλοκαίρι, αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν έξω. Αφήστε τα να εξερευνήσουν. Αφήστε τα να κάνουν αυτό που αγαπούν να κάνουν. Αφήστε τα παιδιά να είναι παιδιά.