Εάν δεν θέλετε το παιδί σας να υποστεί μόλυνση στο αυτί ή να βλάψει το τύμπανο του αυτιού του το καλοκαίρι, αποφύγετε τις βουτιές από ψηλά, για να μη γεμίσουν ξαφνικά τα αυτιά του με μεγάλη ποσότητα νερού.

Το ίδιο ισχύει και για τις καταδύσεις: όσο πιο βαθιά βουτάμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση στην οποία εκτίθενται τα αυτιά μας.

Διαβάστε επίσης: «Μαμά, πονάει η κοιλιά μου»… Πώς βοηθάμε το παιδί να ανακουφιστεί;

Αν και μια μικρή ενόχληση συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό, ένα «μαμά, πονάει το αυτί μου» αρκεί για να μας χαλάσει τη διάθεση στις διακοπές.

Τι είναι το «αυτί του κολυμβητή»;

Το παιδί παραπονιέται για δυνατό πόνο στο αφτί, μείωση της ακοής του και υπερβολική ευαισθησία στην αφή. Αν τα συμπτώματα αυτά εμφανίστηκαν μετά από μερικά μπάνια στη θάλασσα ή στην πισίνα, πρόκειται μάλλον για λοίμωξη στον έξω ακουστικό πόρο, γνωστή και ως εξωτερική ωτίτιδα ή «ωτίτιδα του κολυμβητή»

Συμβαίνει όταν το νερό μπαίνει στο αφτί κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, και παγιδεύεται δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη βακτηρίων.

Αφού πρώτα διαπιστωθεί από τον παιδίατρο ή τον ωριλά ότι το τύμπανο του παιδιού είναι άθικτο, συνήθως συνιστάται τοπική θεραπεία (πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό που παρακολουθεί το παιδί) και αποχή από κολυμβητήριο και βoυτιές.

Κρατήστε το παιδί μακριά από τη θάλασσα για 6-8 περίπου ημέρες και μην παραλείπετε μετά το μπάνιο ή το ντους να στεγνώνετε τα αφτιά του παιδιού τελείως εξωτερικά και μόνο με την πετσέτα, αποφεύγοντας τη χρήση βαμβακιού ή μπατονέτας (το ξυλάκι με το βαμβάκι).

Για να αποφύγετε το «αυτί του κολυμβητή», μπορείτε να δοκιμάσετε ωτοασπίδες σιλικόνης. Τα παιδιά πρέπει, επίσης, να προσέχουν πολύ να στεγνώνουν καλά τα αυτιά τους κάθε φορά που βγαίνουν από το νερό.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη γραμμή άμυνας έναντι της εξωτερικής ωτίτιδας ή της μέσης ωτίτιδας (φλεγμονή του έξω ή του μέσου αυτιού) και άλλων τύπων λοίμωξης του αυτιού.