Διακοπές… Όσο τις απολαμβάνουμε εμείς, άλλο τόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τις χαίρονται και τα παιδιά.

Είτε στην θάλασσα είτε στο βουνό, είτε καλοκαιρινές είτε χειμερινές, είτε για λίγες είτε για περισσότερες ημέρες, όλοι ανυπομονούμε για την ξεγνοιασιά. Αλλά οι διακοπές κάνουν πολλά περισσότερα από το να μας ανανεώνουν.

Ενεργοποιούν την απόκριση της χαλάρωσης, όρος που χρησιμοποιείται για περιγράψει τι συμβαίνει όταν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τις σωματικές λειτουργίες. Και η χαλάρωση είναι κομβικής σημασίας για πολλά συστήματα του οργανισμού, όπως το ανοσοποιητικό.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Κι όμως, μπορεί να έχουν άγχος στις διακοπές

Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που βιώνει ένα παιδί όταν ενεργοποιείται η απόκριση της χαλάρωσης στις διακοπές είναι η βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία.

Ο εγκέφαλος του παιδιού στις διακοπές

Η γεμάτη άγχος καθημερινότητά σας, σας κάνει να επαναλαμβάνουμε σχεδόν «ρομποτικά» ρουτίνες, αφαιρώντας σας τη χαρά της συζήτησης για άλλα θέματα πέραν των συμβατικών και την όρεξη για παιχνίδι, το οποίο αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, τον εγκέφαλο του παιδιού σας.

Στις καλοκαιρινές διακοπές όμως, οι πιο απλές διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως το να βάλετε τα πόδια σας βαθιά στην άμμο, μέχρι τις πιο σύνθετες, όπως το να πάτε ένα ταξίδι και να αλλάξετε παραστάσεις, πέραν του ότι αναπτύσσουν, ενεργοποιούν νευροχημικές ουσίες του εγκεφάλου, που συνδέονται με την ευτυχία.

Ο εγκέφαλος του παιδιού, που διψάει πάντα για νέες εμπειρίες, αναζωπυρώνεται από τη σπίθα της καινοτομίας, και τροφοδοτεί τη φαντασία του, καλώντας το να σκεφτεί πέρα από τα όρια του συνηθισμένου.

Με κάθε νέο περιβάλλον που εξερευνά και κάθε διαφορετική δραστηριότητα που δοκιμάζει, το μυαλό του ξεδιπλώνει τα δημιουργικά του φτερά. Είναι κατά τη διάρκεια αυτών των πολύτιμων στιγμών που οι νευρώνες του «σφυρηλατούν» νέες συνδέσεις και οι σκέψεις του περιπλανώνται απερίσπαστες.

Επιπλέον, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η παραμονή στη φύση για μόλις 20 λεπτά είναι αρκετή για να δείτε βελτιώσεις στα επίπεδα προσοχής και συγκέντρωσης του παιδιού.