Υλικά

  • 1 kg αρακά
  • 8 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 2 καρότα σε κυβάκια
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 g τυρί τριμμένο
  • 100 g ζαμπόν κομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κύβο μυρωδικών
  • Λίγη φρυγανιά τριμμένη
  • Δυόσμο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τις κρατάμε ζεστές. Επίσης βράζουμε τον αρακά με τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν και στραγγίζουμε.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε το ζαμπόν, τον κύβο μυρωδικών και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον αρακά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμα.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον δυόσμο.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ.
  • Με ένα πιρούνι σπάμε τις πατάτες έτσι οπως είναι μέσα στο μπολ για να πάρουμε ένα περίπου πουρέ που να έχει όμως κομματάκια πατάτας μέσα.
  • Προσθέτουμε το μισό τυρί, ανακατεύουμε και αν χρειάζετε συμπηρώνουμε με αλατοπίπερο.
  • Στρώνουμε τις λιωμένες πατάτες πάνω από τον αρακά ώστε να τον καλύψει όλο.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τη φρυγανιά και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει και σερβίρουμε.