Είναι γνωστό πως ο τοκετός δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το 10 με 15% των γονέων βιώνουν άγχος και κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Κι αυτές δεν είναι οι μόνες διαταραχές με τις οποίες ένας νέος γονιός μπορεί να έρθει αντιμέτωπος.

Κάποιες μαμάδες βιώνουν υπερβολική ευτυχία μετά τη γέννηση. Θα μου πείτε πού είναι το κακό σε αυτό…; Κι όμως. Ενώ ορισμένα συμπτώματα μπορεί να φαίνονται αβλαβή στην αρχή μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρά προβλήματα.

Ας μάθουμε σήμερα τι είναι τα «baby pinks» και γιατί δεν είναι πάντοτε «αθώα».

Διαβάστε επίσης: Τι να κάνετε αν το μωρό σας δεν σταματά να κλαίει

Επιλόχεια ευφορία: Τι είναι και γιατί θεωρείται διαταραχή

Η επιλόχεια ευφορία, η οποία συχνά αναφέρεται και ως υπομανία μετά τον τοκετό περιλαμβάνει συμπτώματα ακραίας ευφορίας και επηρεάζει περίπου 1 στους 10 γονείς, σύμφωνα με το Neuropsychiatry.

Παρόλο που τα συμπτώματα της επιλόχειας ευφορίας, όπως το να είστε γεμάτοι ενέργεια και έντονα χαρούμενοι μπορεί να θεωρηθούν αρχικά θετικά, σηματοδοτούν μια διαταραχή της διάθεσης που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Διαφορετικά, η ευφορία μετά τον τοκετό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα άγχους, σύγχυσης και εξάντλησης και τελικά σε καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως η επιλόχεια κατάθλιψη.

Ο καθένας βιώνει διαφορετικά την ευφορία μετά τον τοκετό, σε γενικές γραμμές όμως τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Έντονες εκρήξεις ενέργειας
  • Υπέρμετρη χαρά
  • Έντονη παραγωγικότητα
  • Ανάγκη για λιγότερο ύπνο
  • Ακατάπαυστη φλυαρία
  • Ένα αίσθημα «παντοδυναμίας»
  • Λήψη απερίσκεπτων αποφάσεων (π.χ. σπατάλες)

Κίνδυνοι που σχετίζονται με την επιλόχεια ευφορία

Ήπιες περιπτώσεις επιλόχειας ευφορίας ή υπομανίας μπορεί να μην αποτελούν πρόβλημα. Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζετε εναλλαγές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων ευφορίας, τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό μπορεί απλώς να αντιμετωπίζετε τα «baby blues».

Τα «baby blues» είναι κάτι που σχεδόν όλες οι μαμάδες βιώνουν μετά τον ερχομό του μωρού και συνδέονται με ορμονικές αλλαγές αυτήν την περίοδο. Ωστόσο, οι έντονες εναλλαγές της διάθεσης θα πρέπει να υποχωρήσουν μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Εάν διαρκέσουν περισσότερο τότε μπορεί να αντιμετωπίζετε κάτι πιο σοβαρό από τα «baby blues».

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η επιλόχεια ευφορία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι η σύνδεσή της με την επιλόχεια κατάθλιψη. Κι αυτό γιατί η πρώτη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της δεύτερης.

Η ικανότητα αναγνώρισης των ενδείξεων της επιλόχειας ευφορίας μπορεί να σας βοηθήσει τελικά να προλάβετε την κατάθλιψη.

Βοήθεια και υποστήριξη

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα συμπτώματα της επιλόχειας ευφορίας ή εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο φαίνεται να τα βιώνει, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε άμεσα έναν ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή. Ένας επαγγελματίας μπορεί να εκτιμήσει σωστά την κατάσταση και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι για το τι είναι αυτό που βιώνετε ο γυναικολόγος σας και ο ψυχολόγος μπορούν να σας δώσουν τις απαντήσεις που ψάχνετε.

Όπως και να ‘χει, μην φοβάστε και μην ξεχνάτε: οι διαταραχές της διάθεσης μετά τον τοκετό είναι συχνές και θεραπεύσιμες.