Πότε ξεκινά ένα παιδί να ανησυχεί για το σώμα του; Σύμφωνα με έρευνα από την Professional Association for Childcare and Early Years (PACEY), ακόμα και από την ηλικία των 3 ετών! Ομοίως, έκθεση του 2015 από την Common Sense Media διαπίστωσε ότι η κακή εικόνα του σώματος αρχίζει να αναπτύσσεται σε πολύ μικρή ηλικία, τονίζοντας πως τα παιδιά αναπτύσσουν μια στερεότυπη και μη ρεαλιστική προσέγγιση ως προς το πώς φαίνονται, θέλοντας συχνά να είναι πιο αδύνατα, ακόμα κι αν ήδη είναι.

Γενικά,  τα παιδιά αναπτύσσουν ανησυχίες για την εμφάνισή τους εξαιτίας διαφόρων παραγόντων,  όπως ο πολιτισμός, οι γονείς, οι φίλοι, οι συνομήλικοι, τα μέσα ενημέρωσης κ.λπ.

Πώς είναι ωφέλιμο να προσεγγίσουμε μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον αυτό το θέμα;

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Έτσι θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του

5 τρόποι που βοηθούν τα παιδιά να αγαπήσουν το σώμα τους

Ως γονείς:

#1 Προσέξτε τα λόγια σας

Αποφύγετε να λέτε για τον εαυτό σας φράσεις του στυλ: «Φαίνομαι πολύ χοντρός με αυτό το ρούχο»; ή «Απαγορεύεται να το φάω αυτό γιατί θα με παχύνει». Το παιδί σας ακούει και μαθαίνει από εσάς.

Σύμφωνα με την έκθεση της Common Sense Media, τα παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών που πιστεύουν ότι οι μητέρες τους είναι δυσαρεστημένες με το σώμα τους είναι πιο πιθανό να είναι και εκείνα με το δικό τους.

Στόχος λοιπόν είναι να δείχνετε στο παιδί πως έχετε εμπιστοσύνη στο σώμα σας και συνολικά στον εαυτό σας.

#2 Μην εστιάζετε στην εμφάνιση

Αποφύγετε να μιλάτε για την εμφάνιση και το σώμα των άλλων ανθρώπων. Αντίθετα, εστιάστε σε πιο σημαντικά πράγματα για ένα άτομο, όπως για παράδειγμα το πόσο ευγενικός, ταλαντούχος ή εργατικός είναι.

#3 Προωθήστε τις υγιεινές συνήθειες

Δώστε έμφαση στην άσκηση και την υγιεινή διατροφή, όχι στα κιλά. Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε δραστηριότητες όλοι μαζί, όπως παιχνίδι στη φύση, ποδηλασία, βόλτες στο πάρκο. Όταν πηγαίνετε για ψώνια, αφήστε τα παιδιά να σας βοηθήσουν να επιλέξετε υγιεινά φρούτα και λαχανικά και διδάξτε τους από μικρή ηλικία τι θα πει υγιεινές διατροφικές συνήθειες και πώς μας βοηθούν στη ζωή.

#4 «Body positivity»

Μιλήστε με το παιδί για τα στερεότυπα σε σχέση με το βάρος και το φύλο. Παρατηρήστε διαφημίσεις ή ταινίες που προβάλλουν μεροληπτικές εικόνες, εξηγήστε του γιατί αυτές είναι λάθος ή τι «λείπει» για να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

#5 Περιορίστε το χρόνο οθόνης

Η μείωση του χρόνου οθόνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας των παιδιών, ακόμη και να βελτιώσει τους βαθμούς τους.

Με τέτοιες προληπτικές κινήσεις, μπορείτε να αποτρέψετε τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνουν συχνά τα παιδιά από τον έξω κόσμο για τα «ιδανικά» σώματα. Έτσι, σταδιακά θα καλλιεργηθεί μια θετική εικόνα σώματος και το παιδί θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερο περιττό άγχος.