Υλικά

  • 1 πακέτο πένες
  • 900 γρ μπρόκολο
  • 1 κρεμμύδι μέτρια κομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Παρμεζάνα τριμμένη
  • Χυμός από 1 μεγάλο ή 2 μικρά λεμόνια
  • Αλάτι
  • 1 κγ ελαιόλαδο

Εκτέλεση

 

  • Κόβετε το μπρόκολο σε μπουκετάκια, το κοτσάνι του σε μικρότερα κομμάτια και το βάζετε σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό και λίγο λευκό ξύδι για 10 λεπτά.
  • Στραγγίζετε και το μεταφέρετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, γεμίζετε με νερό να το καλύπτει και προσθέτετε λίγο αλάτι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και όταν αρχίσει να βράζει, μειώνετε την ένταση σε μέτρια και ανοίγετε λίγο το καπάκι.
  • Το αφήνετε να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά και το βγάζετε.
  • Βράζετε μπόλικο νερό σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα (γεμίζετε με νερό τα 2/3 της).
  • Προσθέτετε αλάτι και τις πένες και αφήνετε να βράσουν σύμφωνα με τον αναγραφόμενο χρόνο (συνήθως 10 λεπτά).
  • Στραγγίζετε και ανακατεύετε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλάνε τα μακαρόνια και κρατάτε 2 κούπες από το ζωμό τους.
  • Στην κατσαρόλα του μπρόκολου ρίχνετε 1 κγ ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 λεπτά.
  • Ρίχνετε το σκόρδο, βάζετε και το μπρόκολο με 1 κούπα από το ζωμό, ανακατεύετε για 1 λεπτό και βγάζετε την κατσαρόλα από την εστία.
  • Αλέθετε το μείγμα στον πολυκόφτη να γίνει σαν κρέμα και βάζετε το σκεύος πάλι στην εστία σε μέτρια ένταση.
  • Προσθέτετε 50 γρ παρμεζάνα, το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και ρίχνετε τα ζυμαρικά.
  • Ανάλογα με την πυκνότητα, βάζετε έξτρα ζωμό ζυμαρικών ενσωματώνοντας τα όλα μαζί για 2 λεπτά.

Καλή όρεξη!