Πότε θα αρχίσει το μωρό να κλωτσάει; Πώς θα νιώσω εγώ; Πώς κινούνται τα μωρά τόσους μήνες μέσα στην κοιλίτσα μας;

Τα ερωτήματα πριν τη γέννηση του μωρού αλλά και αφού έρθει στον κόσμο είναι πολλά… Ας δούμε σήμερα τις απαντήσεις σε κάποια από αυτά.

Πότε θα ξεκινήσει το μωρό να είναι… δραστήριο;

Με τον υπέρηχο, μπορούμε να δούμε κάποια κίνηση του μωρού μας ήδη από τις έξι με οκτώ πρώτες εβδομάδες της κύησης. Ωστόσο, δεν θα αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται για αρκετές εβδομάδες επειδή είναι ακόμα πολύ μικρό για να δώσει μια… αξιοσημείωτη κλωτσιά!

Διαβάστε επίσης: Τοκετός: Τι να περιμένετε όταν σπάσουν τα νερά

Οι περισσότερες γυναίκες στην πρώτη τους εγκυμοσύνη αρχίζουν να αισθάνονται το μωρό να κινείται γύρω στις 20 εβδομάδες. Οι πρώτες κινήσεις του περιγράφονται συνήθως ως μικρά «φτερουγίσματα». Αργότερα, μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων, οι κινήσεις γίνονται αρκετά δυνατές και τελικά, μπορεί να δείτε ακόμη και το σχήμα του αγκώνα ή του ποδιού του μωρού σας που σας σπρώχνει.

Τι κάνει το μωρό μου όταν κινείται;

Το πρώτο πράγμα που κάνει το μωρό είναι μεγάλες κινήσεις του σώματος, όπως κάμψη και επέκταση των χεριών και των ποδιών. Ο λόξυγγας ξεκινά περίπου στις 11 εβδομάδες καθώς αναπτύσσεται το νευρολογικό σύστημα, αλλά δεν θα νιώσετε τα ρυθμικά, επαναλαμβανόμενα τραντάγματα παρά πολύ αργότερα.

Εάν έχετε νιώσει πόνο στα πλευρά σας ο οποίος μετά ξαφνικά φεύγει, είναι πιθανό το μωρό σας να βρισκόταν σε θέση βραχίονα με το κεφάλι του στα πλευρά σας και να γύρισε 180 μοίρες για να ετοιμαστεί για τον τοκετό.

Τα περισσότερα μωρά αναπτύσσουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο κίνησης. Μερικά κινούνται περισσότερο το πρωί και άλλα το βράδυ. Αν παρατηρήσετε κάτι διαφορετικό, πηγαίνετε κάπου ήσυχα, ξαπλώστε στο πλάι και συγκεντρωθείτε στο μωρό με το χέρι σας στο στομάχι σας. Εάν δεν αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται, καλέστε το γιατρό σας.

*Θυμηθείτε, οι κινήσεις του μωρού σας μπορεί να επιβραδυνθούν προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας καθώς μεγαλώνει και έχει πλέον λιγότερο χώρο.

Πονούν οι κινήσεις του;

Όχι πάντα. Δυστυχώς, μερικές φορές, ιδιαίτερα όταν το μωρό έχει το πόδι ή το χέρι του πιεσμένο στα πλευρά ή την κοιλιά, η μαμά πονά.

Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή μπορεί να αισθανθείτε απλά ένα μούδιασμα. Επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν η ενόχληση οφείλεται στις κινήσεις του μωρού ή σε άλλες ανησυχητικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην κοιλιά ή στο στήθος, είναι σημαντικό πάντα να αναφέρετε τα συμβάντα στο γιατρό σας.

Τι γίνεται αν αρχίσει να κινείται λιγότερο;

Μια μείωση στις κινήσεις του μωρού μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο πλακούντας δεν μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο μωρό τόσο αποτελεσματικά όσο πριν. Επομένως, εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, ο γιατρός σας έχει τον πρώτο λόγο και πάλι ώστε να είστε βεβαία ότι ο πλακούντας λειτουργεί σωστά και το μωρό είναι καλά