Για να διατηρήσουμε τη φόρμα μας και να παραμείνουμε υγιείς πρέπει να είμαστε σωματικά δραστήριοι καθημερινά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς να γραφτούμε στο γυμναστήριο ή εκτελώντας σύνθετες προπονήσεις, κάνοντας… ποδήλατο.

Η τακτική φυσική δραστηριότητα μας θωρακίζει ενάντια σε διάφορους κινδύνους για την υγεία, όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακή νόσος, διαβήτης, αρθρίτιδα, καρκίνος, ακόμα και κατάθλιψη.

Η ποδηλασία είναι η ιδανική άσκηση, που μπορείτε να απολαύσετε ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης αφού εσείς επιλέγετε την ένταση, για να αυξήσετε τις καύσεις και να ενισχύσετε την καρδιαγγειακή σας αντοχή.

Ποδήλατο για…

Πιο εύκολο αδυνάτισμα

Εάν κάνετε ποδήλατο τακτικά και σε υψηλή ένταση, τότε τα επίπεδα λίπους στο σώμα θα μειωθούν και ο μεταβολισμός θα ενισχυθεί, συμβάλλοντας στην πιο υγιεινή και ισορροπημένη απώλεια βάρους, που διαρκεί.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο «Movement and Sports Sciences – Science et Motricite», ο συνδυασμός προπονήσεων σπριντ με μυϊκή ενδυνάμωση και τακτική ποδηλασία μπορεί να αυξήσει προσωρινά τον μεταβολισμό σας και να σας βοηθήσει να «χτίσετε» μυς, γεγονός που σας επιτρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.

Πιο δυνατά πόδια

Η ποδηλασία βελτιώνει τη συνολική λειτουργία στο κάτω μέρος του σώματός σας και ενισχύει τους μυς των ποδιών σας χωρίς να καταπονεί υπερβολικά τις αρθρώσεις σας. Στοχεύει στους τετρακέφαλους, τους γλουτούς, τους μηριαίους και τις γάμπες σας.

Για να κάνετε τα πόδια σας ακόμα πιο δυνατά και να βελτιώσετε την ποδηλατική σας απόδοση, δοκιμάστε μερικές ημέρες την εβδομάδα να κάνετε ασκήσεις όπως καθίσματα, πιέσεις ποδιών αλλά και προβολές.

Καλύτερη διάθεση και συγκέντρωση

Η ποδηλασία μπορεί να μας βοηθήσει να εκτονώσουμε την ένταση και το στρες της καθημερινότητας. Η εστίαση στον δρόμο ή ο ρυθμός σας όταν κάνετε ποδήλατο ενισχύει τη συγκέντρωσή σας και είστε πιο πολύ παρόντες στη στιγμή, αποφεύγοντας τις ενοχλητικές σκέψεις ή τις ανησυχίες για τις επαγγελματικές ή προσωπικές υποχρεώσεις.

Εάν από την άλλη νιώθετε ληθαργικοί, αισθάνεστε ατονία ή ότι ο εγκέφαλός σας δεν έχει… ξυπνήσει, ανεβείτε στο ποδήλατο για μόλις δέκα λεπτά. Η άσκηση προωθεί την απελευθέρωση ενδορφινών στο σώμα σας, που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά ενώ μειώνουν τα επίπεδα άγχους, τονώνοντας τα επίπεδα της ενέργειάς σας.

Καλύτερη στάση, ισορροπία και συντονισμό

Καθώς σταθεροποιείτε το σώμα σας και κρατάτε το ποδήλατό σας όρθιο, θα βελτιώσετε τη συνολική ισορροπία, τον συντονισμό σας, ακόμη και το βάδισμά σας.

Η ισορροπία τείνει να μειώνεται με την ηλικία και την αδράνεια, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να την εξασκείτε καθημερινά και μπορείτε να τα καταφέρετε όσο απολαμβάνετε τη βόλτα σας με το ποδήλατο. Η βελτιωμένη ισορροπία προλαμβάνει ατυχήματα και πτώσεις, μειώνοντας κατά συνέπεια τον κίνδυνο τραυματισμού.

Λιγότερη χοληστερίνη

Η ποδηλασία ενισχύει την υγεία με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου, βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης. Σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση 300 μελετών, η ποδηλασία σε εσωτερικούς χώρους έχει θετική επίδραση στη συνολική χοληστερόλη.

Μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της HDL, καλής χοληστερόλης, ενώ μειώνει τα επίπεδα LDL, κακής χοληστερόλης, και τριγλυκεριδίων.

Επιπλέον σε κάθε προπόνηση αυξάνετε τον καρδιακό σας ρυθμό και βελτιώνετε την καρδιαγγειακή σας λειτουργία όπως και συνολικά το επίπεδα της φυσικής σας κατάστασης.

Επιλογή με χαμηλό αντίκτυπο

Η ποδηλασία είναι μια εύκολη και φιλική άσκηση για το σώμα, καθώς έχει χαμηλό αντίκτυπο στις αρθρώσεις, επιτρέποντας την αποδοτική γυμναστική ακόμα και σε άτομα που αντιμετωπίζουν γενική ακαμψία.

Ιδανική για αρχάριους

Το ποδήλατο είναι αρκετά απλό ενώ εάν δυσκολεύεστε με το κλασικό σε ανοιχτούς χώρους μπορείτε να δοκιμάσετε το στατικό. Εάν τώρα διαμορφώνετε τη fitness ρουτίνα σας ή επανέρχεστε μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, μπορείτε να ξεκινήσετε με χαμηλή ένταση και σταδιακά καθώς βελτιώνετε τη φόρμα σας να την αυξήσετε.

Μπορείτε να κάνετε ποδήλατο καθημερινά, ειδικά εάν το χρησιμοποιείτε ως μέσο μεταφοράς ή απολαμβάνετε βόλτες χαμηλής έντασης. Εάν κάνετε προπονήσεις υψηλής έντασης, μην ξεχνάτε να παίρνετε τουλάχιστον ένα rest day γιατί η αποκατάσταση είναι απαραίτητη για την πρόληψη τραυματισμών και τη βελτίωση της απόδοσης