Τι σημαίνει ακριβώς να είναι κανείς ένας ήπιος γονέας; Υπάρχουν όρια στη στοργή που πρέπει να δείχνουμε στα παιδιά μας; Και τι γίνεται όταν θεωρούμε πως τα κάνουμε όλα σωστά αλλά δεν βλέπουμε αποτελέσματα που να ανταποκρίνονται στην ευγενική συμπεριφορά μας;

O σεβασμός στο παιδί, ο συνυπολογισμός της οπτικής του, η ενσυναίσθηση, η επικύρωση των συναισθημάτων του και η οικοδόμηση ενός δεσμού γονέα-παιδιού που βασίζεται σε θετικές εμπειρίες θα λέγαμε πως αποτελούν τις αρχές μιας στοργικής- ευγενικής γονικής μέριμνας.

Εάν αυτό το στυλ ανατροφής λειτουργεί για εσάς, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξετε κάτι και θα λέγαμε πως βιώνετε μια ιδανική κατάσταση. Ωστόσο, αν το παιδί φέρεται προκλητικά και είναι πιο δύσκολο στη διαχείριση, ίσως χρειάζεται να κάνετε κάποιες τροποποιήσεις.

Διαβάστε επίσης: Αγχωμένοι γονείς: Καταπολεμήστε το στρες παίζοντας με το παιδί

Στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση ενός μόνιμα αντιδραστικού παιδιού

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τις συνέπειες

Είναι καλό για κάθε παιδί να έχει εσωτερικό κίνητρο για ό,τι κάνει αντί απλά να ανταποκρίνεται σε επιβαλλόμενες συνέπειες. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να έχει κατανοήσει τη σπουδαιότητα της ευγένειας και να μην είναι ευγενικό μόνο και μόνο για να μη χάσει χρόνο οθόνης.

Αν όμως δεν γίνεται αλλιώς, η χρήση λογικών συνεπειών μπορεί να είναι αναπόφευκτη και μάλιστα σχετίζεται, σύμφωνα με έρευνες, με τη βελτίωση της συμπεριφοράς και της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Οι λογικές συνέπειες πρέπει να βγάζουν νόημα στα παιδιά και μπορεί να περιλαμβάνουν τη στέρηση λίγου χρόνου παιχνιδιού εφόσον τα παιδί δεν ακολουθεί κάποιους κανόνες και έχει για παράδειγμα άσχημη συμπεριφορά απέναντι σε ένα άλλο.

Δοκιμάστε την επιλεκτική προσοχή ή αγνόηση

Προσπαθήστε να δώσετε περισσότερη προσοχή στις θετικές συμπεριφορές του παιδιού παρά στις αρνητικές. Εάν το παιδί σας γκρινιάζει για να τραβήξει την προσοχή σας, δοκιμάστε να αγνοήσετε μια τέτοιου είδους ασήμαντη συμπεριφορά και να το επαινείτε κάθε φορά που δεν το κάνει.

Η σύντομη παράβλεψη μιας δευτερεύουσας, κακής συμπεριφοράς και η εστίαση στην καλή μπορεί να κάνει το παιδί να σας ακούει σταδιακά περισσότερο.

Φροντίστε τον εαυτό σας και μοιραστείτε με το παιδί τα συναισθήματά σας

Οι γονείς είναι άνθρωποι με συναισθήματα, ανάγκες και επιθυμίες.

Η ειλικρινής ανταλλαγή συναισθημάτων με τα παιδιά μπορεί να αποφορτίσει το άγχος και την όποια πίεση στην μεταξύ σας σχέση. Αν επομένως νιώσετε θλίψη ή απογοήτευση από τη συμπεριφορά του παιδιού, δεν σημαίνει πως το χειραγωγείτε αν εκφραστείτε. Άλλωστε, όταν εσείς οι ίδιοι νιώθετε συναισθηματική αποδιοργάνωση, πώς θα βοηθήσετε το παιδί να «ρυθμιστεί»;