Ο εγκέφαλος είναι σαν ένας μυς που πρέπει να ασκείται και η μουσική είναι εξαιρετική «γυμναστική», λένε ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Geriatric Psychiatry, η εκμάθηση μουσικής μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής μνήμης και της ικανότητας επίλυσης σύνθετων εργασιών.

Διαβάστε επίσης: Παιδί με διάσπαση προσοχής: Οι δραστηριότητες που το βοηθούν

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Έξετερ εξέτασαν τη μουσική εμπειρία 1.100 συμμετεχόντων άνω των 40 ετών και την έκθεση στη μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, παράλληλα με τα αποτελέσματα γνωστικών δοκιμών, για να διαπιστώσουν αν η ενασχόληση με τη μουσική συμβάλλει στη διατήρηση του εγκεφάλου σε εγρήγορση τα μετέπειτα χρόνια.

Συνέκριναν τα γνωστικά δεδομένα όσων συμμετείχαν και είχαν ασχοληθεί με τη μουσική κάποια στιγμή στη ζωή τους, με εκείνων που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ και είδαν ότι τα άτομα που έπαιζαν ένα μουσικό όργανο είχαν βελτιωμένες επιδόσεις σε διάφορες παραμέτρους της νοητικής λειτουργίας, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στις «πολλαπλές γνωστικές απαιτήσεις» της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Επιπλέον, όσοι συνέχιζαν να παίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν ακόμα μεγαλύτερο όφελος.

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου όπως το πιάνο ή τα πνευστά φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ευεργετική, ενώ οι άνθρωποι που «διάβαζαν» τακτικά μουσική είχαν καλύτερη αριθμητική μνήμη.

Οφέλη παρατηρήθηκαν και με το τραγούδι, γεγονός που μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις κοινωνικές πτυχές της συμμετοχής σε μια χορωδία, εξηγεί η ερευνητική ομάδα.

«Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διερευνηθεί αυτή η σχέση, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης θα αποτελούσε πολύτιμο μέρος των πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας για την ανάδειξη ενός προστατευτικού τρόπου ζωής για την υγεία του εγκεφάλου»», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Πιο… πλαστικός ο εγκέφαλος των μουσικών

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως οι επαγγελματίες μουσικοί έχουν αυξημένο όγκο φαιάς ουσίας – η οποία διαβιβάζει τις πληροφορίες μέσα στον εγκέφαλο, σε περιοχές οι οποίες σχετίζονται με τον κινητικό έλεγχο και την ακουστική και οπτικο-χωρική επεξεργασία.

Οι μουσικοί που άρχισαν να εκπαιδεύονται πριν από τα επτά έχουν, επίσης, παχύτερο μεσολόβιο – το σώμα νευρικών ινών που διοχετεύει πληροφορίες ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.

Αυτές οι δομικές μεταβολές έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με την ανάπτυξη της μουσικής δεξιότητας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπόχουμ της Γερμανίας βρήκαν ότι οι επαγγελματίες πιανίστες ήταν πολύ καλύτεροι από ό,τι οι μη μουσικοί σε ένα βασικό τεστ χωρικής οξύτητας – της ικανότητας να ξεχωρίζουν δύο σημεία που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους.

Μάλιστα, βελτιώνονταν πιο γρήγορα με την εξάσκηση. Αυτό υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος των μουσικών είναι πιο πλαστικός.

Η πλαστικότητα του εγκεφάλου αναφέρεται στην ικανότητα αυτού να αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Οι αλλαγές που σχετίζονται με τη μάθηση συμβαίνουν κυρίως στους συνδέσμους που υπάρχουν μεταξύ των νευρώνων.