Πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι 4 στους 5 εφήβους δεν κοιμούνται αρκετά, δηλαδή 8 έως 10 ώρες κάθε βράδυ, λόγω κατάθλιψης.

Συγκεκριμένα, περισσότερο από το 1/3 των εφήβων ανέφεραν ότι αισθάνονται κατάθλιψη και σχεδόν τα 3/4 από αυτούς είπαν ότι ο κακός ύπνος επιδείνωσε την ψυχική τους υγεία.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους του παρατεταμένου gaming

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 73% των εφήβων δήλωσαν ότι η συναισθηματική τους ευεξία επηρεαζόταν αρνητικά όταν κοιμόντουσαν λιγότερο από το συνηθισμένο.

Οι ερευνητές μέτρησαν, επίσης, τη σχέση μεταξύ της ποσότητας ύπνου και των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Περίπου 1 στους 4 ήταν κάπως ή πολύ δυσαρεστημένος με τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου του.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτοί οι έφηβοι είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης από εκείνους που ήταν ικανοποιημένοι με τον ύπνο τους.

«Είναι βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί έφηβοι δεν κοιμούνται αρκετά, γεγονός που αναμφίβολα επηρεάζει την ακαδημαϊκή τους απόδοση, τη συναισθηματική τους υγεία και τη συνολική ποιότητα ζωής τους», σχολιάζουν οι ειδικοί.

Η κρίση ψυχικής υγείας, λένε οι επιστήμονες, ότι οφείλεται εν μέρει στη συνεχή έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πέρα από τις παρατεταμένες επιπτώσεις των λόκνταουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 που ανάγκασαν τους νέους να μείνουν στο σπίτι, απομονωμένοι από τους κοινωνικούς τους κύκλους.

Πώς ο ύπνος συνδέεται και με την ψυχική υγεία

Ενώ οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα προβλημάτων ψυχικής υγείας, ο κακός ύπνος μπορεί, επίσης, να τα πυροδοτήσει.

Αυτό σημαίνει ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, ακόμα και κατάθλιψη με την πάροδο του χρόνου.

Απλά σκεφτείτε πώς νιώθετε όταν στερείστε ύπνο… Ευερέθιστοι; Θυμωμένοι; Παρορμητικοί; Μπερδεμένοι;

Ο κακός ύπνος κάνει τα καλά πράγματα που συμβαίνουν να φαίνονται… λιγότερο καλά και τα κακά, ακόμα χειρότερα.

Και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι έφηβοι τώρα που ο εγκέφαλός τους είναι ήδη πιο ευαίσθητος σε συναισθηματικές και κοινωνικές εμπειρίες.