Σύμφωνα με νέα έρευνα από το ερευνητικό κέντρο «Pew» των ΗΠΑ, σχεδόν τα τρία τέταρτα των εφήβων δηλώνουν χαρούμενοι (74%) ή ήρεμοι (72%) όταν βρίσκονται μακριά από το κινητό τους. Σε μικρότερα ποσοστά οι έφηβοι ταυτίζουν την έλλειψη κινητού με αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, αναστάτωση- ανασφάλεια ή μοναξιά.

Παρόλο που οι έφηβοι αναφέρουν ότι αισθάνονται θετικά συναισθήματα χωρίς το κινητό τους, μόνο 4 στους 10 (39%) προσπαθούν να περιορίσουν το χρόνο που αφιερώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένα 36% έχει καταφέρει να μειώσει τη χρήση του κινητού συνολικά.

Διαβάστε επίσης: Έφηβο παιδί: Μόλις 5 λεπτά μπορούν να αλλάξουν τη ζωή του

Πιστεύουν οι έφηβοι πως το κινητό τους κάνει κακό;

Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την υγεία των παιδιών και το χρόνο οθόνης, 7 στους 10 εφήβους αναφέρουν ότι τα κινητά τους παρέχουν σημαντικά οφέλη με ένα μικρότερο ποσοστό (30%) να έχει την αντίθετη άποψη.

Οι περισσότεροι έφηβοι ισχυρίζονται ότι το κινητό διευκολύνει τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά τους (69%), τη δημιουργικότητα (65%) και την καλή επίδοση στο σχολείο (45%). Περίπου 4 στους 10 έφηβους υποστηρίζουν επίσης ότι τους διευκολύνει να αναπτύξουν υγιείς φιλίες.

Ωστόσο, οι ίδιοι, σε ποσοστό 42%, πιστεύουν ότι τα κινητά κάνουν πιο δύσκολη την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων.

Και πώς κρίνουν οι έφηβοι τη χρήση των γονιών τους;

Περίπου το 45% των γονιών θεωρούν πως ξοδεύουν λογικό χρόνο στο κινητό τους.

Αλλά σχεδόν οι μισοί έφηβοι (46%) μάλλον διαφωνούν. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι γονείς τους αποσπούνται αρκετές φορές από το κινητό τους όταν εκείνοι προσπαθούν να τους μιλήσουν.

Επιπλέον, περίπου 4 στους 10 γονείς και έφηβους αναφέρουν ότι μαλώνουν τακτικά μεταξύ τους για το χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στο τηλέφωνό τους ενώ οι μισοί γονείς παραδέχονται ότι έχουν κοιτάξει το τηλέφωνο του εφήβου τους.

Τόσο οι γονείς όσο και οι έφηβοι περνούν πολύ χρόνο στις συσκευές τους

Και αυτό μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Τουλάχιστον, το ότι οι έφηβοι αναγνωρίζουν πώς αισθάνονται χωρίς τις συσκευές τους είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι. Ομοίως και ότι οι ίδιοι είναι σε θέση να αναφέρουν συγκεκριμένα οφέλη αυτών.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να ενθαρρύνουμε τη δύναμη των εφήβων απέναντι στην τεχνολογία και να τους υπενθυμίζουμε τι μπορούν να κάνουν για να αξιοποιούν το χρόνο οθόνης- να θέτουν όρια, να μπλοκάρουν ανεπιθύμητο περιεχόμενο, να είναι επιλεκτικοί στη χρήση εφαρμογών κ.τλ.

Κρίνοντας από τα ευρήματα της έρευνας, οι γονείς θα πρέπει επίσης να μπουν στη διαδικασία να εφαρμόσουν στρατηγικές ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα και τον δικό τους χρόνο οθόνης, δεδομένου πως τα παιδιά είναι αμιγώς μιμητικά πλάσματα.