Το να μάθουμε στα παιδιά να περιμένουν είναι πολύ σημαντικό καθώς η υπομονή περιλαμβάνει παρατήρηση, συγκέντρωση και μάθηση. Είναι μια σημαντική αξία που καλλιεργείται και τα παιδιά πρέπει να την μαθαίνουν σταδιακά από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, γεγονός όχι τόσο εύκολο όσο ενδεχομένως ακούγεται.

Από την άλλη πλευρά, οι γονείς προσπαθούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες των μωρών τους ανά πάσα στιγμή και όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αλλά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, πρέπει να μάθουν ότι δεν είναι δυνατόν να αποκτήσουν ορισμένα πράγματα αμέσως και ότι η υπομονή είναι μερικές φορές απαραίτητη.

Διαβάστε επίσης: Σχολικό άγχος και παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά την υπομονή ανάλογα με την ηλικία τους

Κατά τους πρώτους 12 μήνες της ζωής τους, τα μωρά δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Όταν κλαίνε, εκφράζουν δυσφορία, μια ανεκπλήρωτη ανάγκη όπως πείνα, πόνο ή κούραση. Για τα μωρά, η αναμονή προκαλεί πανικό, φόβο και ευαλωτότητα. Αυτή η εμπειρία μπορεί να είναι τραυματική εάν είναι παρατεταμένη, επομένως είναι απαραίτητο να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους γρήγορα.

Στην ηλικία μεταξύ 12 μηνών και τριών ετών, τα παιδιά έχουν λίγο περισσότερο έλεγχο των συναισθημάτων τους, αλλά δυσκολεύονται να μπουν στη θέση των άλλων και δεν έχουν ακόμη κατακτήσει την έννοια του χρόνου. Ανάλογα με τις περιστάσεις, η αναμονή μπορεί να φαίνεται σε εκείνα πολύ μεγάλη ή πολύ σύντομη. Σε αυτή τη φάση, είναι σκόπιμο τα παιδιά να περιμένουν για ένα έως δύο λεπτά πριν ικανοποιήθουν οι επιθυμίες τους.

Μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να είναι πιο εξοικειωμένα με την έννοια του χρόνου, είναι καλό να τους δίνουμε σημεία αναφοράς που μπορούν να κατανοήσουν, όπως «μετά τον ύπνο», «όταν ο μπαμπάς γυρίσει από τη δουλειά» ή «όταν τελειώσεις το φαγητό σου».

Μετά την ηλικία των 4 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν αρκετά καλά την έννοια της υπομονής και μπορούν να ανεχθούν την αναμονή πριν ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Σε αυτή την ηλικία, είναι επίσης αυτόνομα και μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Εάν η ανάγκη ή η απαίτησή τους δεν είναι επείγουσα, μπορούν να περιμένουν.

Για να μάθουν τα παιδιά να περιμένουν

Για να διδάξετε στα παιδιά την υπομονή:

Δώστε εξηγήσεις

Θα πρέπει να εξηγείτε ήρεμα στα παιδιά σας γιατί δεν μπορούν να πάρουν αμέσως αυτό που ζητούν. Για παράδειγμα, αν θέλουν ένα παιχνίδι, εξηγήστε τους ότι πρέπει να περιμένουν μια ειδική περίσταση: τα γενέθλιά τους, μια οικογενειακή γιορτή ή τα Χριστούγεννα. «Επιβάλλοντας» μια καθυστέρηση, επιτρέπετε στα παιδιά να καταλάβουν την απόσταση μεταξύ των επιθυμιών τους και της πραγματικότητας και να μάθουν την αξία της υπομονής.

Πείτε στο παιδί «μπράβο»

Θυμηθείτε να ενθαρρύνετε πάντα το παιδί όταν δείχνει υπομονή. Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά και αναγνωρίστε τις προσπάθειες που κάνει.

Προσφέρετε ένα οπτικό «σήμα»

Τοποθετήστε μικρά αυτοκόλλητα σε σχήμα ζώων ή φρούτων στο ρολόι και ζητήστε από το παιδί να περιμένει μέχρι ο δείκτης του ρολογιού να προσγειωθεί στο άλογο ή στο μήλο.

Όταν το παιδί σας μάθει να λέει την ώρα, αγοράστε του ένα ρολόι για να αρχίσει να εκτιμά με μεγαλύτερη ευκολία την έννοια του χρόνου.

Οργανωθείτε εκ των προτέρων

Εάν οι υποχρεώσεις σήμερα είναι πολλές και το παιδί πρέπει να κάνει υπομονή κατά τη διάρκεια της ημέρας, οργανωθείτε παίρνοντας από πριν μαζί σας τα απαραίτητα. Μερικά αγαπημένα παιχνίδια που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του, ένα βιβλίο, ένα μολύβι ή και ένα γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο σνακ.