«Μη παγαίνεις κοντά στην τηλεόραση θα χαλάσεις τα μάτια σου», λέγανε παλιά οι μαμάδες μας και, τελικά, είχαν δίκιο! Η έρευνα δείχνει ότι, ως επί το πλείστον, τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους κοντά σε οθόνες κινδυνεύουν 5 φορές περισσότερο να αναπτύξουν μυωπία από εκείνα που παίρνουν την απαραίτητη «δόση» ηλιακού φωτός.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου «Deutsches Arzteblatt international», για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας πρέπει να περνά τουλάχιστον 2 ώρες έξω την ημέρα – κάτι που τα σημερινά παιδιά δεν κάνουν.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Πώς η γειτονιά σας επηρεάζει τη συμπεριφορά τους

Τουλάχιστον 1 στα 3 παιδιά σήμερα έχει μυωπία. Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα σε σχέση με δύο δεκαετίες πριν, και οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο μυωπίας οι οθόνες

Μετά την ανάλυση και τον στατιστικό συνδυασμό των διαθέσιμων μελετών, ερευνητές από τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο είδαν ότι ο αυξημένος χρόνος μπροστά από «έξυπνες» οθόνες, όπως η οθόνη από το smartphone, σχετίζεται με περίπου 30% υψηλότερο κίνδυνο μυωπίας και, όταν συνδυάζεται με υπερβολική χρήση υπολογιστή, ο κίνδυνος αυξάνεται περίπου στο 80%.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους, οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Digital Health εξέτασαν περισσότερες από 3.000 έρευνες σε παιδιά και νέους ενήλικες ηλικίας μεταξύ 3 μηνών και 33 ετών.

«Αυτή η έρευνα έρχεται σε μια εποχή που τα παιδιά αφιερώνουν περισσότερο χρόνο από ποτέ κοιτάζοντας οθόνες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως έγινε με το κλείσιμο των σχολείων και είναι σαφές ότι απαιτείται επείγουσα έρευνα για να κατανοηθεί περαιτέρω πώς η έκθεση σε ψηφιακές συσκευές μπορεί να επηρεάσει τα μάτια μας. Γνωρίζουμε, επίσης ,ότι οι άνθρωποι υποτιμούν τον χρόνο τους στην οθόνη, οπότε οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντικειμενικά μέτρα για να συμπεριλάβουν αυτά τα δεδομένα», τονίζει η ερευνητική ομάδα.

Η λύση

Η απορρόφηση των ακτίνων του ήλιου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας, ειδικά για τη νέα γενιά που είναι αρκετά επιρρεπής στην εν λόγω πάθηση καθώς περνά ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μπροστά από οθόνες υπολογιστών, κινητών, τηλεοράσεων, βιντεοπαιχνιδιών, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Η ηλιακή ακτινοβολία ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης στα μάτια, η οποία δρα στον αμφιβληστροειδή ως νευροδιαβιβαστής. Αυτό βοηθά τα διαφορετικά κύτταρα να «επικοινωνούν», αποφασίζοντας πώς θα αναπτυχθούν τα μάτια.

Η ντοπαμίνη είναι ζωτικής σημασίας στον τρόπο με τον οποίο αυτά αναπτύσσονται. Συγκεκριμένα, επηρεάζει το μέγεθος και το μήκος του και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το πώς τα μάτια εστιάζουν στο φως και πως θα λειτουργούν.