Το παιδί επιμένει στην αυξανόμενη ανάγκη του για ανεξαρτησία κι εσείς απλά αναρωτιέστε πώς φτάσατε ως εδώ και πού πήγε εκείνο το γλυκό και υπάκουο μωράκι;

Η εφηβεία είναι πράγματι μια έντονη και απρόβλεπτη περίοδος αλλά σε αυτή τη φάση είναι όχι μόνο εφικτό να διατηρήσετε μια στενή σχέση με το έφηβο παιδί σας αλλά μάλλον και πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι ενδεχομένως πιστεύετε.

Τι θα λέγατε να αρχίσετε να απευθύνεστε στο παιδί χωρίς συμβουλευτική διάθεση, θέτοντας ερωτήματα που αφορούν περισσότερο τα ενδιαφέροντά του, όποια κι αν είναι αυτά; Δεν χρειάζεται πλέον να ρωτάτε συνέχεια πώς νιώθει όπως όταν ήταν μικρό. Τα συναισθήματα μπορούν να προκύψουν πιο αβίαστα αν ανοίγετε συζητήσεις που το αφορούν και πραγματικά ακούτε αυτό που έχει να σας πει.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Η κίνηση «κλειδί» για να κρατήσετε τη σπίθα ζωντανή

Ποια άλλη στρατηγική θα ήταν ωφέλιμο να ακολουθήσετε  

Μιλήστε για τη δικές σας εμπειρίες

Όσο μεγαλώνουν, τα παιδιά τείνουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις εμπειρίες των γονιών τους. Δεν χρειάζεται να μοιραστείτε τη «χειρότερη» εμπειρία σας, ωστόσο είναι σημαντικό να τους δείχνετε μέσα από τις δικές σας ιστορίες πως όλοι κάνουμε λάθη από τα οποία μαθαίνουμε.

Επιπλέον, καθώς κατά την εφηβεία τα παιδιά αναπτύσσουν την ταυτότητά τους, ενδιαφέρονται περισσότερο για το οικογενειακό ιστορικό. Επομένως, αυτή η περίοδος είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά τις ρίζες τους.

Δείξτε τους πως κι εσείς είστε ανεξάρτητοι και απολαμβάνετε τη ζωή σας

Κάθε έφηβος βρίσκεται στην πορεία προς την ανεξαρτησία από τους γονείς του όπως αρχικά αναφέραμε. Είναι ωφέλιμο λοιπόν να βλέπουν τους γονείς τους να ζουν επίσης «γεμάτες», ανεξάρτητες ζωές.

Ναι, έχετε αγωνία για το παιδί σας. Ναι, ξέρετε πως σε λίγο καιρό θα τελειώσει το σχολείο και πιθανότατα θα φύγει από τη «φωλιά» του σπιτιού, γεγονός που σας στεναχωρεί. Όμως, αν προσκολλάστε στο παιδί, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη του να απομακρυνθεί.

Διατηρώντας τα δικά σας ενδιαφέροντα σε συνδυασμό με τις συζητήσεις που θα κάνετε με επίκεντρο το παιδί και αντίστοιχα τα δικά του, μπορεί να κάνει και τις δυο πλευρές πιο χαρούμενες και να σας φέρει πιο κοντά σαν οικογένεια.