Η σωστή διατροφή των παιδιών έχει και αυτή τα δικά της «μυστικά».  Μάθετε ποια είναι αυτά!

Ο θηλασμός

Ο φυσικός θηλασμός είναι ο καλύτερος, πιο υγιεινός και φυσικός τρόπος να ταΐζει η μητέρα το παιδί της. Είναι μια ευχάριστη δέσμευση, την οποία θα βιώνετε καθημερινά με αγάπη και ασφάλεια, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γαλήνης και εμπιστοσύνης για εσάς και το μωρό σας. Tα οφέλη του θηλασμού είναι πολλά και ουσιαστικά. Το μητρικό γάλα έχει ό,τι χρειάζεται ένα μωρό, στη σωστή αναλογία. Η πρωτεΐνη του μητρικού γάλακτος περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού του συστήματος. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά που έχουν θηλάσει, έχουν καλύτερη πνευματική ανάπτυξη και λιγότερες πιθανότητες λοιμώξεων, με τα αντισώματα του μητρικού γάλακτος να αποτελούν «ασπίδα» σε ιώσεις, αλλεργίες και αναιμία. Για να επωφεληθεί, όμως, το μωρό από το μητρικό γάλα, συνίσταται ο θηλασμός για ένα χρόνο. Αν αυτός δεν είναι εφικτός, τότε θα πρέπει να θηλάσετε το μωρό σας για τρεις με τέσσερις μήνες τουλάχιστον, ώστε να είστε σίγουρες ότι το γάλα σας θα το βοηθήσει να χτίσει ένα γερό αμυντικό σύστημα.

Σωστή διατροφή

Η σωστή διατροφή, μετά το θηλασμό, συντελεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε παιδιού. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσετε το καθημερινό διαιτολόγιό του να περιλαμβάνει τροφές που ενισχύουν και δυναμώνουν τον οργανισμό του. Για να γίνει η διατροφή «ασπίδα» κατά των ιώσεων, πρέπει καταρχήν να περιλαμβάνει πολλά μικρά γεύματα, ώστε το στομάχι του να μη μένει άδειο για αρκετές ώρες. Τα τακτικά γεύματα εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο να κολλήσει το παιδί κάποια ίωση. Από αυτή την άποψη, δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα και στο πρωινό, καθώς ο οργανισμός έχει ξοδέψει τα ενεργειακά του αποθέματα κατά τη διάρκεια της νύχτας και ο μεταβολισμός χρειάζεται ενέργεια για να κινητοποιηθεί. Αν και δεν υπάρχουν «μαγικές» τροφές που θα κάνουν το παιδί σας απροσπέλαστο στους μικροοργανισμούς, υπάρχουν ορισμένες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή και να το βοηθήσουν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στα κυρίως γεύματα της ημέρας και τα σνακ, τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και άλλα συστατικά (ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αντιμικροβιακές ουσίες), τα οποία τονώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων. Αδρανοποιεί τις ελεύθερες ρίζες, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Ανήκει στα ισχυρά αντιοξειδωτικά της φύσης, και η χορήγησή της σε συμπλήρωμα διατροφής έχει προταθεί εδώ και χρόνια για την προστασία από τις χειμερινές ιώσεις.
Πού τη βρίσκουμε: Εσπεριδοειδή, πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μήλα, πατάτες, γλυκοπατάτες, σύκα, φράουλες.
Βιταμίνη Α
Προστατεύει την όραση του παιδιού, διατηρεί υγιή τα μαλλιά και το δέρμα του, εξασφαλίζει γερά δόντια και κόκαλα, ενώ βοηθά τον παιδικό οργανισμό να αντιμετωπίσει τις μολύνσεις. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη και ανοσία του οργανισμού, ενώ έχει αντιοξειοδωτική δράση και μπλοκάρει τις ελεύθερες ρίζες, τους μεγάλους εχθρούς των κυττάρων.
Πού τη βρίσκουμε: Μοσχαρίσιο συκώτι, αυγά, σπανάκι, παντζάρια, πράσα, κολοκυθάκια, ντομάτα, πεπόνι, πορτοκαλί, κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, δαμάσκηνο, ροδάκινο, βερίκοκο, αγγούρι, καρπούζι.
Βιταμίνη Ε
Eίναι και αυτή αντιοξειδωτική και λιποδιαλυτή, γι’ αυτό προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά και βελτιώνει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Προσλαμβάνεται καλύτερα από ωμές πηγές της και όχι από κατεργασμένες.
Πού τη βρίσκουμε: Ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σπόρους, ξηρούς καρπούς, αυγά, γάλα, δημητριακά.
Καροτενοειδή
Τα πιο γνωστά καροτενοειδή περιλαμβάνουν το β-καροτένιο (προβιταμίνη Α), το λυκοπένιο και τη ζεαξανθίνη. Έχουν εξίσου ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με τη βιταμίνη Α και προφυλάσσουν από τις ιώσεις και τις εκφυλιστικές παθήσεις.
Πού τα βρίσκουμε: Το β-καροτένιο περιέχεται στα καρότα, το λυκοπένιο σε ντομάτα, καρπούζι και γκρέιπφρουτ, και η ζεαξανθίνη σε μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών και σπαράγγια.
Ω-3 λιπαρά οξέα
Βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού.
Πού τα βρίσκουμε: Λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο κολιός, το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα. Εκτός από τα ψάρια, τα βρίσκουμε σε ξηρούς καρπούς, όπως τα φιστίκια και τα καρύδια, και στο σουσάμι.

Τα ιχνοστοιχεία που προστατεύουν

Σελήνιο: Μεταξύ των ιχνοστοιχείων, το σελήνιο έχει την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και γι’ αυτό συμπληρώνει τις προαναφερθείσες βιταμίνες στη μάχη ενάντια στις ιώσεις.
Πού το βρίσκουμε: Περιέχεται κυρίως στους ξηρούς καρπούς (φιστίκια, ηλιόσπορος).
Ψευδάργυρος: Περιέχει 100 ένζυμα που βοηθούν στη χώνεψη, και είναι βασικός για την υγιή μεταβολική ικανότητα, ενώ παράλληλα θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις χειμερινές ιώσεις, χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση.
Πού το βρίσκουμε: Κόκκινο κρέας, αυγά, γιαούρτι, τυρί, θαλασσινά, ψάρια, φιστίκια.
Χρώμιο: Το χρώμιο αποτελεί τη νεότερη άφιξη στην κατηγορία των ωφέλιμων ιχνοστοιχείων. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείρει το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων και ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.
Πού το βρίσκουμε: Καρύδια, φουντούκια, αχλάδι, ντομάτα, μανιτάρια, βρόμη, καλαμπόκι, κρέας, γαρίδες, στρείδια, μύδια.

10 τροφές-ασπίδες για τον οργανισμό του

Για μία σωστή διατροφή… ενσωματώστε στο διαιτολόγιο του τις παρακάτω τροφές. Γιαούρτι: Αποτελεί μια καλή εναλλακτική τροφή για την πρόσληψη ασβεστίου. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι, εκτός από το ασβέστιο και τη βιταμίνη Β, το γιαούρτι περιέχει ένα φυσικό αντιβιοτικό, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε πολλά διαφορετικά βακτηρίδια. Τα γιαούρτια που περιέχουν προβιοτικά ή -αλλιώς- «φιλικά» βακτήρια, προστατεύουν από τους ιούς και μειώνουν χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο στη διατροφή των παιδιών.
Φρούτα: Μήλο: Δεν είναι τυχαία η έκφραση «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα». Είναι πραγματικά πλούσιο σε βιταμίνες και ευεργετικά συστατικά, που προστατεύουν τον πεπτικό σωλήνα. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, από την άλλη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού ενάντια στις ασθένειες. Πορτοκάλι: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, καροτένια, και προστατεύει από τις ιώσεις.
Ελαιόλαδο: Είναι το λιπαρό που κρατά γερή την καρδιά. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Εκτός από το ελαιόλαδο, σημαντική τροφή είναι και η ελιά, αφού διαθέτει 60 φορές περισσότερο ασβέστιο και 10 φορές περισσότερο φώσφορο.
Μπρόκολο: Ευεργετεί συνολικά τον οργανισμό, καθώς βοηθά στην αποτοξίνωσή του και τονώνει τη λειτουργία όλων των οργάνων. Επιπλέον, τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν και την αντικαρκινική του δράση. Για μεγαλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών του συστατικών, είναι καλύτερα να συνοδεύεται από λεμόνι (βιταμίνη C).
Πιπεριές: Περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνη C, καροτένια, λυκοπένιο κ.ά.), γεγονός που τις κάνει πιο πολύτιμες, εκτός από την προστασία κατά των ιώσεων, αλλά και της καρδιάς και των αγγείων.
Σολομός: Είναι ένα από τα πιο λιπαρά ψάρια και, άρα, ιδιαίτερα πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, έχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου, φυλλικού οξέος και χαλκού.
Πράσινα λαχανικά-χόρτα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ιώσεων. Για παράδειγμα, το σπανάκι διαθέτει σημαντικές ιδιότητες, όπως την αντιοξειδωτική του δράση, ενώ παράλληλα ενισχύει κι αυτή των άλλων τροφίμων.
Πράσινο τσάι: Έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος, χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει, ένα είδος φυτοχημικών ουσιών που διαθέτουν αντιοξειδωτική δράση 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή της βιταμίνης C. Μελέτες αναφέρουν ότι οι κατεχίνες, συγκεκριμένες πολυφαινόλες του τσαγιού, καταπολεμούν τον ιό της γρίπης. Εντάξτε το πράσινο τσάι στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού και εμπλουτίστε το με λίγες σταγόνες λεμονιού ή μελιού. Αποφύγετε να προσθέσετε γάλα, καθώς οι πρωτεΐνες του δεσμεύουν τις πολυφαινόλες και μειώνουν τη δράση τους.
Φακές: Είναι ένα από τα όσπρια που το παιδί πρέπει να αγαπήσει. Έχουν τριπλάσιο σίδηρο απ’ ό,τι το σπανάκι και είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε φυλλικό οξύ και καροτένια. Επίσης, είναι πλούσιες σε πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα σημαντικές στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Καρότα: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε καροτενοειδή, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.