Οι καλοκαιρινές διακοπές συνοδεύονται πάντα από τις γνωστές σε όλους μας σκηνές απόλυτου ξεφαντώματος στη θάλασσα, με τα παιδιά να διασκεδάζουν με ατέλειωτο παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσης… αλλά και τους γονείς επίσης μέχρι τελικής πτώσης να τα κυνηγούν με τις γνωστές ατάκες- που λίγο πολύ όλοι τις έχουμε πει και σίγουρα θα τις ξαναπούμε- παρότρυνσης ή απαγόρευσης, στη προσπάθεια να προστατέψουμε τους μικρούς θησαυρούς μας από τους κινδύνους του καλοκαιριού. Πόσο όμως ανταποκρίνονται και ισχύουν τελικά οι φόβοι μας στην πραγματικότητα και πόσο αυτοί είναι παγιδευμένοι στα κλισέ και τα στερεότυπα που χαρακτηρίζουν έναν υπερπροστατευτικό γονιό; Ας δούμε τις πιο συνηθισμένες ατάκες που λέμε στα παιδιά και πόσο δικαιολογημένες ή όχι τελικά αποδεικνύονται.
«Μην μπαίνεις μόνο σου στο νερό»
Ναι. Όσο και αν έχει μεγαλώσει, το μικρό δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό του, αν βρεθεί σε μία δύσκολη στιγμή (π.χ. ξαφνικό κύμα που δεν αφήνει το μικρό να κολυμπήσει προς τα έξω). Καλό είναι να βρίσκεται συντροφιά με άλλα παιδιά ή τουλάχιστον να βρίσκεται στην ακτή κάποιος ενήλικας που να έχει το νου του.
«Μην βουτάς με το κεφάλι»
Όχι. Δεν υπάρχει λόγος να προστατεύσουμε το παιδί από κάτι τέτοιο. Οι βουτιές είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν τα παιδιά στα μαθήματα κολύμβησης και τα βοηθά να ελέγξουν σωστά την αναπνοή τους. Ταυτόχρονα είναι και μία από τις μεγαλύτερες χαρές τους όταν βουτούν στο θαλασσινό νερό. Δεν υπάρχει λόγος να τους στη στερήσουμε.
«Μην πηγαίνεις εκεί που δεν πατάς»
Όχι. Αν το παιδί μπορεί να κολυμπήσει, μπορούμε να του επιτρέψουμε να πάει στα βαθιά – χωρίς να απομακρυνθεί πολύ –  αρκεί να το επιβλέπουμε (ή να έχουμε ελέγξει από πριν αν υπάρχει ναυαγοσώστης στην παραλία). Είναι σημαντικό να το ενθαρρύνουμε να επαναλαμβάνει αυτή τη σημαντική άσκηση, που σίγουρα θα κουράστηκε για να την κατακτήσει.
«Βγες έξω αν κρυώνεις»
Ναι. Μην περιμένετε να μελανιάσει και να ζαρώσουν τα χεράκια του για να το τραβήξετε έξω από το νερό. Με το πρώτο ρίγος που θα νιώσει, τραβήξτε το έξω. Κάντε του αμέσως ένα ζεστό ντους και φορέστε του ένα στεγνό μαγιό.
«Μην μπαίνεις στο νερό, μόλις έφαγες»
Ναι. Είναι τραγικό λάθος να επιτρέπουμε στα παιδιά να κολυμπούν με γεμάτο στομάχι. Δυστυχώς κάθε χρόνο κάποια παιδιά πνίγονται στις θάλασσες ή στις πισίνες επειδή αγνοούν τις συμβουλές των γονιών τους ή ξεφεύγουν από την επίβλεψή τους. Εξηγούμε στα παιδιά ότι είναι επικίνδυνο για την ζωή τους να κολυμπάνε μετά το γεύμα, τα απομακρύνουμε από τη θάλασσα και περιμένουμε να περάσουν τρεις τουλάχιστον ώρες  από το γεύμα τους.
«Μην βγάζεις το καπέλο σου»
Ναι. Ο ήλιος είναι πολύ δυνατός το καλοκαίρι και ένα μικρό παιδί μπορεί εύκολα να πάθει ηλίαση. Το καπέλο λοιπόν είναι απαραίτητο αξεσουάρ της παραλίας αφού προλαμβάνει τα συμπτώματα της ηλίασης (πονοκέφαλος , καταβολή , πυρετός). Και βέβαια προστατεύει την ευαίσθητη περιοχή του αυχένα από πιθανό  ηλιακό έγκαυμα ,αλλά και τα μάτια του παιδιού από το δυνατό φως. Συνεπώς προτιμάμε τα πλατύγυρα καπέλα για μεγαλύτερη σκιά.
Με την συνεργασία της κας Χρυσάνθης Λαθήρα (παιδίατρος)