παιδί (6+)

υγεία | ανάπτυξη | ψυχολογία | διατροφή | εκπαίδευση | εφηβεία |

Πώς να μάθετε στα παιδιά σας την αξία των χρημάτων

30/04/2018
Πώς να μάθετε στα παιδιά σας την αξία των χρημάτων


Τα χρήματα είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της ζωής και ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να διδάξετε στα παιδιά σας την αξία τους και τη σημασία της εξοικονόμησης, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένα για να τα διαχειρίζονται συνετά όταν μεγαλώσουν. Η εκμάθηση των αρχών της υπεύθυνης διαχείρισης των χρημάτων θα τα βοηθήσει να προοδεύσουν όταν είναι μεγαλύτερα, γι' αυτό είναι σημαντικό, ακόμη και σε μικρή ηλικία, τα παιδιά να καλλιεργούν σεβασμό για τα χρήματα.


Επεκτείνετε τα βασικά μαθηματικά

Μόλις τα παιδιά σας αρχίσουν το σχολείο και μάθουν τα βασικά μαθηματικά, αρχίστε να τα εκπαιδεύετε για τα χρήματα και να τους διδάσκετε κάποια πρακτική. Παίξτε παιχνίδια με χρήματα στο σπίτι ή στον υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί σας θα μάθει πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματα.


Πάρτε τους έναν κουμπαρά

Αυτή η απλή ενέργεια θα διδάξει στα παιδιά σας τη σημασία της εξοικονόμησης και θα δημιουργήσει μια αίσθηση ευθύνης απέναντι στη διαχείριση των χρημάτων. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αποθηκεύσουν ένα συγκεκριμένο ποσό σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο ή προτείνετέ τους να αποθηκεύσουν νομίσματα συγκεκριμένης αξίας. Κάντε το τόσο ως παιχνίδι, όσο και ως στόχο, για να το κρατήσετε ενδιαφέρον. Την ημερομηνία που έχετε επιλέξει, ανοίξτε τον κουμπαρά και μετρήστε τις αποταμιεύσεις. Κρατήστε κάποιου είδους ρεκόρ, για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σώζουν περισσότερα και να τα διδάξετε τα βασικά στοιχεία της απλής τήρησης οικονομικών αρχείων.


Εξοικειώστε τα με την τράπεζα

Πάρτε τα παιδιά σας στην τράπεζα και ανοίξτε λογαριασμούς ταμιευτηρίου στα ονόματά τους. Αφήστε τα να μιλήσουν στον ταμία και να διαχειριστούν το δικό τους λογαριασμό. Βεβαιωθείτε ότι κατανοούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του λογαριασμού και προτείνετε να δεσμευτούν να καταθέτουν τακτικά ποσά σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Για πιο βολικό τραπεζικό σύστημα, ρωτήστε αν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στους λογαριασμούς μέσω Διαδικτύου. Το να έχουν το δικό τους τραπεζικό λογαριασμό θα δώσει στα παιδιά σας μια αίσθηση επιτυχίας που θα μπορούσε να τα παρακινήσει να εξοικονομήσουν περισσότερα.


Ενθαρρύνετέ τα να προγραμματίσουν πώς θα δαπανήσουν τις αποταμιεύσεις τους

Ο προγραμματισμός μελλοντικών δαπανών παρακινεί τα παιδιά σας να επιτύχουν τους στόχους εξοικονόμησης. Τους θυμίζει ότι με αρκετά χρήματα, μπορούν να αγοράσουν ό,τι θέλουν. Επιτρέψτε τους να ονειρεύονται τι θα αγοράσουν και να τα ενθαρρύνετε να εξοικονομήσουν περισσότερα, ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους πιο γρήγορα.


Αφήστε τα να κάνουν τα δικά τους ψώνια

Δώστε στα παιδιά σας ελευθερία όταν πηγαίνετε για ψώνια. Στη συνέχεια, μπορείτε να παρατηρήσετε τη στάση τους απέναντι στα χρήματα. Εάν τα παιδιά σας θέλουν να δαπανούν περισσότερα από το χαρτζιλίκι τους, συμβουλεύστε τα να είναι πιο λιτά και πιο υπομονετικά. Εκπαιδεύστε τα να δαπανούν με λογική και εξηγήστε τις προτεραιότητες κατά την αγορά. Επίσης, να τους υπενθυμίζετε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούν να αγοράσουν ό,τι θέλουν, επειδή ήταν σε θέση να εξοικονομήσουν χρήματα στον κουμπαρά.


Πληρώστε σε μετρητά

Οι πιστωτικές κάρτες είναι ένας μεγάλος πειρασμός να ξοδεύετε χρήματα που δεν έχετε, και στη συνέχεια να πληρώνετε περισσότερα για τους τόκους. Δείξτε στα παιδιά σας ότι ο καλύτερος τρόπος για να αγοράσετε πράγματα είναι με τα χρήματα στις τσέπες σας. Η πληρωμή με μετρητά είναι ο καλύτερος τρόπος να τα μάθετε πώς να χρησιμοποιούν τα χρήματα με υπευθυνότητα.


Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε τα παιδιά σας την αξία του χρήματος και τη σημασία της αποταμίευσης είναι να αποτελέσετε εσείς παράδειγμα και να τους αφήσετε κάποια ευθύνη. Δώστε τους ένα χαρτζιλίκι για τα πράγματα που μπορεί να θέλουν να αγοράσουν και να τα ενθαρρύνετε να εξοικονομούν με διάφορους τρόπους. Εξοικειώστε τα με την απλή τήρηση οικονομικών αρχείων και τον τρόπο λειτουργίας των λογαριασμών ταμιευτηρίου και αφήστε τις πιστωτικές κάρτες στο σπίτι όταν ψωνίζετε με τα παιδιά. Αυτά τα απλά, αλλά αποτελεσματικά μέτρα θα τα βοηθήσουν να μάθουν πώς να χειρίζονται τα χρήματα με υπευθυνότητα και θα τα προετοιμάσουν για την ενήλικη ζωή.

Σχετικά Άρθρα

Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση του επιδόματος παιδιού και ποιοι το δικαιούνται;
Στα τέλη Μαρτίου και πριν από το Πάσχα, θα δοθεί η πρώτη δόση του επιδόματος παιδιού, με τα στοιχεία της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης ...
Τένις: Γιατί να ξεκινήσει το παιδί μας;
Τι μπορεί να προσφέρει το τένις στο παιδί μας και ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει;Ποια είναι τα οφέλη του τένιςΤο τένις δεν ε...
«Μαμά γιατί δεν έχουμε λεφτά;»
Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια σκληρή πραγματικότητα μέσα στον φόβο και την ανασφάλεια.  Μπορεί στην αρχή, η κρίση να μην άγγιζε μερικού...
Τα παιδιά μας γνωρίζουν για τα χρήματα, περισσότερα απ
Τα παιδιά, γνωρίζουν για τα χρήματα πολύ περισσότερα απ' ότι πιστεύουμε εμείς οι γονείς. Και σίγουρα δεν είναι όλα σωστά! 
Γιατί οι έφηβοι δίνουν τόση σημασία στα χρήματα;
Ο 11χρονος γιος σας δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγάλει έξω τα σκουπίδια, εκτός αν του δώσετε λεφτά; Ή μήπως η 13χρονη κόρη σας ζητάει έξτ...