Υλικά για 10 άτομα
- 1 κιλό μπρόκολο, σε μπουκετάκια
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 4 πατάτες, μέτριες, σε μεγάλα κομμάτια
- 4 καρότα, σε μεγάλα κομμάτια
- 4 πράσα, σε μεγάλα κομμάτια
- 2 κρεμμύδια, ξερά, σε μεγάλα κομμάτια
- 80 ml λευκό ξηρό κρασί
- 800 ml ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή ψυγείου, ή από βιολογικό κύβο)
- 3 κ.σ. μπαχαρικά (καρδάμωμο, μοσχοκάρυδο, γλυκιά πάπρικα)
- ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα
- γιαούρτι, στραγγιστό, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- ή μερικές φέτες προσούτο Ευρυτανίας και μερικά κρουτόν
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο και όλα τα λαχανικά.
- Τα φέρνουμε μερικές βόλτες για να τσιγαριστούν ελαφρώς.
- Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα να σιγοβράσουν τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν.
- Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση μαζί με το ξύσμα του λεμονιού. Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμη.
- Σερβίρουμε με 1 κ.σ. γιαούρτι σε κάθε πιάτο ή με μια φέτα προσούτο που έχουμε ψήσει για 10 λεπτά σε δυνατό φούρνο και ψημένα κρουτόν.
Tip
Αν θέλουμε πιο ελαφριά γεύση, αντικαθιστούμε το βούτυρο με ίση ποσότητα ελαιόλαδου.