Έχετε παρατηρήσει πώς αντιδρούν τα παιδιά όταν τους ζητάτε να κάνουν μία επιλογή; Ανεξάρτητα από την σοβαρότητά της, τείνουν να το σκέφτονται για αρκετή ώρα δίχως να μπορούν να καταλήξουν κάπου, γεγονός που δεν θα πρέπει, ωστόσο, να σας ανησυχήσει μιας και αποτελεί μία φυσιολογική διαδικασία, καθώς δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία. Αν και το παιδί σας δεν θα γίνει αποφασιστικό εν μία νυκτί, πολλά είναι αυτά που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να ζυγίζει τις επιλογές του και να λαμβάνει την καλύτερη.

Ζητήστε την άποψή τους

Την επόμενη φορά που θα σας δοθεί η ευκαιρία να επιλέξετε ανάμεσα σε κάτι, είτε αυτό σχετίζεται με το μεσημεριανό γεύμα είτε με την ώρα που θα βγάλετε το σκύλο βόλτα, ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετάσχει στην διαδικασία, ζητώντας την δική του άποψη σχετικά με το τι είναι καλύτερο ή προτιμότερο. Περιγράψτε στην συνέχεια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής ενώ μην αποκλείσετε από την κουβέντα σας καμία λεπτομέρεια, που ενδεχομένως θα το βοηθούσε να αποφασίσει.

Μειώστε τις επιλογές

Έρευνες κατά καιρούς έχουν αποδείξει πως όταν έχουμε πάρα πολλές επιλογές, τείνουμε να χανόμαστε σε αυτές, καθώς είναι πολλά εκείνα που μας αρέσουν και δεν θέλουμε να τα αποκλείσουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά όταν καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλά πράγματα, οπότε θα ήταν καλό σε πρώτη φάση να μειώσετε τις επιλογές τους για να τα βοηθήσετε. Όσο περνά ο καιρός και το παιδί εξακολουθεί να κάνει επιλογές καθημερινά, θα αποκτά εμπειρία που θα το βοηθήσει να επιλέγει σωστά. Τότε μπορείτε να αρχίσετε να αυξάνετε σταδιακά τις επιλογές του.

Διάκριση επιλογών

Τα παιδιά πολλές φορές είναι αναποφάσιστα γιατί πιστεύουν ότι κάθε απόφαση είναι σημαντική και ότι θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές. Εξηγώντας στο παιδί σας τα επίπεδα των επιλογών, βάσει της σοβαρότητας ή της μονιμότητάς των συνεπειών τους, μειώνετε την ανησυχία του και εξοικονομείτε πολύτιμο χρόνο. Εξηγήστε του ότι οι μικρές αποφάσεις, όπως ποιο είδος χυμού θα επιλέξει, μπορούν να γίνουν γρήγορα, οι μεσαίες αποφάσεις, όπως το βιβλίο που θα δανειστεί από την βιβλιοθήκη, χρειάζονται λίγη περισσότερη σκέψη ενώ οι μεγάλες απαιτούν αρκετό χρόνο για στοχασμό, περισυλλογή ή και οργάνωση.

Μιλήστε για συνέπειες

Δώστε στο παιδί σας μερικά σενάρια, όπου θα κάνει επιλογές και ενθαρρύνετέ το να συγκρίνει τα υπέρ και τα κατά σε καθεμία από αυτές όπως και να αναρωτηθεί τι θα γίνει αν τις πραγματοποιήσει. Με αυτόν τον τρόπο σκέψης μαθαίνει έμπρακτα να επιβραδύνει και να οργανώνει την διαδικασία επιλογής σε μικρότερα βήματα.