Κοροναϊός : Γιατί οι άντρες είναι πιο ευάλωτοι στον ιό

Για ποιους λόγους, όμως, ο κοροναϊός προτιμά του άντρες; Οι λόγοι είναι βιολογικοί ή πολιτισμικοί;
9 Απριλίου 2020 | 11:50

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσει κανείς όταν κοιτάξει τα στατιστικά στοιχεία της επέλασης του κοροναϊού είναι το γεγονός ότι οι άντρες είναι πολύ πιο ευάλωτοι από τον φονικό ιό σε σχέση με τις γυναίκες.

Μπορεί λοιπόν ο φονικός ιός να μην κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, ή επώνυμους και ανώνυμους, ωστόσο όταν πρόκειται για τα δύο φύλα, φαίνεται πως δεν ισχύει το ίδιο.

Για ποιους λόγους, όμως, ο κοροναϊός προτιμά του άντρες; Οι λόγοι είναι βιολογικοί ή πολιτισμικοί;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής Guardian οι άντρες έχουν πιο εύθραυστη υγεία από πολλές απόψεις.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του συντάκτη επιστημονικών θεμάτων Φίλιπ Μπολ, οι άντρες έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες και πολλές μορφές καρκίνου.

Στην περίπτωση του κοροναϊού, συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των θανάτων μέχρι τις 20 Μαρτίου, το ποσοστό νεκρών στους άντρες ήταν υψηλότερο από ό,τι στο γυναικείο πληθυσμό.

Για την ακρίβεια, το ποσοστό θνησιμότητας σε τέσσερις χώρες (Κίνα, Ιταλία, Γαλλία και Νότια Κορέα) ήταν κατά 50% υψηλότερο στον αντρικό πληθυσμό.

Την ίδια εικόνα έχουμε και από τον κοροναϊό που είχε πλήξει τον πλανήτη το 2003, τον SARS-CoV-2, όπου επίσης η θνησιμότητα ήταν υψηλότερη σε άντρες.

Γιατί όμως;

Ποτό και τσιγάρο

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του Guardian, ο COVID-19 πλήττει πιο σοβαρά ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες ή υπέρταση, που πλήττουν συχνότερα τους άντρες.

Επιπλέον, οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς σε συνήθειες όπως το κάπνισμα ή το ποτό, που επίσης κάνει την υγεία πιο ευάλωτη σε περίπτωση λοιμώξεων. Άλλες διαφορές στη συμπεριφορά των αντρών – για παράδειγμα, το λιγότερο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ενδεχομένως- μπορεί να εξηγούν, με τη σειρά τους, το γεγονός ότι ο νέος κοροναϊός έχει θέσει στο στόχαστρο κυρίως το αντρικό φύλο.

Είναι όμως και οι διαφορές στη βιολογία των αντρών που μπορεί να παίζουν ρόλο. Οι άντρες έχουν πιο ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις, για παράδειγμα σε βακτηριακές.

Γιατί; Ενδεχομένως επειδή οι ορμόνες, διαφορετικές στα δύο φύλα, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα στους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Ο ρόλος των τσεκάπ

Ίσως όμως να υπάρχει και μια ακόμα εξήγηση: Ενώ οι γυναίκες απευθύνονται στον γιατρό με τα πρώτα συμπτώματα, οι άντρες, γαντζωμένοι από το στερεότυπο του «ισχυρού φύλου», διστάζουν να το κάνουν μέχρι να επιδεινωθεί ανυπόφορα η κατάστασή τους, οπότε σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ αργά.

Δεν το δείχνει μόνο η εμπειρία μας, αλλά το επιβεβαιώνουν και μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες οι άντρες δυσκολότερα αναζητούν ιατρική βοήθεια. Ενδεικτικά, μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο οι άντρες στους οποίους είχε διαγνωστεί καρκίνος αναζητούσαν ιατρική βοήθεια στην ίδια συχνότητα με τις γυναίκες.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, το στερεότυπο που θέλει τους άντρες, ενώ υποφέρουν ακόμα από συμπτώματα, να επιστρέφουν στο γραφείο, κάποιες φορές με καταστροφικά για την υγεία τους αποτελέσματα.

«Οι διαφορές των φύλων απέναντι στον COVID-19 υπενθυμίζουν μια σειρά προβλημάτων που γνωρίζουμε εδώ και καιρό αλλά αποτυγχάνουμε να αντιμετωπίσουμε» καταλήγει ο Μπολ προσθέτοντας:

«Ακόμα και οι μη ολοκληρωμένες στατιστικές που έχουμε γύρω από αυτές τις διαφορές αντανακλούν την αποτυχία να αναγνωρίσουμε τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να διαχωρίσουμε τα νούμερα ανά φύλο, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις αιτίες και τα αποτελέσματα. Άντρες και γυναίκες συχνά επηρεάζονται διαφορετικά από ασθένειες, τόσο για βιολογικούς όσο και για πολιτισμικούς λόγους, αλλά μέχρι να κατανοήσουμε το γιατί, είμαστε όλοι χαμένοι».

Πρόσφατα Άρθρα
Γονείς: Πώς θα βρείτε το δικό σας στυλ ανατροφής 30 Απριλίου 2024, 08:00
Μην έχετε ενοχές αν ο χρόνος με τα παιδιά είναι πιο λίγος απ’ ό,τι θα θέλατε 29 Απριλίου 2024, 08:00
Γονείς: Μην φοβάστε την κριτική του παιδιού σας 28 Απριλίου 2024, 08:00
Γονείς: Η σωματική υγεία του ενός επηρεάζει την ψυχική υγεία του άλλου 27 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδιά: Τι ρόλο παίζει η διατροφή του πατέρα στο άγχος και το μεταβολισμό τους; 26 Απριλίου 2024, 08:00
Γονείς: Πώς δεν θα ξεμείνετε από ενέργεια 25 Απριλίου 2024, 08:00
Μπαμπάς: Τι ρόλο παίζει η πατρική φιγούρα στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών 24 Απριλίου 2024, 08:00
Γονείς: Γιατί την άνοιξη αυξάνονται τα διαζύγια; 24 Απριλίου 2024, 08:00
Διαζύγιο: Μπορεί η πρόωρη συγκατοίκηση να είναι η αιτία; 21 Απριλίου 2024, 08:00
Γονείς: Πώς η πίεση βλάπτει την ψυχική υγεία του παιδιού 17 Απριλίου 2024, 08:00
Γονείς- Είχατε μια δύσκολη μέρα; Διαβάστε αυτό 16 Απριλίου 2024, 04:50
Γονείς: Η κίνηση «κλειδί» για να κρατήσετε τη σπίθα ζωντανή 14 Απριλίου 2024, 08:00
Γονείς: Το Νο 1 πράγμα που θέλουμε για τα παιδιά μας – Πώς το πετυχαίνουμε; 7 Απριλίου 2024, 08:00
Γονείς: Ιδέες για ανοιξιάτικα ραντεβού που θα φέρουν πίσω τον χαμένο ρομαντισμό 6 Απριλίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version