Τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε πότε το μωράκι σας έγινε ένα υπερδραστήριο νήπιο. Μαζί με τα καλά, όπως είναι το περπάτημα ή το γεγονός ότι μπορεί να σταθεί μόνο του, έρχονται και ορισμένα.. ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά, όπως το τράβηγμα των μαλλιών, το δάγκωμα ή το τσίμπημα.

Γιατί τραβά τα μαλλιά σας;

Για να ενθαρρύνετε το μικρό σας να σταματήσει να τραβά τα μαλλιά σας, να δαγκώνει ή να τσιμπάει είναι σημαντικό να κατανοήσετε γιατί το κάνει. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι, περιλαμβάνουν:

  • Εξερευνά το περιβάλλον γύρω του: Το παιδί θα έχει τις παραπάνω συμπεριφορές επειδή πειραματίζεται και εξερευνά τον κόσμο γύρω του. Δεν θέλουν να προκαλέσουν πόνο, απλά μέσω της αφής, που μπορεί να πιάσουν ή να τραβήξουν αντικείμενα, επιφάνειες και ανθρώπους προσπαθούν να μάθουν τον κόσμο γύρω τους.
  • Εκφράζουν τα συναισθήματά τους: Παρομοίως τα νήπια μπορεί να δαγκώσουν ή και να τσιμπήσουν όταν αισθάνονται απογοήτευση ή και θυμό. Τα νήπια δεν μπορούν ακόμα να εκφράσουν λεκτικά όλα όσα αισθάνονται για αυτό και μπορεί να κάνει κάτι από τα προαναφερθέντα.

Πώς θα σταματήσει;

Το βασικότερο βήμα για να ενθαρρύνετε το παιδί να σταματήσει αυτές τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές είναι να καταλάβετε γιατί το κάνει ή το «πυροδοτεί» να αντιδράσει έτσι.

  • Πράξεις: Εάν το μικρό σας τραβήξει τα μαλλιά, με ήπιο και σοβαρό τόνο πείτε του «όχι» και προσθέστε «αυτό πονάει την μαμά». Για να γίνετε σαφείς, δείξτε αυτό που είπατε με πράξεις. Εάν το μωρό σας τραβούσε τα μαλλιά σας, βγάλτε τα χέρια του από τα μαλλιά σας και βάλτε το κάτω. Αυτό ισχύει και για το δάγκωμα ή το τσίμπημα.
  • Αντιπερισπασμός: Μπορείτε επίσης να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού από το τράβηγμα των μαλλιών, μέχρι σταδιακά να σταματήσει να το κάνει. Μπορείτε να του φέρετε το αγαπημένο του παιχνίδι ή το βιβλίο ζωγραφικής του όταν προσπαθήσει να σας δαγκώσει ή να σας τραβήξει τα μαλλιά. Αυτές οι δραστηριότητες θα διαταράξουν αυτήν τη συνήθεια και θα τον κρατήσουν αφοσιωμένο σε κάτι άλλο.