Μεγαλώστε έξυπνα παιδιά

Οι συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα παιδιά σας ακόμη πιο έξυπνα
10 Μαρτίου 2021 | 08:00

Τα ερεθίσματα που λαμβάνει το παιδί καθώς μεγαλώνει παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Έτσι, η ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού συμβαίνει σε αντιστοιχία με τις εμπειρίες που του προσφέρει το περιβάλλον του. Ό, τι βλέπει, ακούει και βιώνει το παιδί γίνεται μέρος της νοημοσύνης του.

Ως γονείς λοιπόν επηρεάζετε τη νοημοσύνη των παιδιών σας όχι μόνο με τα γονίδιά σας, αλλά και με τον τρόπο που τα μεγαλώνετε. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα παιδιά σας ακόμη πιο έξυπνα.

*Αλληλεπιδράστε με τα παιδιά σας

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον με αγάπη, αγκαλιά και παιχνίδι έχουν πολύ καλύτερη πνευματική ανάπτυξη, συγκριτικά με εκείνα που δεν λαμβάνουν πολλή προσοχή και αγάπη από το σπίτι τους.

Φροντίστε λοιπόν να δείχνετε με κάθε ευκαιρία την αγάπη σας στα παιδιά σας και να αφιερώνετε χρόνο για να συζητήσετε μαζί τους. Καθώς συζητάτε, ακούστε προσεκτικά όσα σας λένε και μη βιαστείτε να τους δώσετε πρόχειρες απαντήσεις. Με αυτόν τον τρόπο δίνετε στα παιδιά να καταλάβουν ότι είναι σημαντικά για εσάς και παράλληλα τα μαθαίνετε να επικοινωνούν σωστά και να κοινωνικοποιούνται.

*Ενθαρρύνετε το διάβασμα βιβλίων

Το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων εμπλουτίζει το λεξιλόγιο των παιδιών και εξάπτει τη φαντασία τους, ενώ παράλληλα τα βοηθά να κατανοούν καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

Αντί να περνάτε χρόνο ως οικογένεια βλέποντας μόνο τηλεόραση, καλλιεργήστε μια κουλτούρα διαβάσματος στο σπίτι σας, δίνοντας εσείς το καλό παράδειγμα. Μην ξεχνάτε ότι για τα παιδιά σας είστε το πρώτο και πιο καθοριστικό πρότυπο. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί που μεγαλώνει με γονείς που αγαπούν το διάβασμα, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει και το ίδιο αυτή τη συνήθεια.

*Δώστε στο παιχνίδι τη σημασία που του αξίζει

Το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη ανάπτυξη των παιδιών, καθώς είναι ο πιο σημαντικός τρόπος μάθησης για αυτά. Τους επιτρέπει να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους, να αναπτύσσουν τη φαντασία και τις δεξιότητές τους, συμβάλλοντας έτσι στη γνωστική, σωματική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξή τους.

Στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού, τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι δεν είναι πάντα εύκολο να πετύχουν τους στόχους τους. Καταλαβαίνονυν ότι ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί και ότι πρέπει να εξασκηθούν και να βελτιώσουν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου τους. Παράλληλα, το παιχνίδι προωθεί τη συναισθηματική και αισθητηριακή – κινητική ανάπτυξη των παιδιών.

*Βάλτε τη μουσική στην καθημερινότητά σας

Η ακρόαση μουσικής ενισχύει την ικανότητα συγκέντωσης και μάθησης, ενώ η εκμάθηση μουσικών οργάνων θα βοηθήσει τα παιδιά σας να οξύνουν τη σκέψη τους.

Μάλιστα, σχετική έρευνα στο «Journal of Neuroscience”, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που μαθαίνουν ένα μουσικό όργανο πριν την ηλικία των 7 ετών, εμφανίζουν διαφορετικές δομές στον εγκέφαλό τους, με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερο συγχρονισμό των κινήσεών τους.

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδιά: Αφήστε τα να παίξουν στη φύση και να… λερωθούν! 2 Μαΐου 2024, 08:00
Παιδί: Δεν χρειάζεται η τιμωρία για να βάλετε όρια 2 Μαΐου 2024, 08:00
Παιδιά: Τα καλύτερα δώρα που μπορούμε να τους κάνουμε 1 Μαΐου 2024, 04:55
Παιδί: 3 υγιεινές συνήθειες που πρέπει να του μάθουμε 29 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδικά τραύματα: Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο 28 Απριλίου 2024, 08:00
Ο τρόπος που λέμε «όχι» στα παιδιά έχει σημασία 27 Απριλίου 2024, 08:00
Ακμή στην εφηβεία: Πώς μπορεί να αποφευχθεί; 26 Απριλίου 2024, 08:00
Για να παραμείνουν τα αδέρφια αγαπημένα 26 Απριλίου 2024, 08:00
Το παιδί μου μιλά ασταμάτητα- Τι μπορώ να κάνω; 25 Απριλίου 2024, 08:00
Sleepover: Τι να προσέξετε όταν το παιδί κοιμάται σε φίλους 25 Απριλίου 2024, 08:00
Ο Νο 1 φόβος των παιδιών 24 Απριλίου 2024, 08:00
Ένας γρήγορος οδηγός για να αναπτύξει το μικρό σας παιδί αυτοπεποίθηση 24 Απριλίου 2024, 08:00
Οι φράσεις που πρέπει να λέμε στο παιδί για «καληνύχτα» 24 Απριλίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Πώς τα βιβλία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών 23 Απριλίου 2024, 15:21
«Ζήτα συγγνώμη»- Πόσο αποτελεσματικό είναι να το λέμε στα παιδιά; 22 Απριλίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version