Τα Χριστούγεννα είναι μαγικα για πολλούς ανθρώπους και ειδικά για τα παιδιά. Υπάρχουν παντού λαμπερά φώτα, τα γλυκά έχουν την τιμητική τους και τα παιδιά ξέρουν ότι ο Άγιος Βασίλης έρχεται σύντομα με μερικά από τα πιο όμορφα δώρα για εκείνα. Οι γονείς μπορεί επίσης να παρατηρήσουν ότι τα παιδιά τους συμπεριφέρονται κάπως διαφορετικά αυτή την εποχή του χρόνου, ότι μπορεί να είναι υπερβολικά ενθουσιασμένα και ανήσυχα, καθώς και ότι η συμπεριφορά τους αλλάζει. Αν λοιπόν παρατηρείτε ότι το παιδί σας είναι πιο ανήσυχο αυτήν την περίοδο, δεν είναι η ιδέα σας.

Πώς επηρεάζουν τα Χριστούγεννα τα παιδιά;

Τα παιδιά είναι εξαιρετικά επικεντρωμένα στα Χριστούγεννα και η προσμονή τους αυτήν την περίοδο αρχίζει να αυξάνεται. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι «μετρούν αντίστροφα» μέχρι να λάβουν τα δώρα τους και αυτό μπορεί να τους προκαλέσει πολλά συναισθήματα. Τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να νιώθουν ενθουσιασμό, άγχος, απογοήτευση, ευτυχία, ακόμη και φόβο.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος του χρόνου για ορισμένα παιδιά. Τα παιδιά που βρίσκονται σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος μπορεί να αρχίσουν να νιώθουν το άγχος των γονιών τους, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν τα Χριστούγεννα να λειτουργήσουν χωρίς να ξεφύγουν οικονομικά.

Τα έντονα συναισθήματα, θετικά και αρνητικά, μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα παιδιά και στη συμπεριφορά τους και είναι σημαντικό οι γονείς να είναι συντονισμένοι με αυτό που μπορεί να συμβαίνει στο μυαλό του παιδιού τους. Έτσι, δεν είναι σπάνιο την περίοδο των γιορτών τα παιδιά να είναι πιο κουρασμένα και ευερέθιστα από το συνηθισμένο.

Οι διακοπές είναι επίσης μια ιδιαίτερη περίοδος, κατά την οποία η ρουτίνα των παιδιών αλλάζει τελείως και αυτό είναι βέβαιο ότι θα τα επηρεάσει και θα τα αποσυντονίσει. Συνιστάται πάντα στους γονείς να προσπαθούν να τηρούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα όσο περισσότερο μπορούν για να προσπαθήσουν να ελαχιστοποιήσουν τη νευρικότητα στα παιδιά.

Να θυμάστε ότι…

Αν το μικρό σας έχει περισσότερα ξεσπάσματα αυτήν την περίοδο, φροντίστε να δείξετε υπομονή, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι συμβαίνουν πολλά στο μυαλό του. Άλλωστε, το παιδί σας εξακολουθεί να μαθαίνει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.