Για πολλούς γονείς είναι δύσκολο να διασφαλίσουν ότι το νήπιο θα καταναλώσει αρκετές θρεπτικές τροφές καθημερινά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα νήπια προσπαθούν να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους, αρνούμενα το φαγητό ή επειδή απλώς δεν τους ενδιαφέρει γευστικά το πιάτο τους. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που τα νήπια αποφασίζουν να αφαιρέσουν το γεύμα από το καθημερινό τους πρόγραμμα. Και όταν έρθει η ώρα που τα νήπια αρνούνται να φάνε, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να τα βάλουν στον πειρασμό να ολοκληρώσουν το γεύμα χωρίς… δράματα.

Δοκιμάστε πιο μικρή μερίδα

Όταν οι γονείς θέλουν τα νήπια τους να έχουν ποικιλία στο φαγητό τους, βάζουν πολύ μεγάλη μερίδα στο δίσκο τους. Αυτό μπορεί να κάνει τα νήπια να μην θέλουν να δοκιμάσουν επειδή αγχώνονται βλέποντας πολλές και διαφορετικές τροφές. Για αυτό δοκιμάστε να τους προσφέρετε μικρότερες μερίδες με λιγότερες τροφές και να τις αυξήσετε σταδιακά την ώρα του γεύματος.

Διαφορετικές τροφές

Οι προτιμήσεις των νηπίων μπορούν πράγματι να αλλάξουν εν μία νυκτί. Αντί να τα πιέσετε και να κάνετε τα νήπια να τρώνε κάτι που δεν τους αρέσει πλέον, δοκιμάστε διαφορετικά φαγητά. Έτσι, θα δοκιμάσουν νέες γεύσεις, κάτι που είναι ευεργετικό για την κατανάλωση ποικιλίας φαγητών. Και, στο μέλλον, το φαγητό που έφτασε στη λίστα «όχι» μπορεί απλώς να επιστρέψει ως αγαπημένο για άλλη μια φορά.

Δώστε στο νήπιο σκεύη

Όταν τα νήπια θέλουν να είναι ανεξάρτητα, το να τρώνε με τα χέρια τους μπορεί να μην είναι αρκετό. Ως εκ τούτου, προσφέρετε στα νήπια σκεύη και δείτε αν επανέρχεται η όρεξή τους. Τα νήπια μπορούν να ξεκινήσουν να τα χρησιμοποιούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεταξύ δέκα και δώδεκα μηνών. Ως εκ τούτου, δώστε τους την ευκαιρία να φάνε το φαγητό τους πιο αυτόνομα.

Φάτε οικογενειακά

Τα νήπια μπορεί να αισθάνονται ότι χάνουν τη δράση αν τρώνε μόνα τους ενώ η υπόλοιπη οικογένεια κάνει τις δραστηριότητές τους. Ως εκ τούτου, δοκιμάστε να φάτε μαζί ως οικογένεια, ώστε τα νήπια να μπορούν να επικεντρωθούν στο φαγητό τους απερίσπαστα.