Το να μένει το παιδί μας μόνο στο σπίτι, είναι μέρος του «ταξιδιού» του προς την ανεξαρτησία και την ενηλικίωση. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται στο παιδί η ευκαιρία να αναλάβει κάποιες ευθύνες και κατ’ επέκταση να αναπτύξει χρήσιμες για τη ζωή του δεξιότητες, όπως η επίλυση προβλημάτων. Πολλές φορές, αποτελεί επίσης μια ευκαιρία να νιώσει ευχάριστα απολαμβάνοντας την ησυχία και την ιδιωτικότητά του.

Εάν νιώθετε πως το παιδί σας είναι αρκετά ανώριμο ή πως φοβάται να μείνει μόνο του, αφήστε χρόνο έως ότου έρθει η κατάλληλη στιγμή. Εάν όμως το ένστικτό σας σας λέει πως είναι έτοιμο και μπορεί, θα ήταν ωφέλιμο να κάνετε την κατάλληλη προετοιμασία ώστε και εκείνο μα και εσείς να παραμείνετε «ήσυχοι» χώρια.

Εξασφαλίζοντας την ψυχική και σωματική ασφάλεια του παιδιού

Προτού μείνει μόνο το παιδί στο σπίτι, θα πρέπει να οργανωθούμε κατάλληλα ώστε σε κάθε περίπτωση να είναι σε θέση να διαχειριστεί τυχόν άσχημα συναισθήματα ή κινδύνους.

Ξεκινήστε βήμα-βήμα

Εάν πρόκειται να λείψετε πολλές ώρες από το σπίτι, είναι ωφέλιμο να μην το κάνετε «απότομα». Επιλέξτε να λείπετε σταδιακά ώστε το παιδί να συνηθίσει σίγα σιγά την απουσία σας και να συνειδητοποιήσει τον σωστό τρόπο συμπεριφοράς ενώ είστε απόντες. Στην αρχή λοιπόν, ίσως το αφήσετε μόνο του για λίγα λεπτά, στη συνέχεια για μια ώρα και αργότερα για περισσότερες.

Μια λίστα με δραστηριότητες και κανόνες

Ενώ το παιδί είναι μόνο του στο σπίτι, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει, από το να ζωγραφίσει μέχρι το να διαβάσει τα μαθήματα της επόμενης μέρας. Καλό θα ήταν να καταγράψετε αυτές τις δραστηριότητες και να του αφήσετε μία to-do list φεύγοντας. Τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να αισθανθούν πλήξη ή μοναξιά μόνα τους επομένως είναι σημαντικό να ορίσουμε τη ρουτίνα τους όταν μένουν μόνα.

Άλλο ένα απαραίτητο σκέλος είναι οι κανόνες που θα θέσετε. Οι κανόνες αυτοί μπορεί να αφορούν τον χρόνο που θα αφιερώσει το παιδί μπροστά στις κάθε είδους οθόνες του σπιτιού, στο πόσο συχνά θα επικοινωνείτε στο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της απουσίας σας και φυσικά το τι απαγορεύεται να προσπαθήσει να κάνει όσο είναι μόνο του.

Μένουν σπίτι, μένουν ασφαλή

Πριν αφήσετε το παιδί σας μόνο του στο σπίτι, κάντε έναν έλεγχο ασφαλείας του σπιτιού σας. Ελέγξτε την κλειδαριά της πόρτας, τα παράθυρα, τον συναγερμό εάν υπάρχει, τα φώτα, τις πρίζες. Συμφωνήστε τι πρέπει να κάνει εάν κάποιος χτυπήσει την πόρτα. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει ποιον να καλέσει για βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Φροντίστε να σημειώσετε τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης ή να τους αποθηκεύσετε στο τηλέφωνο του παιδιού σας, αφού του εξηγήσετε πότε είναι αναγκαίο να καλέσει και ποιον για βοήθεια. Καλό είναι να υπενθυμίζετε τακτικά τους κανόνες ασφαλείας στο παιδί ώστε να είστε βέβαιοι πως τους έχει εμπεδώσει. Είναι σημαντικό επίσης να έχει πάντοτε στην κατοχή του τον αριθμό ενός έμπιστου γείτονα, συγγενή ή φίλου. Τέλος, εάν το παιδί σας επιστρέφει μόνο του στο σπίτι από το σχολείο, έχετε πάντα ένα έτοιμο πλάνο αντιμετώπισης της περίπτωσης που έχει ξεχάσει ή χάσει το κλειδί του ή που βρει την πόρτα του σπιτιού ανοιχτή.