Τα νεογέννητα δεν έρχονται με εγχειρίδιο οδηγιών, αλλά δίνουν ενδείξεις για την κατάσταση της υγείας τους και η πάνα τους «κρύβει» έναν πλούτο πληροφοριών, αν ξέρετε τι να ψάξετε.

Πόσα κόπρανα είναι φυσιολογικά;

Η απάντηση είναι «πολλά». Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν γενικά περισσότερα, πιο υδαρή και λεπτά κόπρανα από τα μωρά που τρέφονται με γάλα. Αλλά 5 έως 6 κενώσεις την ημέρα είναι εντάξει. Πάντως, μερικά βρέφη θα χρειάζονται αλλαγή πάνας έως και 8 φορές την ημέρα, ενώ άλλα μπορεί να έχουν κενώσεις κάθε δεύτερη μέρα.

Το σημαντικό είναι τα κόπρανα να είναι μαλακά και το παιδί να τρώει καλά και παίρνει βάρος.

Είναι δυσκοιλιότητα;

Η απουσία κοπράνων είναι ένας δείκτης δυσκοιλιότητας για το μικρό σας. Αλλά το ίδιο μπορείτε να υποθέσετε αν τα κόπρανα που σχηματίζονται μοιάζουν με σφαιρίδια. Κοιτάξτε προσεκτικά την πάνα του, λοιπόν. Τα πολύ σφιχτά ή σαν βότσαλο κόπρανα απαιτούν κλήση στο γιατρό. Αυτό μερικές φορές μπορεί να υποδηλώνει ότι το παιδί είναι αφυδατωμένο. Άλλα σημάδια αφυδάτωσης μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένα δάκρυα, έλλειψη σάλιου και ένα βαθούλωμα στα μάτια και το μαλακό σημείο στο κεφάλι του μωρού.

Σημάδια διάρροιας

Καθώς τα κόπρανα των βρεφών είναι φυσικά μαλακά, μπορεί να δυσκολευτείτε να καταλάβετε αν το μικρό σας έχει διάρροια. Η διαρροή κοπράνων από την πάνα προς την πλάτη του μωρού σας, συνήθως πάντως δεν έχει σχέση με τη διάρροια. Αν ωστόσο υποψιάζεστε ότι το μωρό έχει διαρροϊκό επεισόδιο, ειδικά αν είναι νεογέννητο, καλέστε αμέσως τον γιατρό καθώς μπορεί να είναι η αρχή για κάτι πιο σοβαρό, όπως η προσβολή από έναν ιό ή άλλη επικίνδυνη ασθένεια για τα πολύ μικρά παιδιά.

Τι ρόλο παίζει το χρώμα;

Τα κόπρανα του μωρού αλλάζουν χρώμα και αυτή είναι μια συνεχής ανησυχία για τους γονείς. Αλλά τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να είναι. Συνήθως το χρώμα εξαρτάται από τον χρόνο διέλευσης της τροφής στο σύστημα του μωρού και τη χολή που περνά από το γαστρεντερικό σωλήνα.

Το χρονοδιάγραμμα του χρώματος των κοπράνων λειτουργεί ως εξής: Το κίτρινο σημαίνει ότι το γάλα διακινείται γρήγορα στο σύστημα του μωρού. Όταν η διαδικασία επιβραδύνεται, γίνεται πράσινο και μπορεί να ανησυχήσει άσκοπα τους γονείς. Αν αργήσουν κι άλλο, τα κόπρανα γίνονται καφέ.

Χρώματα ανησυχίας

Τα κύρια χρώματα στην πάνα του μωρού που πρέπει να απασχολήσουν έναν γονέα και να προτρέψουν μια άμεση κλήση στον παιδίατρο είναι το λευκό, το κόκκινο και το μαύρο.

  • Το λευκό μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση ή πρόβλημα με τη χολή, το οποίο είναι ένα υγρό που παράγεται από το συκώτι και βοηθά στην πέψη.
  • Το μαύρο είναι σημάδι πέψης αίματος στο γαστρεντερικό σωλήνα.
  • Το κόκκινο δείχνει φρέσκο ​​αίμα που θα μπορούσε να προέρχεται από το κόλον ή το ορθό.

Μερικές φορές, όταν το στήθος της μαμάς «σκάει» ενώ θηλάζει, το μωρό μπορεί να καταπιεί το αίμα της ενώ τρέφονται, περνώντας από τα κόπρανα του. Αυτός δεν είναι λόγος ανησυχίας, και ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να κάνει μια εξέταση για να πει σε ποιον ανήκει το αίμα.

Περιστασιακά, τα πράσινα, σαν βλέννα, κόπρανα μπορεί να προκληθούν από έναν ιό που εμφανίζεται συνήθως στα μωρά. Εάν το παιδί σας έχει πράσινα κόπρανα και συμπτώματα διάρροιας, πυρετού ή ευερεθιστότητας, καλέστε τον παιδίατρό σας.

Στερεά τρόφιμα και οι αλλαγές που φέρνουν

Όταν το παιδί σας αρχίσει να τρώει στερεά τροφή, θα πρέπει να περιμένετε μια πιο σταθερή υφή και μια αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων του.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλή ιδέα να δίνετε προσοχή στο περιεχόμενο της πάνας του μωρού σας. Τυπικά σημάδια ενός ζητήματος που προκαλεί πραγματική ανησυχία – αίμα στα κόπρανα, έμετος με αίμα, διάταση της κοιλιάς – είναι δύσκολο να περάσουν απαρατήρητα. Ωστόσο, εάν κάποια ανησυχία σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα, μη διστάσετε να καλέσετε το γιατρό του παιδιού σας.