Πολλές φορές έχουμε επαναλάβει πως κανένας γονιός δεν μπορεί (και δε χρειάζεται) να είναι τέλειος και ως γονείς, είτε νέοι είτε… παλαιότεροι στη διαδικασία, είναι απολύτως φυσιολογικό να κάνουμε λάθη. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα που αφορούν κυρίως τους «πρωτάρηδες»;

 

 

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Γιατί είναι σημαντικό για το παιδί να είμαστε αισιόδοξοι;

 

 

 

Νέοι γονείς: Τα πιο συχνά, ασυναίσθητα λάθη

 

 

Τα «ρίχνουμε» ο ένας στον άλλον

 

 

Σύμφωνα με έρευνες, τα μωρά «κλέβουν» δύο μήνες ύπνου από τους γονείς τους στη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής τους. Ένα μωρό θα ξυπνήσει κατά μέσο όρο τρεις φορές μέσα στη νύχτα και θα χρειαστεί 33 λεπτά για να ξανακοιμηθεί.

Σχεδόν οι μισοί από τους νέους γονείς αντιδικούν για το ποιος έχει κοιμηθεί περισσότερη ώρα, με τις μητέρες να δηλώνουν ότι εκείνες μένουν άυπνες περισσότερο. Αυτό το «σύνδρομο στέρησης ύπνου» σε συνδυασμό με το «ανταγωνιστικό σύνδρομο», προκαλεί κατά κανόνα προβλήματα στα ζευγάρια.

Σε αυτή τη φάση, συνεργαστείτε! Θυμηθείτε, είστε μια ομάδα. Τα πράγματα δεν είναι (και δεν θα είναι) πάντα ρόδινα, αλλά με καλή επικοινωνία, υπομονή, αλληλοσεβασμό και αγάπη, όλα είναι εφικτά.

 

 

Πέφτουμε έξω χρονικά

 

 

Πολλοί νέοι γονείς  πιστεύουν πως θα έχουν άπειρο χρόνο να κάνουν τα πάντα ενώ το μωρό κοιμάται. Ενώ όμως εκείνο κοιμάται, εσείς θα πρέπει να συμμαζέψετε το σπίτι, να μαγειρέψετε, να απολαύσετε ένα γεύμα με τον- την σύντροφό σας, να μιλήσετε με έναν φίλο ή μια φίλη σας, να πλύνετε τα ρουχαλάκια του μωρού και η λίστα συνεχίζεται…

Για να μην πελαγώνετε, προγραμματίστε μια εργασία ή δραστηριότητα για κάθε ημέρα που να είναι ρεαλιστική και εφικτή. Στο τέλος, θα δείτε πως θα είστε ικανοποιημένοι που προλάβατε να κάνετε έστω και κάποια από αυτά που είχατε προγραμματίσει.

 

 

Είμαστε ευκολόπιστοι

 

 

Φίλοι, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, γνωστοί και συγγενείς, όλοι έχουν μια γνώμη και μια συμβουλή για το νέο σας ρόλο. Και εσείς… την ακούτε.

Αξιολογήστε αυτά που ακούτε χωρίς να πανικοβάλλεστε. Περιοριστείτε στο να λαμβάνετε σοβαρά υπόψιν τις συμβουλές του παιδιάτρου και μην προβληματίζεστε τόσο με όσα σας λένε όλοι οι άλλοι.

 

 

Ανησυχούμε υπερβολικά

 

 

Τι μπορεί να πάει πια στραβά; Μήπως το μωρό πνιγεί από λόξιγκα; Μήπως το καζανάκι το ξυπνήσει και δεν ξανακοιμηθεί;

Είναι αλήθεια πως πολλές φορές η γέννηση του μωρού μας βάζει σε υπερβολικές και ενίοτε παράλογες σκέψεις. Απλά σκεφτείτε: Κάθε μέρα στον κόσμο γεννιούνται εκατομμύρια μωρά τα οποία κατά κανόνα μεγαλώνουν και αναπτύσσονται απολύτως φυσιολογικά. Η φύση ξέρει καλά και το ένστικτό σας, ως γονιός πλέον, ακόμα καλύτερα.