Πειθαρχία είναι ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε στα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται σωστά. Η θετική πειθαρχία είναι μια μορφή πειθαρχίας που λειτουργεί αφού βασίζεται στη διδασκαλία και στα υγιή όρια και όχι στην τιμωρία.

Όλα τα παιδιά συμπεριφέρονται άσχημα μερικές φορές, διαφορετικά δεν θα ήταν παιδιά. Όλοι οι γονείς από την άλλη αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν για να σταματήσουν αυτή την κακή συμπεριφορά. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα…

Τα παιδιά, στις περισσότερες περιπτώσεις, συμπεριφέρονται άσχημα όταν δεν είναι καλά με τον εαυτό τους ή όταν νιώθουν αποκομμένα από τους γονείς τους. Σε αυτές τις φάσεις έχουν ανάγκη να αισθάνονται πως εκείνοι τα ακούνε και τα εκτιμούν. Οι αυταρχικές ή επιβλητικές μορφές πειθαρχίας κάνουν τα παιδιά να νιώθουν μεγαλύτερη ανασφάλεια, θέτουν σε κίνδυνο τον συναισθηματικό δεσμό με τους γονείς τους και αντί να περιορίζουν, προωθούν την ανάρμοστη συμπεριφορά.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Κάνουν κακό τελικά τα video games;

 

 

Αποτελεσματικά όρια

Για να ρυθμίζουν καλύτερα τα παιδιά τη συμπεριφορά τους, χρειάζονται αποτελεσματικά όρια. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κάνετε τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και να σχετίζονται με υγιή τρόπο με τους άλλους. Εάν διατηρούμε τα σωστά όρια, τα παιδιά θα μπορούν να θέτουν όρια και τα ίδια (αυτοπειθαρχία) αλλά και για τους άλλους.

Για να τα καταφέρετε:

 

Μην επιβάλλεστε ή υποχωρείτε

Προσφέρετε στο παιδί επιλογές. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ότι τα πράγματα δεν τους επιβάλλονται. Δηλαδή, ότι είναι ελεύθερα να επιλέξουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Είναι ωφέλιμο να έχετε σκεφτεί εκ των προτέρων τις εναλλακτικές λύσεις και με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί το παιδί να επιλέξει κάτι που ήδη γνωρίζετε ότι είναι σωστό.

 

Βοηθήστε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους

Τα «θαμμένα» συναισθήματα δεν είναι ποτέ κάτι θετικό. Όταν τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν πώς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και πώς να αντιδράσουν σε αυτά, μπορεί να συμπεριφέρονται ανάρμοστα. Βοηθήστε τα να καταλάβουν τι τους συμβαίνει και να ονομάσουν τα συναισθήματά τους.

 

Ακούστε το παιδί

Αν ακούσετε το παιδί σας, θα συνειδητοποιήσετε ότι έχει πολλά να μοιραστεί. Μην εστιάζετε μόνο σε αυτά που λέτε εσείς. Είναι πολύ πιθανό να εκπλαγείτε από όλα όσα το παιδί έχει μέσα του.

 

Συμφωνήστε για τις συνέπειες

Για να γνωρίζουν τα παιδιά ότι η συμπεριφορά τους μπορεί να έχει συνέπειες, καθιερώστε μαζί ή τουλάχιστον ενημερώστε τα πριν ενεργήσετε για το ποιες θα είναι οι συνέπειες των πράξεών τους. Έτσι, γίνονται σταδιακά πιο υπεύθυνα για τις πράξεις τους.

 

Μπορεί η θετική πειθαρχία να μην λειτουργήσει;

Η θετική πειθαρχία βασίζεται όπως είπαμε στο σεβασμό και στην παροχή λύσεων. Δεν συνεπάγεται έλλειψη κανόνων και πιο απλά, το να αφήνουμε τα παιδιά να κάνουν ό,τι θέλουν. Έχει δε μακροπρόθεσμους στόχους. Βασίζεται στη δημιουργία στρατηγικών συμπεριφοράς για να αναπτύξουν τα παιδιά αυτοπειθαρχία και να αποκτήσουν τα απαραίτητα εργαλεία για να πορευτούν με αυτοπεποίθηση στη ζωή.

Γενικά, δεν μπορούμε να πούμε μπροστά σε μια συγκεκριμένη ή περιστασιακή κακή συμπεριφορά ότι η παρέμβαση των γονέων που βασίζεται στη θετική πειθαρχία είναι αποτελεσματική ή όχι. Η συγκεκριμένη στιγμή πρέπει να οπτικοποιηθεί μακροπρόθεσμα και οι ενέργειες της στιγμής πρέπει να στοχεύουν μακροπρόθεσμα και να υπερβαίνουν ορισμένες περιστάσεις. Ως μακροπρόθεσμοι στόχοι νοούνται εκείνοι που οι γονείς οραματίζονται για τα παιδιά τους όταν μεγαλώσουν.

Εάν ως γονείς παραμένετε υπό έλεγχο, διδάσκετε στα παιδιά σας να ελέγχουν αντίστοιχα τον εαυτό τους και να επιλύουν τις συγκρούσεις χωρίς βία και χωρίς να βλάπτουν τους άλλους.

Διασκεδάστε με το παιδί σας και πείτε του ότι το αγαπάτε όσο πιο συχνά μπορείτε. Δείξτε του ότι το εμπιστεύεστε και αναγνωρίζετε τις προσπάθειες και τις επιτυχίες του. Διαβάστε του ιστορίες, ενθαρρύνετέ το όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες και παρηγορήστε το όταν «πέφτει». Ακούστε το και προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από τη σκοπιά του.

Με λίγα λόγια, δώστε του ζεστασιά. Μακροπρόθεσμα, θα συνειδητοποιήσετε ότι ναι. Η θετική πειθαρχία είναι η μόνη μορφή πειθαρχίας που εντέλει… λειτουργεί.