Ένα αδερφάκι δεν φέρνει πάντοτε την ευτυχία για το μεγάλο μας παιδί… Φυσικά αυτό ισχύει για ένα μικρό και αρχικό χρονικό διάστημα και είναι απολύτως φυσιολογικό.

Ο ερχομός ενός μωρού προκαλεί ποικίλες αλλαγές στις ρουτίνες της οικογένειας, δημιουργεί νέες ανάγκες και απαιτεί αναπροσαρμογή του συνολικού προγράμματος. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν οι νέες συνθήκες να μην προκαλέσουν και κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά του μεγαλύτερου παιδιού μας.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Γιατί δεν ξεκολλάει από τις οθόνες και θέλει συνέχεια γλυκά;

 

 

Όταν… καταφθάνει το μωράκι

Το μεγαλύτερο παιδί σας δεν είναι πλέον μοναχοπαίδι και πρέπει να μάθει να μοιράζεται το χρόνο και τη φροντίδα σας με το αδερφάκι του. Το γεγονός αυτό μπορεί να του προκαλέσει ζήλια και κατ’ επέκταση επιστροφή σε κάποια προηγούμενα στάδια ανάπτυξης.

Καθώς το μεγαλύτερο παιδί σας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη γέννηση του αδερφού ή της αδερφής του, μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να ζητά τη βοήθειά σας σε πράγματα που ήδη ξέρει να κάνει. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλει να το ταΐσετε ή να κοιμηθεί μαζί σας στο κρεβάτι, αποζητώντας προφανώς την προσοχή σας.

Επιπλέον, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να:

  • Μιλούν με πιο «παιδικό» τρόπο
  • Γίνουν πιο ευερέθιστα και να κλαίνε χωρίς λόγο

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της συναισθηματικής πίεσης που βιώνουν και δεν γνωρίζουν πώς να τη διαχειριστούν.

 

 

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το μεγαλύτερο παιδί σας

 

 

Επιτρέψτε στο παιδί να συμμετέχει ενεργά στην όλη διαδικασία

Από τη στιγμή που μαθαίνετε τα χαρμόσυνα νέα είναι σημαντικό να αφήσετε το μεγαλύτερο παιδί να σας βοηθά στην όλη προετοιμασία κατά την αναμονή. Επίσης, μην δίνετε τόσο μεγάλη έμφαση σε τυχόν αρνητικές συμπεριφορές και ενισχύστε τις θετικές κάθε φορά που τις παρατηρείτε.

 

Διατηρήστε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ρουτίνες που είχατε

Εάν το παιδί σας έχει συνηθίσει να του διαβάζετε μια ιστορία πριν τον ύπνο, φροντίστε να συνεχίσετε να το κάνετε. Εάν όχι, το παιδί είναι πιθανό να κατηγορήσει τον αδερφό ή την αδερφή του για αυτήν την αλλαγή.

 

Μην εξιδανικεύετε καταστάσεις

Αποφύγετε τις υπερβολές σχετικά με το πόσο ωραίο είναι να έχει κανείς αδερφάκι. Κάθε σχέση χρειάζεται το χρόνο της για να χτιστεί και φυσικά όταν υπερβάλετε, τα παιδιά το καταλαβαίνουν.

 

Αφιερώστε χρόνο στο κάθε παιδί ξεχωριστά

Όταν ο σύντροφός σας κάνει μπάνιο το μωρό, εσείς παίξτε με το μεγαλύτερο παιδί σας. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και είναι σημαντικό να περνά ποιοτικό χρόνο μόνο με τους γονείς του.

 

Ποτέ μην κάνετε συγκρίσεις μεταξύ αδελφών

Η σύγκριση ενισχύει τις αρνητικές συμπεριφορές και τροφοδοτεί συναισθήματα ζήλιας.

 

*Μην ξεχνάτε: Αυτό το στάδιο είναι προσωρινό και δεν είναι ωφέλιμο να σας ανησυχεί. Με υπομονή, ηρεμία, θετική διάθεση και σωστή διαχείριση, σύντομα θα περάσει.